Το «χαμόγελο της εμμηνόπαυσης»: Ένα σύμπτωμα που δεν σας είπαν ποτέ

Το «χαμόγελο της εμμηνόπαυσης»: Ένα σύμπτωμα που δεν σας είπαν ποτέ
Image by freepik
Η εμμηνόπαυση δεν επηρεάζει μόνο το σώμα, αλλά και το χαμόγελό σας, ήρθε η ώρα να το προστατέψετε

Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από μια σειρά γνωστών συμπτωμάτων, όπως οι εξάψεις, οι εναλλαγές διάθεσης και οι αλλαγές στο σωματικό βάρος. Ωστόσο, ένα λιγότερο γνωστό αλλά σοβαρό σύμπτωμα είναι η απώλεια δοντιών. Σύμφωνα με έρευνες, σχεδόν το 30% των γυναικών χάνουν τουλάχιστον ένα δόντι μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την στοματική υγεία, κάτι που παραμένει συχνά υποτιμημένο.

Η σχέση ορμονών και στοματικής υγείας

Οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης επηρεάζουν τη στοματική υγεία περισσότερο από όσο φαντάζεται κανείς. Η μείωση της παραγωγής κολλαγόνου αποδυναμώνει τους ιστούς των ούλων, προκαλώντας συχνά υποχώρηση των ούλων. «Το στόμα είναι από τα πρώτα μέρη του σώματος όπου φαίνονται αυτές οι αλλαγές», εξηγούν ειδικοί οδοντίατροι.

Ο συνδυασμός της απώλειας κολλαγόνου με τη μείωση της οστικής πυκνότητας λόγω οστεοπόρωσης δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για αστάθεια των δοντιών και, τελικά, απώλεια. Καθώς τα ούλα, που αποτελούνται κυρίως από κολλαγόνο, γίνονται λεπτότερα και υποχωρούν, τα δόντια γίνονται πιο ευάλωτα. Επίσης, η φλεγμονή και η μεταβολή των βακτηρίων στο στόμα μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη εμφάνιση ουλίτιδας και τερηδόνας.

Στατιστικά που δεν μπορείτε να αγνοήσετε

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Buffalo έδειξε ότι σχεδόν το 30% των γυναικών χάνουν τουλάχιστον ένα δόντι στα πρώτα πέντε χρόνια της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, γυναίκες με ιστορικό ουλίτιδας, κάπνισμα ή διαβήτη βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Αν και η σύνδεση είναι ξεκάθαρη, το 85% των γυναικών άνω των 50 αγνοούν τις επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης στη στοματική τους υγεία, με αποτέλεσμα να είναι απροετοίμαστες.

Πώς να το αποφύγετε

Η απώλεια δοντιών λόγω εμμηνόπαυσης δεν είναι αναπόφευκτη. Υπάρχουν μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να προστατέψετε το χαμόγελό σας.

  • Βελτιωμένη στοματική υγιεινή: Βουρτσίστε τα δόντια σας περισσότερο από δύο φορές την ημέρα και χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα πιο συχνά.
  • Τακτικοί έλεγχοι: Οι επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι κρίσιμες. Προληπτικές θεραπείες, όπως η ανάλυση του σάλιου, μπορούν να εντοπίσουν έγκαιρα επιβλαβή βακτήρια και να προλάβουν σοβαρότερα προβλήματα.
  • Καλή διατροφή: Η πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας στη γνάθο.

Προηγμένες λύσεις

Σε λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις, επεμβάσεις όπως οι όψεις ή η μεταμόσχευση ούλων μπορούν να διορθώσουν αισθητικά προβλήματα που προκαλεί η υποχώρηση των ούλων. Οι οδοντίατροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τεχνικές, όπως η σύνθετη ρητίνη, για να «καλύψουν» την απώλεια και να ενσωματώσουν τις αλλαγές στη φυσική δομή του δοντιού.

Η κατανόηση των αλλαγών που φέρνει η εμμηνόπαυση στη στοματική υγεία και η έγκαιρη αντιμετώπισή τους μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Η φροντίδα της στοματικής σας υγείας αντανακλά τη συνολική σας ευεξία. Ξεκινήστε σήμερα!

Τελευταία τροποποίηση στις 06.01.2025 - 13:09