Φρέσκα φρούτα και λαχανικά περιέχουν νερό σε ποσοστό 85-95%.
Αντίθετα, τα έλαια περιέχουν λιγότερο από 5%, το βούτυρο λιγότερο από 10%, ενώ ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, φρυγανιές, προϊόντα αρτοποιίας, σφολιάτες και τα περισσότερα γλυκά, όχι παραπάνω από 20-25%.
Περισσότερο νερό περιέχουν επίσης τα πιο άπαχα γαλακτοκομικά συγκριτικά με τα πιο λιπαρά και τα μαγειρεμένα σε νερό ή ατμό τρόφιμα σε σχέση με τα τηγανισμένα ή τα ψημένα.
Δεν ξεχνάμε: Όσο περισσότερο νερό περιέχει ένα τρόφιμο τόσο μικρότερη είναι η ενεργειακή του πυκνότητα και συνεπακόλουθα οι θερμίδες που αποδίδει ανά μερίδα.
Περισσότερο νερό περιέχουν επίσης τα πιο άπαχα γαλακτοκομικά συγκριτικά με τα πιο λιπαρά και τα μαγειρεμένα σε νερό ή ατμό τρόφιμα σε σχέση με τα τηγανισμένα ή τα ψημένα.
Δεν ξεχνάμε: Όσο πιο πολύ νερό περιέχει ένα τρόφιμο τόσο μικρότερη είναι η ενεργειακή του πυκνότητα και συνεπακόλουθα οι θερμίδες που αποδίδει ανά μερίδα.
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 140
Update: Ιούλιος 2016.