Όποιος ψάχνει... βρίσκει!

28.04.2010
Πάντα ενδιαφέρουσα η αγορά του Ψυρρή, με παλιές και καινούργιες τάσεις σε μια ατμόσφαιρα ξεγνοιασιάς.

Ατμόσφαιρα ξεγνοιασιάς

Πάντα ενδιαφέρουσα η αγορά του Ψυρρή, με παλιές και καινούργιες τάσεις σε μια ατμόσφαιρα ξεγνοιασιάς. Στην οδό Σαρρή 28 το «Mofu» είναι ο Παράδεισος όσων αγαπούν το μοντέρνο vintage στυλ στα έπιπλα και τα διακοσμητικά. Σχεδιαστές που άφησαν εποχή, όπως ο Charles Eames και ο Marcel Brewer, ατμόσφαιρα που σε ταξιδεύει πίσω, στις δεκαετίες του ’50, του ’60 και του ’70. Πολυθρόνες, φωτιστικά, ταπετσαρίες τοίχου, που αρέσουν αισθητικά, αλλά αποτελούν και συλλεκτικά αντικείμενα και μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι ίσως δεν εκτιμήσαμε όσο έπρεπε εκείνες τις εποχές. Υλικά που σήμερα βρίσκονται πλέον εκτός παραγωγής ή στοιχίζουν πολύ ακριβότερα και μια ελαφριά νοσταλγία για ιδέες που συνδυάζονται έξυπνα και δημιουργικά με τα σύγχρονα σχέδια (www.mofu.gr).

Αντικείμενα πόθου

Το «Razzmatazz» (Διδότου 18) είναι ένα πολύχρωμο, παιχνιδιάρικο μαγαζί με κοριτσίστικη διάθεση, γεμάτο ιδέες με φαντασία και κέφι. Ρούχα, αξεσουάρ, κοσμήματα νέων Ελλήνων σχεδιαστών, όπως της ιδιοκτήτριας Σοφίας Τσόπελα, που πρόσφατα σχεδίασε τα υπέροχα tutu από τούλι σε καραμελένιες αποχρώσεις και συνδυάζει το κλασικό με κάποιες πρωτοποριακές πινελιές, παίζοντας με τα υλικά, το χρώμα, τα κρύσταλλα και το πλεξιγκλάς. Οι δημιουργίες της Chrystal απευθύνονται σε όσες προτιμούν ένα θηλυκό ντύσιμο, hippy retro, ενώ τα ξεχωριστά κοσμήματα της Jewels by Jessica είναι γνωστά αντικείμενα πόθου για όσες προτιμούν το vintage. Θα βρείτε ακόμη επιλεγμένα κομμάτια από Γάλλους και Ισπανούς σχεδιαστές, όπως επίσης πολλές ανάλαφρες ιδέες για τις ανοιξιάτικες εμφανίσεις σας, για παράδειγμα, τα τσαντάκια της Σοφίας από ύφασμα-ψάθα στολισμένα με λουλούδια.

Το μυστικό του επώνυμου ρούχου

Ποιο είναι το όνειρο κάθε fashion conscious γυναίκας; Φυσικά, να βρει επώνυμα ρούχα σε χαμηλότερες τιμές! Αυτό είναι και το μυστικό του «Bohbo» (Ασκληπιού 24), ενός από τα καλύτερα καταστήματα μεταχειρισμένων επώνυμων ρούχων και αξεσουάρ. Chanel, Hermes, Balenciaga, Dior, Luis Vuitton και άλλα λαμπερά ονόματα της υψηλής μόδας, σε πολύ καλή κατάσταση, πολλές φορές εντελώς αφόρετα, για να μπορέσετε να αποκτήσετε την τσάντα, τα παπούτσια, το φόρεμα των ονείρων σας, ξοδεύοντας πολύ λιγότερο. Σύγχρονα και κλασικά σχέδια που καλύπτουν όλη την γκάμα της γυναικείας γκαρνταρόμπας, από καθημερινά και casual ρούχα μέχρι τσάντες, γυαλιά ηλίου και κοσμήματα. Και αν έχετε κάτι επώνυμο στην ντουλάπα σας που δεν φοράτε πλέον, στο «Bohbo» σίγουρα κάποιος θα βρεθεί που να το θέλει (www.bohbo.eu).

