Τα 10 καλύτερα της εβδομάδας

04.11.2010
Προτάσεις μουσικής, εικαστικών δρώμενων και αναψυχής από τον Χρήστο Σιάφκο

Αμφισβητώντας την εξουσία

Ο «Βασιλιάς Ληρ» του Σαίξπηρ, με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον ομώνυμο ρόλο και σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, ανεβαίνει από τις 6/11 στο «Παλλάς» (Βουκουρεστίου 5). Η παραγωγή, βραβευμένη ήδη, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας στέκει πάνω στο αιώνιο θέμα της πάλης των γενεών και στην τραγωδία δύο πατεράδων που αρνούνται να υποχωρήσουν ή να αμφισβητηθούν. Με το κορυφαίο του αυτό έργο ο Σαίξπηρ δείχνει πως η εξουσία δεν είναι τίποτα άλλο παρά προσωρινή υπόθεση.

Ζωγράφισε τον άνθρωπο

Με τίτλο «Γιώργος Μαυροΐδής - Ανθρωποκεντρική ζωγραφική», το Ίδρυμα «Θεοχαράκη» παρουσιάζει σε αναδρομική έκθεση έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της περίφημης γενιάς του ’30. Εκατό και πλέον μνημειακά έργα του αείμνηστου καθηγητή της ΑΣΚΤ φανερώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την εμμονή του στην ανθρώπινη φιγούρα. Ανάμεσά τους και οι προσωπογραφίες των φίλων του Διονύση Φωτόπουλου, Θανάση Νιάρχου, Σοφίας Σπυράτου κ.ά.

Ίδρυμα «Θεοχαράκη», Βασιλίσσης Σοφίας 9, τηλ.: 210-3611206.

Ροκ μπαλέτο

Κατευθείαν από τη Νέα Υόρκη και από τις 10 έως τις 13/11 στο Θέατρο Badminton θα παρουσιάζεται μια σύγχρονη, γεμάτη ενέργεια και αισθησιασμό παράσταση χορού με beat μουσική και? προβοκατόρικες χορογραφίες. To «Rock the Ballet» είναι μια δημιουργία του Rasta Thomas, σολίστ του κλασικού μπαλέτου, που αποφάσισε να ξετυλίξει το ταλέντο του με τους ροκ ρυθμούς των U2 ή των Black Eyed Peas. Παραδοσιακές τεχνικές του κλασικού μπαλέτου συνυπάρχουν με τις δυναμικές του σύγχρονου χορού, τις δύσκολες και επικίνδυνες ακροβασίες της ενόργανης γυμναστικής, αλλά και τις ρυθμικές φιγούρες του hip hop.

Το «Πλοίο» του Παυλίδη

Ο Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies επιστρέφουν και αυτόν το χειμώνα στο «Σταυρό του Νότου», από τις 4/11 και κάθε Πέμπτη μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, παρουσιάζοντας τα τραγούδια από τον τελευταίο τους δίσκο «Αυτό το πλοίο που όλο φτάνει», αλλά και το παλιότερο ρεπερτόριό τους. Τραγουδοποιός ιδιοσυγκρασιακός και ανεξάρτητος, ο Παυλίδης εξακολουθεί να απλώνει τη γοητεία του σε ένα συνεχώς αυξανόμενο κοινό. Έχοντας χαράξει την πορεία με τα «Ξύλινα σπαθιά», συνεχίζει να γοητεύει ως μοναχικός τροβαδούρος.

«Σταυρός του Νότου», Φραντζή και Θαρύπου, Νέος Κόσμος, τηλ.: 210-9226975.

Ηθοποιοί και σερβιτόρες

Το «Γαϊδουροκαλόκαιρο» της Λούσι Μορίς παρουσιάζεται στο Wagon-Bar της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου «Τρένο στο Ρουφ». Το παλιό ξύλινο φορτηγό βαγόνι, το οποίο χρησιμεύει ως χώρος υποδοχής των θεατών, εγκαινιάζεται τώρα και ως θεατρική σκηνή. Ταυτόχρονα διατηρεί, λόγω της διαδραστικότητας της παράστασης, και την κύρια χρήση του ως bar, όπου οι θεατές μπορούν να παραγγέλνουν τα ποτά τους στις 2 ηθοποιούς-σερβιτόρες και να τα απολαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Ενώ η Ανατολή Αθανασιάδου ως Λόρα και η Μαρίνα Πολυμέρη ως Στέφη υποδύονται 8 διαφορετικούς ρόλους, τους φόβους και τις αποτυχίες τους, τις ελπίδες και τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους.

«Τρένο στο Ρουφ», Οδός Κωνσταντινουπόλεως, Ταύρος, τηλ.: 210-5298922/6937604988.

