Δημητριακά στην εγκυμοσύνη; Τι να προσέξεις!

09.07.2014
Τα δημητριακά μπορεί να μην αποτελούν υγιεινή επιλογή για πρωινό αν είσαι έγκυος.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση της Αμερικανικής Περιβαλλοντικής Ομάδας Εργασίας(EWG), μία οργάνωση για την έρευνα και την υπεράσπιση της υγείας του περιβάλλοντος, πολλά προϊόντα στα ράφια των παντοπωλείων περιέχουν υπερβολικές ποσότητες από προστιθέμενες θρεπτικές ουσίες, που έχουν αρνητικές συνέπειες ιδιαίτερα για παιδιά ηλικίας 8 ετών και λιγότερο αλλά και για τις εγκύους.Η λεπτομερής έκθεση εστιάζει σε δύο κατηγορίες εμπλουτισμένων τροφίμων: στα δημητριακά που τρώμε για πρωινό και στις μπάρες δημητριακών. Η EWG αξιολόγησε περισσότερα από 1.550 δημητριακά και 1.000 μπάρες δημητριακών και ανακάλυψε ότι 114 δημητριακά ήταν εμπλουτισμένα με 30% και παραπάνω της καθημερινής συνιστώμενης ποσότητας σε βιταμίνη Α, ψευδάργυρο και νικοτινικό οξύ αλλά και 27 γνωστές μάρκες από μπάρες δημητριακών περιείχαν 50% παραπάνω των ποσοτήτων αυτών.«Τα βαριά εμπλουτισμένα τρόφιμα μπορεί να μας ακούγονται σαν κάτι καλό, αλλά η υπερβολική έκθεση παιδιών και εγκύων σε αυτά μπορεί να δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα ή και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας»,αναφέρει η Renee Sharp, διευθύντρια της έρευνας της EWG. «Οι κατασκευαστές, για να πουλήσουν τα προϊόντα τους, προσθέτουν υπερβολικές ποσότητες από αυτές που χρειάζονται πραγματικά οι άνθρωποι και έτσι μπορεί να μην αποτελούν την κατάλληλη τροφή για μικρά παιδιά και εγκύους».

Αφού η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, είναι πιο ευαίσθητη στην τοξικότητα, επειδή το σώμα μας την αποθηκεύει, ενώ όταν υπάρχει μεγαλύτερη ποσότητα υδατοδιαλυτών βιταμινών αποβάλλεται από αυτό. Πάρα πολλή βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη, σκελετικέςανωμαλίες, απώλεια μαλλιών και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακές ανωμαλίες στο έμβρυο. Αφού μάλιστα οι εγκυμονούσες συνηθίζουν να παίρνουν βιταμίνες που περιέχουν και τη βιταμίνη Α, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν πόσο μεγάλες ποσότητες λαμβάνουν και από άλλες πηγές.Η βιταμίνη Α προέρχεται είτε από τα κρέατα και είναι γνωστή με την ονομασία «ρετινοειδή» είτε από λαχανικά και ονομάζεται «καροτενοειδή»(που περιλαμβάνει και τη βήτα καροτίνη). Το σώμα μετατρέπει την βήτα καροτίνη σε βιταμίνη Α, ώστε η βήτα καροτίνη να μη συσσωρεύεται στο σώμα, όπως τα ρετινοειδή και να μην είναι επιβλαβής για το έμβρυο.Άρα, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι :1. Να μη σταματήσεις εντελώς να τρως εμπλουτισμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα δημητριακά, αφού είναι καλές πηγές φολικού οξέος και σιδήρου.2. Να συνεχίσεις να τρως τροφές πλούσιες σε βήτα καροτίνη, όπως τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα βερίκοκα και το πεπόνι.3. Να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων για να διαπιστώσεις αν έχουν ενισχυθεί με βιταμίνη Α.