Ντίνα Νικολάου - Θανάσης Πάτρας: Τι μαγειρεύουν για τη σοουμπίζ

11.05.2010
Μπορεί να δηλώνουν «Νηστικοί πράκτορες», οι ωραίες γεύσεις όμως είναι το δυνατό τους σημείο. Η Ντίνα Νικολάου και ο Θανάσης Πάτρας μιλάνε για τη συνεργασία τους στο Star, αποκαλύπτουν τις δικές τους γαστριμαργικές αδυναμίες και προτείνουν συνταγές στους αγαπημένους μας αστέρες.

από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Μπορεί να δηλώνουν «Νηστικοί πράκτορες», οι ωραίες γεύσεις όμως είναι το δυνατό τους σημείο. Η Ντίνα Νικολάου και ο Θανάσης Πάτρας μιλάνε για τη συνεργασία τους στο Star, αποκαλύπτουν τις δικές τους γαστριμαργικές αδυναμίες και προτείνουν συνταγές στους αγαπημένους μας αστέρες.

Ντίνα Νικολάου

Είναι δυνατόν να μαγειρεύετε τόσο ωραία και να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι είστε... νηστική πράκτορας;

«Οι "Νηστικοί πράκτορες" είναι "πράκτορες" γιατί είναι σε μια διαρκή αναζήτηση τοπικών προϊόντων, ανθρώπων με μεράκι για γαστρονομία, συνταγών παραδοσιακών, πρώτων υλών με ποιότητα και τεχνικών μαγειρικής για ελαφριά και υγιεινή κουζίνα. Όσο για το "νηστικοί", έχει να κάνει με την ακόρεστη και μεγάλη όρεξη που έχουν για ποιοτικά υλικά, ενδιαφέρουσες συνταγές και γαστρονομική εκπαίδευση».

Αλήθεια, μεταξύ των σεφ υπάρχει «κατασκοπία»; Προσπαθεί δηλαδή ο ένας να ανακαλύψει τις μυστικές συνταγές του άλλου;

«Στην τέχνη της μαγειρικής δεν υπάρχει παρθενογένεση στις μέρες μας. Αρκεί να ασχοληθούμε με τη διατροφή στην αρχαία Ελλάδα για να καταλάβουμε πως όλα αρχίζουν εκεί. Δεν ξέρω αν η λέξη ?κατασκοπία? είναι αυτή που ταιριάζει, εγώ θα έλεγα ?δάνειο?. Δανειζόμαστε ενδεχομένως όλοι οι σεφ έξυπνες τεχνικές που μας κάνουν εντύπωση, προϊόντα από άλλες εθνικές κουζίνες για να κάνουμε τις γευστικές προτάσεις μας πιο ταξιδιάρικες. Από την άλλη, επηρεαζόμαστε από τις τάσεις και τον τρόπο ζωής, από τον τόπο, το κλίμα και τη νοοτροπία των ανθρώπων του τόπου που ζούμε. Ο σωστός μάγειρας είναι ευέλικτος, προσαρμόσιμος, διαλλακτικός, κοσμογυρισμένος και δουλευταράς. Το σίγουρο είναι πως η δημιουργία στην τέχνη μας δεν συμβαδίζει με την αντιγραφή».

Έχετε δικό σας εστιατόριο στη Γαλλία, γιατί προτιμάτε να μένετε στην Ελλάδα;

«Έχω ένα εστιατόριο στο Παρίσι με την αδερφή μου, τη Μαρία, και αγωνιζόμαστε καθημερινά να σταθούμε με αξιοπρέπεια στο δύσκολο και απαιτητικό γαστρονομικό σκηνικό της γαλλικής πρωτεύουσας. Η χαρά μας είναι μεγάλη, γιατί οι κόποι μας ανταμείβονται με την αγάπη και την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι Γάλλοι και οι Έλληνες του Παρισιού στη δική μας ελληνική κουζίνα. Τα τελευταία 4 χρόνια ζω μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, επέλεξα να μη διαλέξω ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό σημαίνει ατέλειωτα ταξίδια, γερά νεύρα και τρομερή οργάνωση. Ελπίζω μόνο να συνεχίσω έτσι για πολύ καιρό ακόμη».

