Τοξική φίλη: 5 σημάδια ότι η φιλία σου σε εξαντλεί

05.02.2025
Τοξική φίλη: 5 σημάδια ότι η φιλία σου σε εξαντλεί
Image by stefamerpik on Freepik
Μην κλείνεις τα μάτια σου στην αλήθεια

Οι φίλες είναι το καταφύγιό μας, οι άνθρωποι που γελάμε μαζί, που ξενυχτάμε μιλώντας, που στέλνουμε memes μες στη μέρα. Τι γίνεται, όμως, όταν μια φιλία αρχίζει να σε εξαντλεί αντί να σε γεμίζει;

Όταν μια φιλία γίνεται τοξική, δεν είναι πάντα εύκολο να το δεις αμέσως. Ίσως να βρίσκεις δικαιολογίες ή να σκέφτεσαι ότι απλά περνάει μια δύσκολη φάση. Όμως, αν νιώθεις ψυχικά κουρασμένη, στεναχωρημένη ή ακόμα και ενοχική κάθε φορά που μιλάτε, ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις ένα βήμα πίσω.

Δες τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι αυτή η φιλία σε εξαντλεί και χρειάζεται επανεξέταση.

Όλα περιστρέφονται γύρω από εκείνη

Σε μια υγιή φιλία, υπάρχει ισορροπία. Μιλάτε και οι δύο για τα προβλήματά σας, στηρίζετε η μία την άλλη, μοιράζεστε χαρές και λύπες.
Αν όμως κάθε κουβέντα γυρίζει γύρω από τα δικά της θέματα και όταν εσύ πας να μιλήσεις, αλλάζει θέμα ή δεν σε ακούει καν, τότε κάτι δεν πάει καλά. Δεν είσαι απλά το κοινό της, είσαι φίλη της – και αυτό σημαίνει αμοιβαιότητα.

Σου ρίχνει συνεχώς τη διάθεση

Μια φιλία πρέπει να σε κάνει να νιώθεις καλύτερα, όχι χειρότερα. Αν μετά από κάθε συνάντηση ή τηλεφώνημα νιώθεις αγχωμένη, απογοητευμένη ή στραγγισμένη από ενέργεια, αυτό είναι red flag.
Αν σε γεμίζει με δράμα, αρνητισμό, γκρίνια ή συνεχείς «κρίσεις» και ποτέ δεν υπάρχει μια νότα αισιοδοξίας, σκέψου αν αυτή η φιλία πραγματικά σου κάνει καλό.

Σε κάνει να νιώθεις ενοχές χωρίς λόγο

Έχεις νιώσει ποτέ άσχημα επειδή:

Δεν της απάντησες αμέσως στο μήνυμα;
Δεν μπόρεσες να βγείτε γιατί ήσουν κουρασμένη;
Έκανες κάτι για τον εαυτό σου χωρίς να την έχεις ενημερώσει;

Αν μια φίλη σε κάνει να νιώθεις υποχρεωμένη να απολογείσαι για κάθε σου κίνηση ή αν νιώθεις άγχος μήπως την στεναχωρήσεις, αυτό δεν είναι υγιές. Η πραγματική φιλία σέβεται τα όριά σου!

Δεν χαίρεται πραγματικά με τις επιτυχίες σου
Η αληθινή φίλη χαίρεται με όλη της την καρδιά όταν πετυχαίνεις κάτι! Σου στέλνει μηνύματα ενθάρρυνσης, σε στηρίζει, σε γιορτάζει.
Αν, αντί για ενθουσιασμό, βλέπεις ψεύτικα συγχαρητήρια, "αδιάφορες" αντιδράσεις ή ακόμα και ζήλια, τότε μάλλον δεν σε βλέπει σαν φίλη, αλλά σαν ανταγωνίστρια. Και οι φίλες δεν είναι αντίπαλοι!

‘Οταν τη χρειάζεσαι, είναι άφαντη

Είναι πάντα εκεί όταν σε χρειάζεται – για συμβουλές, για εξυπηρετήσεις, για να της δώσεις κουράγιο.
Αλλά όταν εσύ τη χρειάζεσαι, είναι… εξαφανισμένη! Ξαφνικά είναι απασχολημένη, δεν έχει χρόνο, ή σου απαντάει με μισόλογα.
Η φιλία είναι δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Αν νιώθεις πως απλά δίνεις, αλλά ποτέ δεν παίρνεις, ίσως ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς αν αυτή η φίλη αξίζει τη θέση που της έχεις δώσει στη ζωή σου.

Και τώρα τι;

Αν αναγνώρισες τη φιλία σου σε αυτά τα σημάδια, πάρε μια βαθιά ανάσα. Δεν είσαι υποχρεωμένη να μένεις σε μια σχέση που σε ρουφάει συναισθηματικά.
Θέσε όρια. Δεν χρειάζεται να απαντάς πάντα αμέσως ή να είσαι διαθέσιμη 24/7.

Δες αν μπορεί να αλλάξει. Μπορείς να δοκιμάσεις μια ειλικρινή συζήτηση.
Μη φοβάσαι να απομακρυνθείς. Αν μια σχέση σου κάνει κακό, τότε δεν είναι φιλία.
Να θυμάσαι: Οι αληθινές φίλες σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, δυνατή και αποδεκτή.

Τελευταία τροποποίηση στις 05.02.2025 - 20:23