Κρίση στη σχέση: Τα σημάδια που δείχνουν χωρισμό

10.03.2017
Πολλές φορές οι σχέσεις ανάμεσα σε ένα ζευγάρι φτάνουν σε ένα σημείο τελμάτωσης που οδηγεί τη σχέση σε φθορά και τελικά στο χωρισμό. Ο χωρισμός σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι εύκολος καθώς είναι μια συναισθηματική διαδικασία που πληγώνει το άτομο. Μιλήσαμε με τον Ψυχολόγο Παναγιώτη Οικονόμου από το ΝοPhobia.gr και μας λύνει τις απορίες.

Υπάρχει ιδανική σχέση;

Οι σχέσεις ξεκινούν με προσδοκίες από κάθε σύντροφο που επιδιώκει να εκπληρωθούν μέσα στη σχέση. Κάθε άνθρωπος έχει στο νου του μια εικόνα για το πώς θα ήθελε να είναι μια Ιδανική Σχέση για εκείνον. Μέσα στην εικόνα αυτή έχει πλάσει ένα σενάριο σχετικά με το πώς θέλει να είναι ο σύντροφός του τόσο σε επίπεδο εξωτερικής εμφάνισης όσο και σε θέματα συμπεριφοράς αλλά και σε παράγοντες, όπως η κοινωνική του θέση, το επάγγελμά του, το εισόδημά του, η οικογένεια από την οποία προέρχεται και τι ζητά στη ζωή του.

Ποιά είναι τα κριτήρια με τα οποία αξιολογούμε μια σχέση; Τι εμπεριέχει η ιδανική σχέση;

Μέσα στο ίδιο αφήγημα για την Ιδανική Σχέση εμπεριέχονται και οι προσδοκίες του από τη σχέση αναφορικά με τις δραστηριότητες που θα κάνουν από κοινού σε θέματα διασκέδασης, αναψυχής, κοινωνικών επαφών και αμοιβαίας ευχαρίστησης. Το άτομο έχει πλάσει ένα σενάριο εκπλήρωσης σεξουαλικών φαντασιώσεων με το σύντροφό του και αναμένει να πραγματοποιηθούν μέσα στη σχέση. Παράλληλα έχει δημιουργήσει μια προσδοκία αναφορικά με την προσωπική του εξέλιξη και ωρίμανση ως άνθρωπος μέσα στη σχέση και εκπλήρωσης των ατομικών του επιδιώξεων στον επαγγελματικό και ακαδημαϊκό τομέα.

Οι σχέσεις που κάνουμε δεν είναι πάντα ιδανικές. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όταν εισέρχεται μέσα σε μια Πραγματική Σχέση αναμένει και επιδιώκει την ικανοποίηση του σεναρίου αυτού. Αρχικά, προσπαθεί να μάθει το άλλο άτομο. Να καταλάβει πως φέρεται, να αποκωδικοποιήσει τη συμπεριφορά του και τη ψυχολογία του. Προσπαθεί να κατανοήσει την προσωπικότητα του συντρόφου, ώστε να δει εάν ταιριάζει μαζί του. Έπειτα, βρίσκεται για κάποιο διάστημα σε στάση αναμονής για την σταδιακή εκπλήρωση του σεναρίου για την Ιδανική Σχέση που έχει πλάσει στο μυαλό του. Παράλληλα, αξιολογεί εάν η σχέση αυτή τον βοηθά να ωριμάσει και να πετύχει τους ατομικούς του στόχους ή όχι.

Τι συμβαίνει όταν η πραγματικότητα μας διαψεύδει;

Κάποια στιγμή το άτομο κάνει έναν απολογισμό της σχέσης αναφορικά με όλα τα παραπάνω για να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στη σχέση χωρίς να ζητήσει από το σύντροφό του να αλλάξει κάτι ή εάν θα παραμείνει ζητώντας αλλαγές. Τέλος, εάν ο απολογισμός είναι αρνητικός ή οι αλλαγές που επιθυμεί στη σχέση του δεν εκπληρώνονται αποφασίζει να χωρίσει.

