Αντιηλιακό: Οι μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις

Αντιηλιακό: Οι μύθοι που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις
ΠΗΓΗ:@barbarakristoffersen
Είναι μόνο μύθοι και δε βασίζονται στη πραγματικότητα.

Τα αντηλιακά είναι μια από τις πιο παρεξηγημένες κατηγορίες καλλυντικών. Παρά την τεράστια σημασία τους για την προστασία από τη φωτογήρανση, τα ηλιακά εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος, η χρήση τους παραμένει ανησυχητικά χαμηλή. Ο κύριος λόγος είναι η ανεπαρκής ενημέρωση. Ακολουθούν πέντε από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τα αντηλιακά και οι αλήθειες πίσω από αυτούς:

Μύθος #1: Το αντηλιακό μειώνει τη βιταμίνη D στο σώμα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D οφείλονται συχνά στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, η οποία εμποδίζει τις ακτίνες UVB απαραίτητες για τη σύνθεση της βιταμίνης. Επίσης, τα πιο σκουρόχρωμα δέρματα, όπως αυτά των Ελλήνων, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να συνθέσουν βιταμίνη D. Η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη και αρκεί η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία για 15-30 λεπτά τις πρωινές ώρες για να ληφθεί η απαιτούμενη βιταμίνη D. Εναλλακτικά, μπορούν να καταναλωθούν τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D ή να ληφθεί κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Μύθος #2: Το μαύρισμα βοηθά στην αντιμετώπιση της ακμής

Πολλοί πιστεύουν ότι η έκθεση στον ήλιο μειώνει την ακμή, καθώς η επιδερμίδα φαίνεται να βελτιώνεται προσωρινά. Ωστόσο, η αφυδάτωση του δέρματος από τον ήλιο διεγείρει τους σμηγματογόνους αδένες, προκαλώντας μεγαλύτερη λιπαρότητα μακροπρόθεσμα. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία δεν θα ξηράνει τα σπυράκια, αλλά αντίθετα θα καθυστερήσει την επούλωσή τους και θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα, όπως η φωτογήρανση.

{https://www.instagram.com/p/CaAkOnKtBg_/?img_index=1}

Μύθος #3: Το σκουρόχρωμο δέρμα δεν χρειάζεται αντηλιακό

Παρόλο που η σκουρόχρωμη επιδερμίδα προσφέρει κάποια φυσική προστασία από τις βλαβερές ακτινοβολίες, δεν έχει ανοσία στις ζημιές που προκαλεί ο ήλιος. Οι ακτίνες UVA, που ευθύνονται για τη γήρανση του δέρματος, παραμένουν ισχυρές όλο το χρόνο και η αυξημένη μελανίνη δεν παρέχει επαρκή προστασία. Η χρήση αντηλιακού είναι αναγκαία για όλους, καθώς η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να προκαλέσει και καρκίνο του δέρματος.

Μύθος #4: Το αντηλιακό εμποδίζει το μαύρισμα

Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό οδηγεί σε εγκαύματα. Στην πραγματικότητα, η χρήση αντηλιακού δεν αποτρέπει το μαύρισμα, αλλά το κάνει να διαρκεί περισσότερο, καθώς προστατεύει το δέρμα από τις βλαβερές επιπτώσεις της UV ακτινοβολίας.

Μύθος #5: Στη σκιά δεν χρειάζεται αντηλιακό

Η ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να διαθλαστεί και να διαπεράσει ακόμη και τη σκιά από ένα δέντρο ή μια ομπρέλα, καθιστώντας την χρήση αντηλιακού απαραίτητη ακόμα και σε σκιερά μέρη.

{https://www.instagram.com/p/C4cSX-fv8DF/?img_index=1}

Τελευταία τροποποίηση στις 06.08.2024 - 21:32