Το σινεμά εμπνέει

«10+1» νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες σχολιάζουν το ελληνικό σινεμά της δεκαετίας του ’80 σε επιμέλεια Γιάννη Ψυχοπαίδη στο πλαίσιο του «Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου». Μέχρι τις 7/11 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Οι 11 ταινίες που εκφράζουν και χαρακτηρίζουν αυτή τη δεκαετία και επιλέχτηκαν από τον Νίνο Φ. Μικελίδη μοιράστηκαν στους δημιουργούς όπως σ’ ένα παιχνίδι τράπουλας: στον καθένα κληρώθηκε από μία που δεν είχε αυτός επιλέξει και πιθανότατα έβλεπε και για πρώτη φορά. Αυτή η πρώτη έκπληξη συνοδεύτηκε από μια πρώτη γνωριμία, ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος και τέλος μια τολμηρή πρόταση καλλιτεχνικού/εικαστικού έργου.

Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210-3418550.

Σαίξπηρ σε τιμή ευκαιρίας

Ο Άκης Σακελλαρίου, η Ναταλία Δραγούμη, ο Γεράσιμος Γεννατάς και ο Αντώνης Λουδάρος ανεβάζουν για μία ακόμη φορά τα... Άπαντα του Σαίξπηρ (έτσι τουλάχιστον θέλουν να πιστεύουν), με τον επηρμένο τίτλο «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη στο Θέατρο «Ροές», από τις 10/11. Με χιούμορ λένε σχετικά: «Πριν από αυτή την παράσταση, για να πείτε πως έχετε δει Σαίξπηρ, θα έπρεπε να πάτε στο θέατρο 37 φορές, κάτι εντελώς αντιοικονομικό για την περίοδο λιτότητας που διανύουμε! Τώρα όμως σας δίνεται η ευκαιρία με ένα και μόνο εισιτήριο (άντε δύο, αν θέλετε να κάνετε επίδειξη στη/στο συνοδό σας) να μαλώνετε με πραγματικά επιχειρήματα πλέον για το αν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα θα είχαν μέλλον ως ζευγάρι, για το αν ο Άμλετ ήταν όντως αναβλητικός ή απλώς περίμενε βοήθεια από την Ευρώπη ή για το ποιον Έλληνα πολιτικό σας θυμίζει ο Ριχάρδος ο Γ΄».

Θέατρο «Ροές», Ιάκχου 16, Γκάζι, τηλ.: 210-3474312.

Μαύρες ιστορίες

Με τίτλο «Stories of a Dark Night» oι Chromatic Sequence παρουσιάζουν τρεις σκοτεινές ιστορίες, τις οποίες αφηγούνται μία ηθοποιός κι ένας μουσικός επί σκηνής. Μουσική παντού. Όλα πειράζονται, φωνές, έγχορδα. Η πόρνη που τις αφηγείται, οι πελάτες της, εμείς, εσείς. Η καρδιά της χτυπάει με ήχους. Εκείνος, ο μουσικός, είναι η καρδιά της. Μια κιθάρα, ένα φλάουτο, μια φυσαρμόνικα, ένα laptop. Τραγούδι στα χείλη της. Και στα χείλη του...

«Booze», Κολοκοτρώνη 57, τηλ.: 210-3240944.

Έργο με κατανόηση

Δύο ηθοποιοί επί σκηνής της «Αλκυονίδας», ο Γιώργος Μεσσάλας και ο Πάνος Χατζηκουτσέλης, καλούνται να ερμηνεύσουν τους μοναδικούς ρόλους της γλυκόπικρης κωμωδίας του Τσαρλς Ντάιερ «Κάτω από τη σκάλα». Το έργο αναφέρεται στις ανθρώπινες σχέσεις και αφορά όλους τους ανθρώπους, ετεροφυλόφιλους ή ομοφυλόφιλους. Άλλωστε, ήταν το πρώτο έργο που «χειρίστηκε» την ομοφυλοφιλία με μεγάλη ευαισθησία, εκτιμώντας τη σοβαρότητα της ανθρώπινης αυτής κατάστασης.

«Αλκυονίδα», Ιουλιανού 42-46, τηλ.: 210-8815405.

Ηλεκτρονική με άποψη

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του διημέρου στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων τo «Ark Festival» συνεχίζει τις δραστηριότητές του φιλοξενώντας τους Cinematic Orchestra σε δύο συναυλίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Το βρετανικό συγκρότημα θα εμφανιστεί στο «Principal Theatre» της Θεσσαλονίκης στις 5/11 και στο «Fuzz Club» της Αθήνας την επομένη. Οι Cinematic, πρωτοπόροι της electro-jazz, φημίζονται για τις πρωτότυπες ενορχηστρώσεις τους, τις μοντέρνες τεχνικές ηχογράφησης, τους αυτοσχεδιασμούς και τον εμπνευσμένο συνδυασμό jazz, hip-hop, soul και electronica, ενίοτε με τη βοήθεια τραγουδιστών, όπως ο Patrick Watson, η Fontella Bass και ο Roots Manuva.

«Fuzz Club», Πειραιώς και Πατριάρχου Ιωακείμ, Ταύρος, τηλ.: 6985555081.