Αυτός είναι ο σιωπηλός «δολοφόνος» των σχέσεων

Αυτός είναι ο σιωπηλός «δολοφόνος» των σχέσεων
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash
Υποσκάπτει τα θεμέλια μιας σχέσης χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι

Η επιβεβαίωση και η αναγνώριση είναι κάτι σαν το αίμα στο «σώμα» του συναισθηματικού δεσμού με το ταίρι μας. Είναι η «κόλλα» που κρατά τη σχέση σταθερή, καθώς κάνει τους συντρόφους να νιώθουν δυνατοί, ασφαλείς, ορατοί και κατανοητοί.

Από την άλλη, η ακύρωση είναι αυτή που σιγά σιγά υποσκάπτει τα θεμέλια της αγάπης και της εμπιστοσύνης μεταξύ των συντρόφων.

Ακυρώνουμε τον άλλον όταν υποβαθμίζουμε ή αρνούμαστε τις σκέψεις του, τις εμπειρίες του, τους φόβους του, τα συναισθήματά του γενικότερα.

Όταν η ακύρωση γίνεται πλέον συνήθεια σε καθημερινή βάση απομακρύνει τους συντρόφους και τελικά η σχέση διαλύεται.

Η ακύρωση μπορεί να είναι εμφανής όπως όταν λέμε σε κάποιον ότι υπερβάλλει, αυτό το «έλα μωρέ τώρα» που δίνει το μήνυμα στον άλλον ότι τα αισθήματά του δεν έχουν και τόση σημασία ή όταν δεν ακούμε τον άλλον με τη δέουσα προσοχή και σημασία.

Ακύρωση σε μια ρομαντική σχέση είναι με έναν τρόπο ακόμα και η χωρίς αιτία άρνηση για σεξουαλική οικειότητα που μπορεί να κάνει και τους δύο συντρόφους να νιώθουν απόρριψη.

Με την πάροδο του χρόνου, το να ακυρώνουμε τον άλλον τον οδηγεί ακόμα και στο να αμφισβητεί τον εαυτό του, να νιώθει ότι δεν αγαπιέται σε μια σχέση και τελικά να απομακρύνεται συναισθηματικά.

Αυτός είναι ο σιωπηλός δολοφόνος των σχέσεων.

Φράσεις και στάσεις που δηλώνουν ακύρωση στις συναισθηματικές σχέσεις

Ύψωση συναισθηματικού τοίχου: Όταν ο ένας από τους δύο συντρόφους αγνοεί, κλείνεται στον εαυτό του και αρνείται να κάνει συζητήσεις που μπορεί να είναι φορτισμένες συναισθηματικά. «Δεν μπορώ να ακούσω άλλο, αρκετά», «Δεν θέλω να κάνω αυτή τη συζήτηση».

Υποβάθμιση των συναισθημάτων του άλλου: «Άλλοι άνθρωποι περνάνε χειρότερα», «Είσαι πολύ ευαίσθητη/τος», «Υπερβάλλεις, δεν έγινε και τίποτα!»

Σαρκασμός και ειρωνεία: «Πάλι τα ίδια!», «Κακόμοιρο τι περνάς!»

Μετάθεση ευθύνης: «Προσπαθείς να ανοίξεις καβγά χωρίς λόγο»

Ακύρωση των αναγκών του άλλου: «Πάντα θες να τραβάς την προσοχή!»

Εκβιασμός συγχώρησης: «Πάμε παρακάτω», «Μην μένεις στο παρελθόν», «Μην έχει εμμονές»

Gaslighting και άρνηση της πραγματικότητας: «Φαντάζεσαι πράγματα», «Πότε έγινε αυτό;»

Σύγκριση: «Θα έπρεπε να είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις», «Έχω περάσει πολύ πιο δύσκολα».

Άρνηση τρυφερότητας ως αντίποινα

Πώς να σπάσετε τον κύκλο της ακύρωσης

Ο τρόπος είναι ένας, να περάσετε ξανά στη φάση της επιβεβαίωσης του/της συντρόφου σας. Και υπάρχουν τρόποι να κάνετε πιο υγιή τη σχέση σας ώστε να κρατήσει σε βάθος χρόνου.

  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματα του συντρόφου σας. Αντί να τα απορρίπτετε, πείτε «βλέπω ότι πληγώθηκες και κατανοώ γιατί»
  • Ακούστε τον άλλον χωρίς άμυνες. Αντί να προετοιμάζετε την αντεπίθεσή σας ή τα επιχειρήματα υπέρ σας, επικεντρωθείτε στο να ακούσετε τι έχει να σας πει ο άλλος. Δεν είναι κακό να παραδέχεστε ότι σφάλατε και ότι μπορεί να πλήγωσε το ταίρι σας.
  • Ενθαρρύνετε το να μιλάτε ανοιχτά. Είναι το κλειδί για να υγιή σχέση η επικοινωνία χωρίς να κρίνετε τον άλλον και χωρίς να φοβάται να εκφραστεί κάποιος από τους δύο. «Πες μου, θέλω να καταλάβω» είναι η φράση κλειδί.
  • Αναλάβετε το μέρος των ευθυνών σας χωρίς να μεταθέτετε τις ευθύνες.
  • Απαντήστε με ενσυναίσθηση. «Δεν θέλω να νιώθεις έτσι».
  • Μην εκβιάζετε λύσεις. Αντί να προσφέρετε λύσεις απλά για να γίνει γρήγορα η δουλειά σας και να λυθεί το πρόβλημα είναι καλύτερο απλά να ακούσετε τι έχει να σας πει ο άλλος και να τον αφήσετε να βρει τη λύση.
  • Μην ξεχνάτε τη δύναμη της αγκαλιάς. Πολλές φορές μια αγκαλιά και η τρυφερότητα είναι η καλύτερη επιβεβαίωση για τον/την σύντροφό μας
  • Αφουγκραστείτε τις ανάγκες του άλλου ρωτώντας: «Πώς μπορώ να σε στηρίξω;»
Τελευταία τροποποίηση στις 19.02.2025 - 07:53

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