Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ
Θοδωρής Αντωνιάδης
Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης και συμμετείχε στην παράσταση «Πλούτος-Πενίας θρίαμβος». Τον έχουμε δει στις σειρές: «10η εντολή», «Τρίτος νόμος», «Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα», «Κόκκινο δωμάτιο». Υποδύεται τον Σταύρο, που έχει IQ 167 και εκπονεί διδακτορικό στη σωματιδιακή φυσική.
Η οικονομική κρίση πλήττει περισσότερο τους νέους;
«Θεωρώ ότι έχει αντίκτυπο σε όλες τις γενιές, σαφώς όμως πλήττει κυρίως τους νέους, που ξεκινάνε τώρα τη ζωή τους».
Πολλά νέα παιδιά αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό...
«Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό. Θα ήταν ωραίο να μπορούσαμε να έχουμε αυτό το καλύτερο μέλλον στην πατρίδα μας, που είναι ένας υπέροχος τόπος. Πιστεύω ότι, αν συνέβαινε αυτό, δεν θα εγκατέλειπε κανείς την Ελλάδα».
Τελικά, η κατάσταση για τη γενιά των 592 ευρώ είναι για γέλια ή για κλάματα;
«Βασικά είναι για κλάματα. Στόχος της σειράς όμως είναι να περάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι υπάρχει και μια αχτίδα ελπίδας. Έτσι κι αλλιώς στη ζωή τα πάντα είναι κωμικοτραγικά».
Κωνσταντίνος Γαβαλάς
Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης, όπου συμμετείχε στους «Όρνιθες» και στη «Βασίλισσα της ομορφιάς». Συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μπέζο στον «Κατά φαντασίαν ασθενή», ενώ έπαιξε και στο Εθνικό στον «Ορέστη». Στην τηλεόραση έχει εμφανιστεί στα: «Το κλειδί του Παραδείσου», «Μ+Μ», «Ονειροπαγίδα», «Άγρια παιδιά», «Ευτυχισμένοι μαζί». Υποδύεται τον Χαραλάμπη, που όσο οι γονείς του δεν του ζητάνε να πληρώσει ενοίκιο, όσο κρατάει η αναβολή λόγω σπουδών και όσο υπάρχουν γυναίκες έτοιμες για όλα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γι’ αυτόν.
Ένας τέτοιος χαρακτήρας μπορεί να επιβιώσει στη σημερινή κοινωνία;
«Βέβαια, νομίζω ότι πολλές φορές είναι καλό να είμαστε και λίγο στον κόσμο μας για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε».
Σε ανησυχούν όσα ακούς για την κρίση;
«Όχι, γιατί νομίζω ότι όλα έρχονται και παρέρχονται, θα αλλάξουν κάποια στιγμή τα πράγματα. Προφανώς είναι δύσκολα, αλλά νομίζω ότι αν ο καθένας ψάξει αυτό που πραγματικά θέλει, θα τα καταφέρει».
Ο αρχικός τίτλος της σειράς ήταν «Η γενιά των 700 ευρώ». Λόγω εξελίξεων, έγινε των 592. Μέχρι να ολοκληρωθεί πού το βλέπεις να φτάνει;
«Το 592 είναι εξευτελιστικό ποσό. Δεν πιστεύω ότι μπορεί να κατέβει κι άλλο; Πού να πάει;».
Άνδρη Θεοδότου
Σπούδασε στο Θέατρο Τέχνης, με το οποίο έχει συνεργαστεί, όπως και με το Ανοιχτό Θέατρο και το Θέατρο Εξαρχείων. Συμμετείχε στο σίριαλ «Νιρβάνα». Στη σειρά υποδύεται την Ιωάννα, που υπολόγιζε ότι στα 25 θα είχε σύζυγο και καριέρα, κάτι που δεν έγινε. Είναι άνεργη και για να επιβιώσει κάνει διάφορες δουλειές.
Εσύ ως φοιτήτρια το έζησες αυτό;
«Το έζησα εν μέρει, γιατί δεν προέρχομαι από πλούσια οικογένεια. Κυνηγούσα πάντα τις υποτροφίες για να σπουδάσω, και τα κατάφερνα. Παράλληλα, δούλευα κιόλας. Ως φοιτήτρια έπαιζα στο Θέατρο Τέχνης, ενώ έχω εργαστεί ακόμη και ως πωλήτρια».