Εσείς τι προτιμάτε περισσότερο, ένα καλό φαγητό ή ένα γλυκό;

«Είμαι περισσότερο του φαγητού και λιγότερο του γλυκού. Εκεί όμως που δεν μπορώ να αντισταθώ είναι στη σοκολάτα, τη μαύρη σοκολάτα. Εκεί παραδίνομαι».

Ο Θανάσης Πάτρας είναι καλός μαθητής δίπλα σας;

«Ναι, νομίζω πως ο Θανάσης είναι καλός μαθητής γενικά. Είναι καλοπροαίρετος, με χιούμορ και πολλές απορίες. Με καλή θετική ενέργεια, που τόσο ανάγκη την έχουμε όσοι ανακατευόμαστε με τις κατσαρόλες».

Τι απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι η θέση της γυναίκας είναι στην κουζίνα;

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει νοήμων άνθρωπος στην εποχή μας που πιστεύει κάτι τέτοιο με την έννοια που του έχουμε δώσει, αυτή της μειονεκτικής θέσης. Η θέση της γυναίκας του 2010 είναι και στην κουζίνα της, γιατί θέλει να μεγαλώσει σωστά και υγιή παιδιά, γιατί έμαθε πια να τα καταφέρνει παντού, γιατί κατάλαβε πως ένα ζεστό σπιτικό φαγάκι το έχει ανάγκη η οικογένειά της για να αισθανθεί συναισθηματικά ασφαλής».

Θανάσης Πάτρας

Πώς αισθάνεσαι ως «Νηστικός πράκτορας»;

«Εξαιρετικά. Είναι μια καινούργια δημιουργική εμπειρία και χαίρομαι πολύ, γιατί παράλληλα έχω την ευκαιρία να ταξιδεύω συνεχώς».

Πώς είναι η συνεργασία σου με την Ντίνα Νικολάου;

«Είμαι πολύ χαρούμενος που έχω γνωρίσει την Ντίνα, η οποία είναι άψογη επαγγελματίας και εξαιρετικός άνθρωπος. Γελάμε πολύ!».

Η μαγειρική σού αρέσει γενικότερα ή λόγω της εκπομπής άρχισες να ασχολείσαι;

«Δεν είμαι μάγειρας, ούτε είχα ποτέ ιδιαίτερη έφεση στη μαγειρική. Θεωρώ πάντως ότι είναι κάτι πολύ ευχάριστο, εξαιρετικά δημιουργικό και πιστεύω ότι όλο και κάτι θα μάθω μετά την ενασχόλησή μου με αυτήν».

Να υποθέσουμε ότι προτιμάς να βγαίνεις από το στούντιο αναζητώντας παραδοσιακές συνταγές;

«Τα ταξίδια μού αρέσουν κι επειδή πολλά χρόνια τώρα ταξιδεύω για τις τηλεοπτικές μου δουλειές, σίγουρα είμαι στο στοιχείο μου».

Ποιος μαγειρεύει περισσότερο στο σπίτι, εσύ ή η σύζυγός σου;

«Η Κατερίνα είναι πολύ καλή μαγείρισσα και, για να σας πω και την αλήθεια, δεν θυμάμαι -παρά το γεγονός ότι εργάζεται σκληρά- να έχουν περάσει πάνω από δύο μέρες, στα 6 χρόνια που είμαστε μαζί, που να μην έχει μαγειρέψει».

Η αγαπημένη σου συνταγή;

«Μου αρέσει το παστίτσιο, τα γιουβαρλάκια, τα όσπρια γενικά, ένα πεντανόστιμο χοιρινό λεμονάτο που μαγειρεύει η Κατερίνα, το βραστό χοιρινό της μητέρας μου και, για να μην αδικήσω καμιά, πρέπει να πω ότι και η πεθερά μου είναι εξαιρετική μαγείρισσα».