Με οικολογική ευαισθησία

Το πάθος του επαγγελματία buyer και η αγάπη για τις ιδέες που ανανεώνονται συνεχώς οδήγησαν στη δημιουργία του «Formika Design Store» (Παλλάδος 9). Με αποκλειστικά ονόματα και ευαισθησία στα οικολογικά υλικά, ο χώρος, που θυμίζει γκαλερί, καταφέρνει να συνδυάσει μια μεγάλη και ενδιαφέρουσα γκάμα αντικειμένων, με κοινό χαρακτηριστικό το μινιμαλισμό και τη χρηστικότητα. Με χιούμορ, έμπνευση και προσιτές τιμές, καλόγεροι που κρέμονται από την οροφή για εξοικονόμηση χώρου, τετράγωνα πιάτα που στοιβαγμένα σχηματίζουν ένα κτίριο, ανακυκλωμένα χαρτόνινα διαχωριστικά, ανάγλυφες ταπετσαρίες, επιλεγμένα fashion κομμάτια από τους 2 in a gondola, καθώς και limited edition T-shirts από Βερολινέζους γραφίστες. Θα βρείτε επίσης την πλήρη σειρά της νέας μανίας των φωτογράφων: τις μηχανές lomography, για όσους αρέσκονται να «παίζουν» με τις εικόνες (www.formikadesignstore.com).

Η πρωτοτυπία του στυλ

Γνωστό στέκι το ΕΑ (Πλ. Αγίας Ειρήνης 9) για όσους αγαπούν τη διακόσμηση με στυλ και πρωτοτυπία. Κομμάτια από ταξίδια σε όλο τον κόσμο, όπως αποκαλύπτει και η ονομασία του καταστήματος στη γλώσσα των ξωτικών. Χειροποίητες κατασκευές Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, με ιδιαίτερο ύφος, όπως οι ζωγραφισμένοι στο χέρι καλόγεροι με μορφή χορεύτριας, τα φωτιστικά οροφής σε σχήμα αερόστατου από παπιέ μασέ. Για δώρα τέχνης, ιδανική λύση αποτελούν οι τρισδιάστατες κατασκευές με τμήματα και λεπτομέρειες από πίνακες διάσημων ζωγράφων, όπως οι Bosch, Dega, Klimt, ενώ για ζεν ατμόσφαιρα θα επιλέξετε τις παραδοσιακές γιαπωνέζικες πορσελάνες σε σύγχρονη απόδοση, που περιλαμβάνουν σετ σάκε, γαβαθάκια σε διάφορα μεγέθη, τσαγιέρες και φλιτζάνια. Αν μένετε στη βόρεια Ελλάδα, μπορείτε να βρείτε αντίστοιχα πράγματα στο «Σκίτσο» (Γρηγορίου Παλαμά 11, Θεσσαλονίκη).

Το πέρασμα στην Ινδία

Αυθεντική ινδική ατμόσφαιρα στο «Jamevar» (Περικλέους 46), με λαμπερά χρώματα, αέρινα υφάσματα και ολοκληρωμένες προτάσεις για το σπίτι. Από τις κουρτίνες σε μετάξι και οργάντζα, που ράβονται στα μέτρα που θέλετε και συνδυάζονται με τα αντίστοιχα μαξιλάρια σε διάφορα μεγέθη, μέχρι τα φωτιστικά από ύφασμα και χάντρες και τις ρομαντικές κουνουπιέρες. Μικρές χαριτωμένες δημιουργίες, κουτάκια, ελεφαντάκια, κεραμικά πόμολα ζωγραφισμένα στο χέρι και μια νέα πρόταση με χειροποίητα στρωματάκια για πεζούλες και πάγκους στις διαστάσεις που θέλετε, από βαμβάκι, λινό, μετάξι, ιδανικά για τη βεράντα ή το χτιστό καναπέ στο νησιώτικο σπίτι.