Για ένα μπάνιο με προσωπικότητα

28.04.2010
Το χρώμα μπορεί να παίξει λειτουργικό ρόλο στο μπάνιο, να το κάνει να δείξει μεγαλύτερο, να συνδυάσει αρμονικά το διπλανό δωμάτιο σε περίπτωση που επικοινωνούν, να γίνει ένα εντυπωσιακό μπάνιο ξένων!

Οι ιδανικές πινελιές

Το μπλε σε όλες του τις αποχρώσεις, που συνδέεται με το στοιχείο του νερού, είναι πρώτο στη λίστα. Το γλυκό αυτό χρώμα αναδεικνύει το μπάνιο σαν χώρο ξεκούρασης και γαλήνης. Ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, υπάρχουν από τις πιο απαλές αποχρώσεις του μπλε μέχρι τις πιο εντυπωσιακές, σε βαθύ μπλε. Το μπλε συνδέεται επίσης με τον ουρανό και τη θάλασσα και φέρνει στο μυαλό τους ανοιχτούς ορίζοντες, ενώ στο ψυχολογικό επίπεδο έχει ηρεμιστική δράση. Αυτές οι ιδιότητες του μπλε το κάνουν να είναι πρώτο στις προτιμήσεις μας, συχνά συνδυασμένο με πράσινα αξεσουάρ. Αν θέλετε το μπάνιο σας να φαίνεται μεγαλύτερο, σίγουρα είναι μια πολύ καλή λύση.

Ένα άλλο χρώμα που επίσης ταιριάζει για το μπάνιο είναι το ροδακινί, που κολακεύει την επιδερμίδα, κάτι σημαντικό σε ένα δωμάτιο που οι γυναίκες μακιγιάρονται και οι άντρες ξυρίζονται. Το ροδακινί, όπως και το κίτρινο, το κρεμ και το βερικοκί, δημιουργούν έναν οικείο, ζεστό χώρο, που σε κάνει να νιώσεις άνετα. Προσοχή όμως, αν το μπάνιο σας είναι μικρό, αυτά τα χρώματα θα το κάνουν να δείξει ακόμα μικρότερο. Όταν χρησιμοποιείτε ζεστά χρώματα, φροντίστε να προσθέσετε μερικές λεπτομέρειες σε ουδέτερο χρώμα, για να εξισορροπήσετε την ένταση.

Επίσης, χαλαρωτικό και ξεκούραστο χρώμα είναι το πράσινο. Ανήκει στην οικογένεια των ψυχρών χρωμάτων και είναι ιδανικό τόσο σαν φόντο όσο και για αξεσουάρ σε μια ουδέτερη απόχρωση.

Τα ουδέτερα χρώματα, που κάποτε ήταν μόνο το μπεζ και το κρεμ, σήμερα δεν περιορίζονται σε αυτές τις αποχρώσεις. Αξεσουάρ και λεπτομέρειες σε ουδέτερες αποχρώσεις του ροζ, του γαλάζιου ή του πράσινου αποτελούν μια έξυπνη εναλλακτική λύση.

Τα γήινα χρώματα ?κίτρινο, καφέ και πράσινο? δίνουν στο μπάνιο σας μια φυσική ατμόσφαιρα και μπορούν να συνδυαστούν με διάφανες, μεταλλικές ή γυαλιστερές επιφάνειες, που τους χαρίζουν λάμψη και φωτίζουν το χώρο.

Αν προτιμάτε κάτι πιο εντυπωσιακό, υπάρχουν τα πάντα μοδάτα μοβ και λιλά, σε πιο σβησμένους τόνους. Συνδυάζονται αρμονικά με αξεσουάρ σε χρυσαφί, ροδακινί και πορτοκαλί, για ένα μπάνιο με ειδικά εφέ!

Πώς θα προσθέσετε χρώμα

Αν θέλετε να δημιουργήσετε ξεκούραστη ατμόσφαιρα, επιλέξτε ουδέτερα χρώματα για το φόντο και τα αξεσουάρ, ενώ για κάτι πιο ζωντανό, προτιμήστε χρώματα που εναρμονίζονται μεταξύ τους. Για εφέ, εμπιστευτείτε τις ζωηρές αντιθέσεις.

Στη διακόσμηση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από 3 έως 6 το πολύ χρώματα. Οι ειδικοί συνιστούν ένα απαλό χρώμα, ένα μέτριο και ένα έντονο. Το έντονο μπορεί να είναι μια πιο σκούρα ή έντονη απόχρωση του ενός από τα άλλα δύο και να χρησιμοποιηθεί σε τουλάχιστον τρία σημεία μέσα στο χώρο. Καλύτερα να μην ανακατέψετε πολλά χρώματα, γιατί θα διαταράξετε την αρμονία του χώρου.

Χρησιμοποιήστε το μέτριο χρώμα που επιλέξατε για τις κουρτίνες στο παράθυρο και το ντους. Στο πιο σκούρο μπορούν να είναι οι πετσέτες, τα χαλάκια και τα μικρά αξεσουάρ.

Το δάπεδο πρέπει να είναι σε πιο σκούρα απόχρωση από τους τοίχους και το ταβάνι.

Τα λευκά ντουλάπια χαρίζουν μέγεθος στο χώρο. Θα προτιμήσετε ντουλάπια σε σκούρο ξύλο μόνο αν το μπάνιο σας είναι άπλετα φωτισμένο.

Αποφύγετε τις σκούρες επιφάνειες, γιατί φαίνεται και το παραμικρό σημάδι. Η ιδανική λύση είναι οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες σε ουδέτερες αποχρώσεις.

Για να δώσετε χρώμα, σήμερα υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε βρύσες, που κάποτε ήταν αποκλειστικά στις αποχρώσεις του μπρούντζου και του χρωμίου.