Είναι αυτή η σύγκριση ανάμεσα στο σενάριο της Ιδανικής Σχέσης και Πραγματικής Σχέσης που θα εξωθήσει το άτομο είτε στην παραμονή στη σχέση με τους ίδιους όρους, είτε στην αναζήτηση αλλαγών ως όρος παραμονής στη σχέση, είτε θα οδηγηθεί στο χωρισμό. Εάν η σύγκριση έχει θετικό πρόσημο το άτομο παραμένει στη σχέση. Εάν το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο το άτομο ή θα ζητήσει αλλαγές ώστε να παραμείνει στη σχέση είτε θα διακόψει τη σχέση έπειτα από αποτυχία διαπραγμάτευσης με το σύντροφο για αλλαγές και απογοήτευση για τη μη εφαρμογή αλλαγών που αποφασίστηκαν μεταξύ τους αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκαν στην πράξη. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό τότε το άτομο μπορεί να προσπαθεί αρχικά να βρει λύση ή χωρίζει άμεσα.

Πότε μπορούμε να πούμε πως το πρόσημο δεν είναι θετικό και ο χωρισμός πιθανός;

  • Όταν για παράδειγμα το ζευγάρι έχει τακτικές συγκρούσεις και ανάμεσά τους κυριαρχεί το συναίσθημα του θυμού. Είτε πρόκειται για ενεργητικό θυμό (διατύπωση παραπόνων και αιτημάτων αλλαγής με φωνές, ξεσπάσματα, ήπια ή έντονη βία, σπρωξιές, λόγια που πληγώνουν και μειώνουν την προσωπικότητα, σπάσιμο αντικειμένων κλπ) είτε πρόκειται για παθητικό θυμό (συμπεριφορές που υποτιμούν το σύντροφο, επίδειξη περιφρόνησης, ειρωνεία, υποτίμηση, « κρατάει μούτρα» κλπ) ο συχνός θυμός και οι συχνοί τσακωμοί πάντα είναι ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά στη σχέση.
  • Όταν υπάρχουν προφάσεις για να βρίσκονται μακριά ο ένας από τον άλλο (πχ. λόγοι επαγγελματικοί , απορρόφηση από άλλα χόμπι ή φίλους, ταξίδια κλπ), ώστε να μη βρίσκονται μαζί και να αποφεύγουν συγκρούσεις ή να αποφεύγουν να μιλήσουν ανοικτά για τη σχέση τους και τα προβλήματά της διότι αυτό τους πληγώνει κι έτσι με διάφορες προφάσεις αποφεύγουν τις πολλές συναντήσεις.
  • Αν βιώνεται συναισθηματική ψυχρότητα. Νιώθουν τα συναισθήματά τους παγωμένα ενώ στην αρχή ήταν έντονα και είχαν χρώμα. Νιώθουν σα να μη νιώθουν τίποτα όταν βρίσκονται μαζί.
  • Εγκατάλειψη κοινών δραστηριοτήτων. Ενώ στην αρχή προσπαθούσαν να βρουν πράγματα να κάνουν μαζί, έχουν πλέον μειώσει πολύ ή εγκαταλείψει εντελώς τις κοινές δραστηριότητες.
  • Μείωση σεξουαλικής επιθυμίας, προβλήματα στο σεξ μεταξύ τους ως απόρροια της ποιότητας της σχέσης τους. Όσο καλή είναι η επικοινωνία και η ποιότητα της σχέσης ανάμεσα σε ένα ζευγάρι τόσο καλό είναι το σεξ. Όσο η επικοινωνία αποκτά προβλήματα τόσο και στο σεξ εμφανίζονται προβλήματα.
  • Συχνοί περίοδοι χωρισμού και επανασυνδέσεων που οδηγούν σε νέους χωρισμούς.
  • Συχνές σκέψεις για χωρισμό

Επιμέλεια:
Δήμητρα Γκούντρα