Και με τις φάρσες στο ραδιόφωνο τι γίνεται; Δεν αφήνετε κανέναν σε ησυχία;

«Όσο θα έχουμε όρεξη και έμπνευση ?και ελπίζω για πολύ καιρό ακόμη?, τα τηλέφωνα θα χτυπάνε ασταμάτητα!».

Πες μας το πιο αστείο περιστατικό που σας έχει συμβεί κατά τη διάρκεια κάποιας φάρσας.

«Το πιο αστείο δεν έχει συμβεί ακόμη. Πάντως, γέλασα πολύ τελευταία, που μια κυρία ήταν σίγουρη ότι έχει διαβάσει βιβλία μου και γνωρίζει την ύπαρξή μου, όταν της συστήθηκα ως συγγραφέας βιβλίων ορυκτοχημείας. Αυτό βέβαια που μου έχει κάνει τρομερή εντύπωση, αν και ακόμα δεν μπορώ να το κατανοήσω, είναι πως πολλές κυρίες μεγάλης ηλικίας στο άκουσμα του Γρηγόρη αναφωνούν "Έλα, Μαρία μου, εσύ είσαι;"».

Τι προσέχετε περισσότερο στις συνταγές που προτείνετε στους τηλεθεατές;

«Προσέχω να είναι διατροφικά ισορροπημένες, προσπαθώ όσο γίνεται ιδιαίτερα τις παραδοσιακές συνταγές να τις απαλλάξω από περιττά λιπαρά, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα προϊόντα εποχής. Από την άλλη, το τρίπτυχο  γρήγορα-εύκολα-οικονομικά  χαρακτηρίζει τις συνταγές μου».

Κάτι μαγειρεύεις όμως φέτος και ραδιοφωνικά με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

«Όπως όλα τα ωραία πράγματα, έτσι ξαφνικά. Κάνουμε το κέφι μας, γελάμε πολύ και θέλω να ελπίζω ότι είμαστε μια καλή απογευματινή συντροφιά στο ραδιόφωνο».

Προτάσεις για πρόσκληση  σε δείπνο

Ελένη Μενεγάκη: Γαριδομακαρονάδα με σάλτσα κάρι και σταφίδες.

Λάκης Λαζόπουλος: Κρεατόπιτα κεφαλονίτικη.

Ηλίας Ψινάκης: Πανακότα με γιαούρτι και σάλτσα φράουλας με σιρόπι βαλσάμικου.

Ζέτα Μακρυπούλια: Σολομό με πιπερόριζα μαγειρεμένο σε αφρώδη οίνο.

Αιμίλιος Λιάτσος: Λαβράκι ψητό με πολτό λιαστής ντομάτας και λάδι βασιλικού.

Γιώργος Παπαδάκης: Αρνίσιο μπούτι σκορδάτο με λεμόνι και κάππαρη.

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Αρνί σουβλάκι σε σπιτική πίτα με σάλτσα, κύμινο, γιαούρτι και μαϊντανοσαλάτα.

Άννα Βίσση: Καρπάτσιο τόνου με ροζ πιπέρι, μοσχολέμονο και λάδι μαραθόσπορου.

Γιώργος Καραμέρος: Μοσχαράκι γιαουρτλού στη γάστρα.

Σάκης Ρουβάς: Τούρτα τριπλής σοκολάτας με σάλτσα μάνγκο.

Σπύρος Χαριτάτος: Στήθος κοτόπουλου γεμιστό σε αμπελόφυλλα.

Θέμος Αναστασιάδης: Ξιφία στο φούρνο αλά σιτσιλιάνα.

Φαίη Σκορδά: Τσιπούρα γεμιστή με φινόκιο και σάλτσα γλυκού κρασιού.

Γιώργος Λιάγκας: Σμυρνέικα γεμιστά σουτζουκάκια.