Διάβασε παρακάτω 10 από τις καλύτερες ερωτήσεις, σύμφωνα με τα όσα πρότειναν ειδικοί επί των σχέσεων στο Cosmopolitan, για να ρωτήσεις τον σύντροφό σου πριν αποκτήσετε παιδιά. Έτσι θα μπορέσετε και οι δύο να ανακαλύψετε τα κίνητρά σας, τα προτιμώμενα στυλ γονεϊκής συμπεριφοράς σας και πολλά άλλα. Ιδού, αν και κρατούμε πάντα στον νου ότι η θεωρία από την πράξη απέχει πάντα πολύ.
1. «Γιατί θέλεις παιδιά;»
Αυτή είναι μια υπέροχη ερώτηση, αλλά οι άνθρωποι την παραλείπουν συχνά. Αυτή η ερώτηση είναι μια από τις πιο ισχυρές για να ρωτήσεις τον σύντροφό σου, επειδή ενώ πολλά ζευγάρια συζητούν το πότε να αποκτήσουν παιδιά ή πόσα θα ήθελαν, λίγοι θα βρουν τον πρωταρχικό λόγο πίσω από το γιατί θέλουν τα παιδιά.
2. «Ένα πιαδί σημαίνει έξτρα έξοδα - Μπορούμε;»
Ίσως και οι δύο να εργάζεστε από πάντα, αλλά ένας από εσάς ενδέχεται να μείνει στο σπίτι όταν έρθει το μωρό. Δύο άτομα συν ένα μωρό το να ζείτε με έναν μισθό, απαιτεί σοβαρές θυσίες, από το να ζήσετε σε μια φθηνότερη περιοχή μέχρι το να εξαντλήσετε τις αποταμιεύσεις σας. Πρέπει να κατανοήσετε και οι δύο το οικονομικό κόστος αυτης της αλλαγής της ζωής σας.
3. «Ελεύθερος χρόνος για εμάς ως ζευγάρι, για όλους ως οικογένεια, για τα παιδιά... Τι θα κάνουμε γι' αυτό;»
Το ερώτημα αυτό όχι μόνο μπορεί να σας βοηθήσει και τους δύο να ανακαλύψετε εάν βρίσκεστε στην ίδια φάση σχετικά με τη διαχείριση του χρόνου, αλλά μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να δεις εάν ο σύντροφός σου κατανοεί το συστηματικό πλαίσιο μεταξύ του τρόπου με τον οποίο ο χρόνος ως ζευγάρι και ο χρόνος ως οικογενειακή μονάδα, είναι διαφορετικά πράγματα. Εάν ο σύντροφός σου δεν μπορεί να γνωρίζει πώς να διαχειριστεί τώρα τον χρόνο του, δεν θα το γνωρίζει και όταν προστεθούν τα παιδιά.
4. «Πώς βλέπομε το θέμα πειθαρχία;»
Κανένα παιδί δεν είναι τέλειο, επομένως θα πρέπει να το πειθαρχήσετε ως ζευγάρι με κάποιο τρόπο, σχήμα ή φόρμα, αργά ή γρήγορα. Ο τρόπος με τον οποίο εσύ και ο σύντροφός σου βλέπετε την έννοια της πειθαρχίας μπορεί να είναι μια άμεση αντανάκλαση των εμπειριών της παιδικής σας ηλικίας (καλές ή κακές) και της πειθαρχίας (ή της έλλειψης της) είναι ένα σημαντικό συστατικό της ανάπτυξης ενός παιδιού. Επομένως, είναι απαραίτητη η επίτευξη μιας κοινής προσέγγισης.
5. «Πώς θα μοιραστούμε τα γονεϊκά μας καθήκοντα;»
Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν θα μπορείς για αρκετό καιρό να κοιμηθείς κανονικά, θα πρέπει εκ των προτέρων, να έχετε συζητήσει θέματα όπως: Εάν θηλάζεις, μπορεί να αλλάζει τις πάνες; Επίσης υπάρχουν πολλά άλλα καθημερινά καθήκοντα στο μεγάλωμα ενός παιδιού που είναι αναγκαίο να μοιραστούν μεταξύ του ζευγαριού και αυτό θα πρέπει να συζητηθεί από πριν.
6. «Πόση βοήθεια θέλουμε, για πόσο καιρό και από ποιον;»
Οι πρόθυμοι παππούδες και γιαγιάδες που θέλουν να μετακινούνται επι σειρά εβδομάδων και μηνών για να αλλάζουν τις πάνες, μπορεί να είναι ευλογία ή κατάρα. Αποφασίστε από την αρχή πόσο θα θέλατε τη βοήθεια των γονέων και των δύο.
7. «Πώς σου φαίνεται η ιδέα να κοιμάται το παιδί στο δωμάτιό μας - ή στο κρεβάτι μας;»
Εάν είσαι υπέρ ή εναντίον της ιδέας να ανοίξεις την πόρτα του υπνοδωματίου στο παιδί σου, θα πρέπει να το συζητήσεις με τον σύντροφό σου. Πρέπει να το συμφωνήσετε καλύτερα από πριν, προτού ο ένας από τους δύο αρχίσει να ψάχνει απελπισμένα χρόνο να ξεκουραστεί.
8. «Θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του παιδίατρου μας για τα εμβόλια, σωστά;»
Εντάξει, αυτό δεν είναι καν ερώτηση. Απλά κάντε το.
9. «Πόσο αυστηροί θα είμαστε;»
Τα παιδιά μαθαίνουν από μια συγκλονιστικά νεαρή ηλικία από ποιον γονέα θα ζητήσουν να τα υποστηρίξει. Συζητείστε για το πόσο σκληρή θα είναι η στάση που θα ακολουθήσετε στα θέματα με τις οθόνες, τις ζαχαρούχες λιχουδιές και όλες τις άλλες παιδικές κακές συνήθειες καθώς και το πώς θα εργαστείτε για να διατηρήσετε ένα ενωμένο μέτωπο.
10. «Πώς θα διατηρήσουμε τη σχέση μας ισχυρή;»
Είναι αδύνατο να γίνεις ευτυχισμένος γονέας αν είσαι στα όρια,όταν εσύ και ο σύντροφός σου περνάτε άγρυπνες νύχτες και συνεργαζόσαστε μόνο για να μαζέψετε τους εμετούς, τις βρώμικες πάνες και τις τροφές. Στη μέση του εγκλιματισμού σε όλο αυτό το γονεϊκό πράγμα, πρέπει να συνεχίσετε να κάνετε ενήλικες κουβέντες - και κάποιο σεξ όποτε μπορείτε - για το καλό της σχέσης σας. Αντιμετωπίστε το πώς θα κρατήσετε τη σπίθα ζωντανή, είτε μέσω μηνιαίων νυχτερινών ραντεβού, ενός ετήσιου Σαββατοκύριακου (ή και εβδομάδας!). Φροντίστε να βρίσκετε τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα, ακόμα και πριν τον ύπνο, για μια κουβέντα άσχετη με τα παιδιά.