Θέλεις να βάψεις τα αυγά σου χωρίς τεχνητά χρώματα; Λάχανο, παντζάρι (και όχι μόνο) είναι η λύση που ψάχνεις!

16.04.2025
Θέλεις να βάψεις τα αυγά σου χωρίς τεχνητά χρώματα; Λάχανο, παντζάρι (και όχι μόνο) είναι η λύση που ψάχνεις!
Image by freepik
Για εσένα που δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις τεχνητά χρώματα

Η μέρα που βάφουμε το αυγά για να είμαστε έτοιμες για το Πάσχα έφτασε. Η Μεγάλη Πέμπτη σύμφωνα με την παράδοση είναι η μέρα που όλες οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα αυγά τους για το Πασχαλινό τραπέζι και το πατροπαράδοτο τσούγκρισμα. Αν κάθε χρόνο σκέφτεσαι "υπάρχει άραγε πιο φυσικός τρόπος να βάψω αυγά;", η απάντηση είναι ναι!
Και δεν χρειάζεται να ψάξεις μακριά — τα φυσικά υλικά που έχεις ήδη στην κουζίνα σου κάνουν θαύματα. Το κόκκινο λάχανο και το παντζάρι είναι οι κλασικές επιλογές, αλλά υπάρχουν κι άλλες που ίσως δεν έχεις σκεφτεί.

Τι χρώματα βγάζουν:

- Κόκκινο λάχανο: Μπλε ή μωβ αποχρώσεις
- Παντζάρι: Ροζ ή απαλό κόκκινο
- Κουρκουμάς: Κίτρινο-χρυσαφί
- Φλούδες από κρεμμύδι (ιδανικά κόκκινο): Πορτοκαλί-σκουριασμένο καφέ
- Καφές ή μαύρο τσάι: Καφέ/μπεζ αποχρώσεις
- Σπανάκι: Απαλό πράσινο (θέλει παραπάνω ώρα)

Πώς το κάνεις:

1. Βράζεις το υλικό σου (π.χ. παντζάρια, λάχανο, φλούδες κρεμμυδιού κλπ.) σε περίπου 1 λίτρο νερό με 2-3 κουταλιές ξίδι, για 30-40 λεπτά.
2. Σουρώνεις και αφήνεις το υγρό να κρυώσει.
3. Βυθίζεις τα βρασμένα αυγά στο χρώμα και τα αφήνεις μέσα για αρκετές ώρες ή όλο το βράδυ για πιο έντονο αποτέλεσμα.
4. Στεγνώνεις τα αυγά σε χαρτί κουζίνας και αν θέλεις, τα περνάς με λίγο λάδι για γυαλάδα.

Tips:

- Χρησιμοποίησε λευκά αυγά για πιο καθαρά χρώματα.
- Όσο περισσότερο μείνουν μέσα στο φυσικό χρώμα, τόσο πιο έντονο το αποτέλεσμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 16.04.2025 - 22:21