Οι διευκρινίσεις του Νότη

06.12.2001
Αγαπημένη Γεωργία, ήρθε σπίτι μου η θεία και ήταν μες στην καλή χαρά. "Είχα τηλέφωνο από το Χιούστον, την ξαδέρφη μου. Πήρε να μου πει ότι νιώθει μεγάλη ανακούφιση μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Σφακιανάκης ότι δεν εννοούσε πατσαβούρες τους Έλληνες της Αμερικής".
Αγαπημένη Γεωργία,


Ήρθε σπίτι μου η θεία και ήταν μες στην καλή χαρά. "Είχα τηλέφωνο από το Χιούστον, την ξαδέρφη μου. Πήρε να μου πει ότι νιώθει μεγάλη ανακούφιση μετά τις διευκρινίσεις που έδωσε ο Σφακιανάκης ότι δεν εννοούσε πατσαβούρες τους Έλληνες της Αμερικής". Η ξενιτεμένη θεία αναφερόταν στην περίφημη δήλωση που έκανε ο αοιδός στην Έλλη Στάη, ότι οι Αμερικάνοι είναι ... πατσαβούρες και στη διευκρίνιση που έδωσε στην παρουσίαση του φετινού προγράμματος στο Cosmos, πρώην Fever.

Ο Νότης με ύφος "καθίστε να σας εξηγήσω τι εννοούσα, αλλά για να καταλάβετε καλύτερα να σας τα διαβάσω", πριν παρουσιάσει τους συνεργάτες που θα τον πλαισιώνουν (Δάντης - Ζήνα), προέβη στο...διάγγελμα. "Όταν είπα πατσαβούρες, αναφερόμουν στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Εσείς, δεν έχετε καμία σχέση με την Αμερική. Είστε Έλληνες που ζείτε εκεί", για να συμπληρώσει "Έχω κάνει ξενιτιά και ξέρω πως νιώθετε". Στο σημείο αυτό, η θεία από το Χιούστον, ενθυμούμενη τις σκάλες που έχει πλύνει και φανταζόμενη το Νότη με ποδίτσα άσπρη να είναι στη λάντζα, λύγισε. "Που πάει και τα βρίσκει αυτά τα πετυχημένα;" σκέφτηκε και ρώτησε την ντόπια θεία, αν στο παρελθόν έχει κάνει ανάλογες δηλώσεις τέτοιου...κάλλους.

Ο Νότης πληροφόρησε ακόμη τους μετανάστες ότι οι δηλώσεις του αναδημοσιεύονται με τέτοιο τρόπο που στο τέλος παρερμηνεύονται. "Τι μαρτύριο και αυτό. Άλλα να λες κι άλλα να καταλαβαίνουν". Οι συγκεκριμένες, πάντως, δηλώσεις είχαν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Αμερική με τους ομογενείς να είναι κάθετοι "Μην ξανάρθει για συναυλίες εδώ". Τα μαντάτα είχαν φτάσει και στους Αμερικάνους, Αμερικάνους. "Enas tragoudistis apo tin Ellada sas ipe patsavoures. You Know, the dirty paper pou skoupizoume ta doulapia tis kouzinas", τους είπαν κι αυτοί έγιναν έξω φρενών.
Ο Σφακιανάκης, εκτός των άλλων, μίλησε και για την "ελληνοτουρκική φιλία" στο χώρο του τραγουδιού και τη συνεργασία του με τον τούρκο συνθέτη Φαχιρ Ατάκογλου. Μίλησε, μάλιστα με κολακευτικά λόγια για την Άντζελα Δημητρίου και την καριέρα της στη γείτονα. "Μην πυροβολείτε την Άντζελα" είπε κι αυτή για να τον ευχαριστήσει του έστειλε ένα κουτί σοκολατάκια και το νέο της cd.