Στη συνήθη ποσότητα σερβιρίσματος 1 ποτήρι μπίρα (250ml) έχει περίπου 103 θερμίδες, ενώ 1 ποτηράκι κρασί (120ml) περίπου 80. Κατά μέσο όρο οι μπίρες έχουν 4-5% αλκοόλ και τα κρασιά 11-12%.
Επομένως, όταν η ποσότητα κατανάλωσης είναι ίδια ή παρόμοια, η μπύρα αποτελεί καλύτερη επιλογή από το κρασί, ιδιαίτερα δε όταν είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.
Με δεδομένο όμως ότι είναι πιθανότερο να υπερβάλουμε πίνοντας μπίρα παρά κρασί, η επιλογή ενός κρασιού καλής ποιότητας είναι προτιμότερη, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπερβούμε το «μέτρο» των 2-3 μικρών ποτηριών.
ΚΡΑΣΙ (1 ποτηράκι 120 ml) | Θερμίδες |
Γλυκό | 105 |
Κόκκινο | 85 |
Λευκό αφρώδες | 79 |
Λευκό ημίξηρο | 74 |
Ξηρό | 80 |
Ροζέ | 78 |
ΜΠΙΡΑ (1 ποτήρι 250 ml) | Θερμίδες |
Βαρελιού 4% αλκοόλ | 89 |
Μαύρη 5% αλκοόλ | 114 |
Μαύρη 7% αλκοόλ | 147 |
Με λεμόνι 2,5% αλκοόλ | 100 |
Μοναστηριακή 7% αλκοόλ | 146 |
Ξανθιά lager 5% αλκοόλ | 103 |
Ξανθιά lager light 3,5% αλκοόλ | 99 |
Χωρίς αλκοόλ | 54 |
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 103
Update: Μάρτιος 2016.