Για τους νέους ηθοποιούς είναι πιο δύσκολα τα πράγματα;
«Μιλούσα με έναν άνθρωπο του χώρου και σοκαρίστηκα όταν μου είπε ότι το 80% των ηθοποιών είναι άνεργοι. Αύριο μπορεί να είμαι εγώ άνεργη. Δεν ντρέπομαι όμως να δουλέψω σε άλλη δουλειά».
Αν σου δινόταν η ευκαιρία να αλλάξεις κάτι στον κόσμο, από πού θα ξεκινούσες;
«Εγώ βάζω μπροστά την παιδεία, γιατί πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι είναι το μέλλον. Αυτοί θα προχωρήσουν μπροστά και θα καθορίσουν την οικονομία, την υγεία, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τη δημοκρατία».
Δημήτρης Μακαλιάς
Είναι απόφοιτος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Συμμετείχε στο «Χοντροί άντρες με φούστες», στα «Βάτραχοι» και «Ημέρωμα της στρίγγλας» στο Εθνικό, αλλά και με το Κρατικό στις «Τρωάδες». Στην τηλεόραση τον έχουμε δει στα: «Ο θησαυρός της Αγγελίνας» και «Safe sex». Υποδύεται τον Αλέξη, που κάνει καριέρα στη διαφημιστική Μπουχέσας Α.Ε. με μοναδικό πελάτη ένα σουβλατζίδικο!
Οι νέοι πρέπει να έχουν υπομονή για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους;
«Βέβαια, η υπομονή είναι το Νο1 εφόδιο. Από την άλλη, σε περίοδο κρίσης είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να κάνεις πράγματα που σε ξεπερνούν, να υποχωρήσεις σε κάποια άλλα».
Είναι κωμικοτραγικό αυτό που βιώνουν;
«Το γέλιο με το κλάμα δεν απέχουν πολύ, είναι αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από την ίδια αιτία. Και το θάνατο μπορείς να τον αντιμετωπίσεις με γέλιο και μια ευτυχισμένη στιγμή με κλάμα. Είναι όλα μέσα, τη μία θα γελάμε και την άλλη θα κλαίμε».
Οι Έλληνες βέβαια είμαστε αισιόδοξοι...
«Μόνο αυτό μας σώζει. Το χιούμορ και η αισιοδοξία μας».
Ιωάννα Τριανταφυλλίδου
Έχει σπουδάσει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συμμετείχε στις παραστάσεις «Σουίτα στο Πλάζα» και «Λυσιστράτη», ενώ φέτος θα συμμετέχει στους «Ήρωες». Έχει εμφανιστεί στις σειρές «Λίτσα.com», «Εργαζόμενη γυναίκα» και «4». Στη σειρά είναι η Κατερίνα, η οποία αφού έζησε χρόνια στο εξωτερικό, επιστρέφει στην πατρίδα για να «χτυπήσει κόκκινο» ψάχνοντας δουλειά στην Ελλάδα.
Τα νέα παιδιά ξεκινούν τη ζωή τους με σπασμένα φτερά;
«Όντως, είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ένα ξεκίνημα, να βρεις δουλειά, αλλά και να ζήσεις από αυτήν. Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι το νεαρό της ηλικίας σε κάνει λίγο πιο αισιόδοξο».
Εσένα τι σε αγχώνει περισσότερο;
«Νομίζω ότι το μεγαλύτερο μειονέκτημα της δικής μας δουλειάς είναι η αβεβαιότητα. Κάθε σεζόν ξεκινάς από την αρχή. Αυτό υπήρχε πάντα, αλλά τώρα, με την οικονομική κρίση, που έχουν μειωθεί οι δουλειές, είναι πιο δύσκολα τα πράγματα».
Η λέξη «περικοπή» έχει γίνει πια της μόδας. Ένα νέο παιδί των 592 ευρώ σε τι μπορεί να κάνει περικοπές;
«Η αλήθεια είναι ότι με αυτό το εισόδημα δεν μπορείς να κάνεις καμία περικοπή. Ένα ενοίκιο να έχεις να πληρώσεις πηγαίνει εκεί όλος ο μισθός σου. Απλώς κόβεις από τη διασκέδαση. Δηλαδή, αν βγεις έξω, δεν θα πιεις ποτό, αλλά μπίρα. Θα προσπαθήσεις δηλαδή να το κάνεις, αλλά με λιγότερα χρήματα».