SEX

Οι μύθοι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δεν πρέπει με τίποτα να πιστέψεις

14.08.2024
Οι μύθοι για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που δεν πρέπει με τίποτα να πιστέψεις
ΠΗΓΗ:@FREEPICK
Συν οι αλήθειες που πρέπει να προσέχεις.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) συνοδεύονται από πολλές παρανοήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις και αυξημένο κίνδυνο. Ας αποκαλύψουμε τους πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από τα ΣΜΝ και ας δούμε τι πραγματικά ισχύει.

Μύθος #1: Μπορείς να καταλάβεις αν κάποιος έχει ΣΜΝ από την εμφάνιση του

Αλήθεια: Πολλά ΣΜΝ δεν εμφανίζουν πάντα προφανή συμπτώματα. Για παράδειγμα, οι λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια και ο HPV συχνά δεν προκαλούν άμεσα ορατά σημάδια. Ο μόνος ασφαλής τρόπος να γνωρίζεις αν εσύ ή ο σύντροφός σου έχετε ΣΜΝ είναι μέσω τακτικών εξετάσεων.

Μύθος #2: Τα ΣΜΝ μεταδίδονται μόνο μέσω της σεξουαλικής επαφής

Αλήθεια: Αν και η σεξουαλική επαφή είναι ο πιο συνήθης τρόπος μετάδοσης, ορισμένα ΣΜΝ, όπως ο ιός του έρπητα και τα κονδυλώματα, μπορούν να μεταδοθούν μέσω επαφής με το δέρμα ή με μολυσμένα αντικείμενα.

Μύθος #3: Μόνο όσοι έχουν πολλές σεξουαλικές σχέσεις κινδυνεύουν από ΣΜΝ

Αλήθεια: Τα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν ακόμα και από έναν μόνο σεξουαλικό σύντροφο, εφόσον ο σύντροφος αυτός είναι μολυσμένος και δεν το γνωρίζει. Ένας μόνο μολυσμένος σύντροφος μπορεί να είναι αρκετός για να διαδώσει το νόσημα.

Μύθος #4: Τα προφυλακτικά προσφέρουν απόλυτη προστασία από τα ΣΜΝ

Αλήθεια: Τα προφυλακτικά είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης ΣΜΝ, αλλά δεν προσφέρουν πλήρη προστασία. Ορισμένα νοσήματα, όπως ο HPV και ο έρπης, μπορούν να μεταδοθούν μέσω περιοχών που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό.

Μύθος #5: Αν έχεις θεραπευτεί από ΣΜΝ στο παρελθόν, δεν υπάρχει κίνδυνος να κολλήσεις ξανά

Αλήθεια: Κάποια ΣΜΝ, όπως η γονόρροια και η σύφιλη, μπορεί να επανεμφανιστούν αν έρθεις ξανά σε επαφή με τον ιό ή τα βακτήρια. Η θεραπεία δεν προσφέρει μόνιμη ανοσία, επομένως η προσοχή και η πρόληψη είναι πάντα απαραίτητες.

Η κατανόηση των πραγματικών γεγονότων γύρω από τα ΣΜΝ είναι κρίσιμη για την προστασία της υγείας σου. Η σωστή ενημέρωση και οι τακτικές εξετάσεις είναι τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την αποφυγή και την έγκαιρη διάγνωση. Μην πέφτεις θύμα των μύθων, η γνώση και η προσοχή είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 14.08.2024 - 15:48