Skindex: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ρετινάλης και ρετινόλης;

Skindex: Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ρετινάλης και ρετινόλης;
ΠΗΓΗ:@lydiafowler
Ώρα να λύσουμε μερικές απορίες σχετικά με την ρετινόλη και την ρετινάλη.

Υπήρξε μια εποχή, όχι πολύ μακρινή, όπου η ρετινόλη ήταν αδιαμφισβήτητη. Ένα «χρυσό» συστατικό, αγαπημένο από δερματολόγους, συχνό θέμα συζήτησης στο TikTok και αδιάκοπη γοητεία του κόσμου της ομορφιάς. Ωστόσο, με τις νέες νομοθεσίες που ενδέχεται να επηρεάσουν τη μορφή (και την ισχύ) της ρετινόλης, και τον συχνά συνδεόμενο ερεθισμό, η ρετινόλη έχει χάσει κάπως τη δημοτικότητά της. Ως αποτέλεσμα, η ρετινάλη, η λιγότερο γνωστή «αδελφή» της ρετινόλης, βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο.

Επίσης μέρος της οικογένειας των ρετινοειδών, η ρετινάλη απολαμβάνει επιτέλους τη δική της στιγμή στο φως. Τόσο πολύ, που οι αναζητήσεις στο Google για τη «ρετινάλη» έχουν αυξηθεί κατά 73% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την Αναφορά Τάσεων Ομορφιάς 2024 των Boots. Και με τόσα οφέλη για την επιδερμίδα, από την ενίσχυση της λάμψης, μέχρι τη βελτίωση των λεπτών γραμμών, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Αλλά, όπως συμβαίνει με όλους τους περίπλοκους όρους περιποίησης δέρματος, η κατανόηση της διαφοράς μεταξύ ρετινάλης και ρετινόλης δεν είναι μικρό κατόρθωμα. Παρακάτω, σου έχω όλα όσα πρέπει να ξέρεις γι'αυτά τα δύο «αδερφάκια»!

Πρέπει να κατανοήσεις τα βασικά των ρετινοειδών

Η ρετινάλη, αν και ανήκει στην ίδια οικογένεια με τη ρετινόλη, δεν πρέπει να συγχέεται με αυτήν. Για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η ρετινάλη, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τα βασικά των ρετινοειδών. Η ρετινόλη, η ρετινάλη και το ρετινοϊκό οξύ (γνωστό και ως τρετινοΐνη) είναι μέλη μιας οικογένειας μορίων που ονομάζονται ρετινοειδή. Αυτά τα μόρια είναι σημαντικά για την ανάπτυξη και συντήρηση πολλών ιστών στο ανθρώπινο σώμα και συντονίζουν την ανανέωση των ιστών.

Για να δράσουν οι ρετινοειδείς ενώσεις, πρέπει να μετατραπούν σε ρετινοϊκό οξύ στο δέρμα. Όσο λιγότερα βήματα απαιτούνται για να μετατραπεί το ρετινοειδές σε ρετινοϊκό οξύ, τόσο πιο ισχυρό θα είναι. Το ρετινοϊκό οξύ είναι ήδη στην ενεργή του μορφή και δεν απαιτεί μετατροπή, γι' αυτό είναι το ισχυρότερο και διατίθεται μόνο με ιατρική συνταγή στο Ηνωμένο Βασίλειο (είναι 20 φορές πιο ισχυρό από τη ρετινόλη).

pexels olly 3764013 80f6e

Η ρετινάλη είναι πιο ισχυρή από τη ρετινόλη, καθώς απαιτεί ένα λιγότερο βήμα μετατροπής. Η ρετιναλδεΰδη ή ρετινάλη είναι ο άμεσος πρόδρομος του ρετινοϊκού οξέος ή τρετινοΐνης, που είναι η μορφή του ρετινοειδούς που έχει άμεση επίδραση στα κύτταρα. Έτσι, η ρετινάλη είναι η ισχυρότερη μορφή βιταμίνης Α που μπορείς να αγοράσεις χωρίς συνταγή.

