Ξεχάστε τον κανόνα που λέει να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

14.07.2024
Ξεχάστε τον κανόνα που λέει να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα
ΠΗΓΗ:Image by freepik
Ένας κανόνας που ήρθε η ΄ώρα να σπάσει και σήμερα θα μάθεις το γιατί!

Η ενυδάτωση έχει πλέον γίνει ένα σύμβολο κοινωνικού status, με τα δημοφιλή μπουκάλια νερού Stanley που έχουν γίνει viral στο TikTok και τα διάφορα «έξυπνα» νερά που βρίσκονται στα καταστήματα. Παρόλο που η κοινή φράση «πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα» έχει επικρατήσει εδώ και καιρό, η Dr Emily Leeming, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει το βιβλίο της Genius Gut τον επόμενο μήνα, υποστηρίζει ότι αυτός ο αριθμός είναι αυθαίρετος και δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Κάθε άτομο έχει διαφορετικές ανάγκες. «Οι ανάγκες μας σε υγρά διαφέρουν ανάλογα με το σώμα μας και μπορεί να μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα,» αναφέρει η Dr Leeming. «Αυτό εξαρτάται από παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η ποσότητα αλμυρού φαγητού που καταναλώνετε και το επίπεδο άσκησης που κάνετε». Το καλοκαίρι, για παράδειγμα, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό συγκριτικά με μια αντίστοιχη μέρα το χειμώνα. Στις ΗΠΑ, το 75% των ανθρώπων πάσχουν από χρόνια αφυδάτωση, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το 60% των ανθρώπων πίνει λιγότερο από ένα ποτήρι νερό ημερησίως. Όποιο κι αν είναι το προσωπικό σας επίπεδο ενυδάτωσης, αυτό δεν επαρκεί.

Τα σημάδια της αφυδάτωσης περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, δίψα και δυσκολία συγκέντρωσης. Ακόμα και η απώλεια ενυδάτωσης κατά 2% μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και αδύναμοι. Ωστόσο, η Dr Leeming λέει ότι ο καλύτερος τρόπος να εκτιμήσετε την κατάσταση είναι να κοιτάτε το χρώμα των ούρων σας. «Όταν είστε καλά ενυδατωμένοι, τα ούρα σας θα είναι σχεδόν διαφανή, σαν ανοιχτόχρωμη λεμονάδα,» εξηγεί. «Όταν χρειάζεστε περισσότερο νερό, τα ούρα σας θα είναι σκούρο κίτρινο, στο χρώμα του χυμού μήλου ή και πιο σκούρο. Όταν πίνετε υπερβολικά πολύ νερό, τα ούρα σας θα είναι εντελώς διαφανή».

Τι να προσέχετε;
Αντί να μετράτε πόσα ποτήρια νερό πίνετε, προσπαθήστε να παρακολουθείτε το χρώμα των ούρων σας και να προσαρμόζετε την κατανάλωσή σας ανάλογα. «Η ενυδάτωση δεν προέρχεται μόνο από το νερό – ο καφές και το τσάι επίσης συμβάλλουν,» προσθέτει η Dr Leeming. «Όταν έχει ζέστη, μπορείτε να προσθέσετε τσάι από βότανα σε κρύο νερό με πάγο για ένα δροσερό ρόφημα με γεύση». Μπορείτε επίσης να προσθέσετε φέτες λεμονιού, αγγουριού, μέντας ή βασιλικού στο νερό σας για ποικιλία, ή να δοκιμάσετε το Cellular Hydration της Artah, που είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες για να βελτιώσετε τα επίπεδα ενυδάτωσής σας.

Τελευταία τροποποίηση στις 14.07.2024 - 19:54