6 νέες διατροφικές οδηγίες κατά του καρκίνου

30.06.2014
Η Επιτροπή Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική (PCRM) εξέδωσε 6 μάλλον αυστηρές οδηγίες διατροφής για να αποφύγεις την εμφάνιση καρκίνου. Ορίστε λοιπόν η λίστα:

1) Περιόρισε ή απόφυγε τα γαλακτοκομικά προϊόντα για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Αυτή η σύσταση αφορά μόνο τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του προστάτη φυσικά, αφού είναι γνωστό ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα βελτιώνουν την υγεία των οστών, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και ελαττώνουν την αρτηριακή πίεση. Ακόμα, συστήνεται η κατανάλωση 3 μερίδων καθημερινά.

2) Περιόρισε ή απόφυγε το αλκοόλ για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης των καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ορθού και του μαστού.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός ανάμεσα στην κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και στην υπερκατανάλωση. Η μέτρια κατανάλωση για τις γυναίκες θεωρείται ένα ποτήρι 350 μλ με μπύρα, 150 ml με κρασί ή 44 ml για άλλα οινοπνευματώδη.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε γυναίκες και σε άντρες, ενώ σύμφωνα με άλλες έρευνες, ο διαβήτης τύπου 2 και οι πέτρεςστη χολή είναι λιγότερο πιθανό να εμφανιστούν σε μέτριους «πότες» σε σχέση με αυτούς που δεν πίνουν καθόλου!

3) Απόφυγε τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης των καρκίνων του παχέος εντέρου και του ορθού.

Για πολλούς τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το μπέικον, το λουκάνικο και το σαλάμι δεν προσφέρουν κανένα διατροφικό όφελος και επομένως δε χρειάζεται να τα τρώμε καθόλου. Ωστόσο, το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε αιμικό σίδηρο που είναι εύκολα απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας και τον χρειάζονται πολύ οι γυναίκες. Επίσης, μας προσφέρει βιταμίνη Β12, που είναι σημαντική αν θέλουμε να έχουμε υγιή νεύρα και ερυθρά αιμοσφαίρια, άρα και ισχυρή άμυνα οργανισμού! Αν σου είναι δύσκολο να τα αποκλείσεις εντελώς από τη διατροφή σου, προσπάθησε να τρως μικρότερες μερίδες πιο σπάνια, ώστε να μειώσεις την πρόσληψη θερμίδων και λίπους

4) Απόφυγε το ψητό ή το τηγανητό κρέας για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης των καρκίνων του παχέος εντέρου, του ορθού,του μαστού, του προστάτη, των νεφρών και του παγκρέατος. Αυτή η οδηγία βασίζεται στο γεγονός ότι βρέθηκαν πως υπάρχουν 4 τύποι από ετεροκυκλικές αμίνες, που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού. Οι ετεροκυκλικές αμίνες δημιουργούνται από τον παρατεταμένο χρόνο ψησίματος και τις μεγάλες θερμοκρασίες- μάλλον κάτι που δεν ήθελες να ξέρεις τώρα που όλοι αποφασίζουν να “ψήσουν” και να μαζευτούν να δουν τους αγώνες του Μουντιάλ. Όμως, υπάρχουν κάποιοι τρόποι να τις εμποδίσουμε πριν να σχηματιστούν: Να μαρινάρεις πάντα τα φαγητά πριν το ψήσιμο, να μην τρως τα κρέατα καλοψημένα και να κόβεις το κρέας σε μικρά κομμάτια ώστε να συντομεύσεις το χρόνο ψησίματος.

5) Κατανάλωσε προϊόντα σόγιας για να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του μαστού και να μειώσεις τον κίνδυνο της υποτροπής και θνησιμότητας για τις γυναίκες που έχουν λάβει θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

Ίσως οι περισσότερες γυναίκες μείνουν έκπληκτες από αυτή την οδηγία, αλλά υπάρχουν πολλές έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα σόγιας σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι να καταναλώνουμε ολόκληρα τα προϊόντα α σόγιας, όπως το «τόφου» και όχι συμπληρώματα σόγιας. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι τα φαγητά με σόγια βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.

6) Δώσε έμφαση στα φρούτα και στα λαχανικά για να μειώσεις τον κίνδυνο να εμφανίσεις ορισμένες από τις πιο κοινές μορφές του καρκίνου.

Υπάρχει σημαντικό πλεονέκτημα-και-καμία ζημιά από την υπερκατανάλωση φυτικών τροφών", αναφέρει η συντάκτρια της μελέτης Susan Levin, RD, διευθύντρια διατροφικής εκπαίδευσης της Επιτροπής Ιατρών για Υπεύθυνη Ιατρική. “Πολλές έρευνες δείχνουν ότι τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια προσφέρουν μια ποικιλία από προστατευτικές ιδιότητες”. Υπάρχει ένα ατελείωτο μέγεθος έρευνας σχετικά με τα συνολικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών. Επομένως, δεν βλάπτει να έχουμε κατά νου τις κατευθυντήριες αυτές γραμμές, αλλά δε χρειάζεται να τις ακολουθήσουμε και με εμμονή.