Οφέλη της ρετινάλης για την επιδερμίδα

Η ρετινάλη έχει πολλά οφέλη για την επιδερμίδα. Είναι μια ισχυρή ένωση περιποίησης δέρματος που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών, ρυτίδων, αποχρωματισμού, ατελειών και πόρων, επιταχύνοντας την κυτταρική ανανέωση και προάγοντας την παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση της κυτταρικής ανανέωσης, της παραγωγής κολλαγόνου και του πάχους του δέρματος. Είναι επίσης η καλύτερη «αντιγηραντική» θεραπεία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του τόνου του δέρματος, τη μείωση της υπερμελάγχρωσης, των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων και μπορεί να συμβάλει στη μείωση του μεγέθους των πόρων.

Η ρετινάλη είναι επίσης αποτελεσματική για δέρματα με τάση ακμής, λόγω των αντιβακτηριακών της ιδιοτήτων. Δεδομένου ότι λειτουργεί πιο γρήγορα και είναι πιο ισχυρή από τη ρετινόλη, ειδικοί την περιγράφουν ως «βήμα παραπάνω» από τη ρετινόλη όσον αφορά τη μείωση των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.

Διαφορά μεταξύ ρετινόλης και ρετινάλης

Αν και ακούγονται παρόμοιες, η ρετινόλη και η ρετινάλη έχουν διαφορετική χημική δομή που επηρεάζει την αλληλεπίδρασή τους με το δέρμα. Ανήκουν στην οικογένεια των ρετινοειδών και είναι μορφές βιταμίνης Α, αλλά η διαφορά τους είναι ότι η ρετινάλη έχει έναν λιγότερο δεσμό και δύο λιγότερα άτομα υδρογόνου από τη ρετινόλη. Αυτό σημαίνει ότι η ρετινάλη, όντας πιο κοντά στην ενεργή μορφή (ρετινοϊκό οξύ), δρα πάνω από 10 φορές πιο γρήγορα από τη ρετινόλη, ανάλογα με τη φόρμουλα και το προϊόν.

Πώς να ενσωματώσεις τη ρετινάλη στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος σου

Όπως με όλα τα ρετινοειδή, η ρετινάλη δεν πρέπει να εφαρμόζεται αλόγιστα. Η χρήση της ρετινάλης μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα, ερυθρότητα και ευαισθησία κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής του δέρματος, γνωστής ως «ρετινίζηση».

Για καλύτερα αποτελέσματα, ξεκίνησε με χαμηλή συγκέντρωση και εφάρμοσε μόνο σε πολύ ξηρό δέρμα (πλένεις το πρόσωπό σου και περιμένεις 20 λεπτά πριν την εφαρμογή). Απέφυγε ευαίσθητες περιοχές όπως γύρω από τα μάτια, το στόμα και τη μύτη, και χρησιμοποίησέ τη μόνο μία φορά την εβδομάδα στην αρχή. Στη συνέχεια, μπορείς να αυξήσεις τη χρήση σε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδ, καθώς το δέρμα σου προσαρμόζεται.

Η ρετινάλη πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο τη νύχτα, καθώς μπορεί να αποδομηθεί από το φως. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεις πάντα αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας την επόμενη ημέρα. Όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν SPF όλο το χρόνο, ανεξαρτήτως καιρού, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν χρησιμοποιούν ρετινοειδή, καθώς η ευαισθησία του δέρματος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπερμελάγχρωση.

pexels shiny diamond 3762871 d748a

Επίσης, πρέπει να ελέγξεις τα άλλα ενεργά συστατικά στη ρουτίνα σου και να αποφύγεις τη συνδυασμένη χρήση με άλλα απολεπιστικά συστατικά όπως το γλυκολικό οξύ ή το σαλικυλικό οξύ. Αντιθέτως, προτίμησε ενυδατικά συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ. Για κάποιον που έχει συνηθίσει στη ρετινόλη, η μετάβαση στη ρετινάλη μπορεί να είναι μια ενδιαφέρουσα αλλαγή. Ενώ υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα να εξεταστούν, η φήμη της ρετινάλης φαίνεται να είναι δικαιολογημένη.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει πάντα να συμβουλεύεσαι τον δερματολόγο σου για να σε κατευθύνει κατάλληλα ανάλογα με τις ανάγκες της επιδερμίδας σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 11.09.2024 - 21:14