Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγο, έκαναν μελέτες σε 10 υπέρβαρους ή παχύσαρκους άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι στην αρχή της έρευνας κοιμούνταν κατά μέσο όρο 6 1/2 ώρες κάθε βράδυ ή λιγότερες. Κατά τη διάρκεια της έρευνας ακολουθούσαν την κανονική ρουτίνα του ύπνου τους για μία βδομάδα και για την επόμενη βδομάδα κοιμούνταν για 8 ώρες κάθε βράδυ.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι όσοι πήγαιναν για ύπνο νωρίτερα ή έμεναν στο κρεβάτι περισσότερο ένιωθαν μία μείωση της τάξης του 14% στην όρεξή τους και του 62% στην επιθυμία τους για ανθυγιεινά αλμυρά ή γλυκά σνακ.
Αυτό που πρέπει να σκεφτούμε σε αυτή την έρευνα είναι το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες από την αρχή δεν είχαν αρκετό ύπνο. Υπάρχουν πολλές έρευνες που σχετίζουν την έλλειψη ύπνου με την αύξηση των κιλών και σε μία μάλιστα υποστηρίζεται ότι οι γυναίκες που κοιμούνταν μόνο 4 ώρες κάθε βράδυ έτρωγαν 329 θερμίδες παραπάνω την επόμενη ημέρα, σε σχέση με τις νύχτες που κοιμούνταν για 9 ώρες.
Ακόμα μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, απέδειξε ότι οι συμμετέχοντες που στερούνταν ύπνου, αύξησαν το τσιμπολόγημα κατά τηδιάρκεια της νύχτας και μάλιστα επέλεγαν σνακ με πολλούς υδατάνθρακες.
Γενικά όμως η εμπειρία μάς έχει διδάξει ότι όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά,τουλάχιστον για 6 ώρες και περισσότερο, μας είναι δύσκολο το επόμενο πρωί που θα σηκωθούμε κουρασμένοι να κάνουμε μία υγιεινή επιλογή φαγητού ή να γυμναστούμε.
Η καλύτερη λύση είναι να πηγαίνουμε νωρίς για ύπνο το βράδυ, αφού το να κοιμηθείς περισσότερο το πρωί δεν αποτελεί επιλογή για τους περισσότερους εργαζόμενους.
Μπορείς να ξεκινήσεις με την πρόσθεση 15 λεπτών ύπνου κάθε βράδυ και να συνεχίσεις έτσι μέχρι να φτάσεις τις 8 ώρες, που θεωρείται και το ιδανικό. Μην ξεχνάς ότι αν κοιμάσαι νωρίτερα το βράδυ, θα αποφύγεις και τις μεταμεσονύκτιες λιγούρες!
K.Π