Μάικλ Ντάγκλας: ο εθισμός είναι οικογενειακό μας

20.04.2010
Ο 65χρονος ηθοποιός υποστηρίζει ότι η φήμη της οικογένειας και το ιστορικό της στην κατάχρηση ουσιών οδήγησαν τον έτσι κι αλλιώς ταραγμένο γιο του στα ναρκωτικά και το έγκλημα. Την ίδια στιγμή ζητάει από τον δικαστή που πρόκειται να εξετάσει την υπόθεσή του να δείξει τη μεγαλύτερη δυνατή επιείκεια.

Ο 65χρονος ηθοποιός υποστηρίζει ότι η φήμη της οικογένειας και το ιστορικό της στην κατάχρηση ουσιών είναι που οδήγησαν τον προβληματικό γιο του στα ναρκωτικά και το έγκλημα και γι' αυτό ζητάει από τον δικαστή που πρόκειται να εξετάσει την υπόθεσή του τη μεγαλύτερη δυνατή επιείκεια:

"Αγαπώ τον γιο μου, αλλά δεν είμαι τυφλός προς τις πράξεις του... Δεν θέλω να τον δω να σπάει", γράφει στην πεντασέλιδη επιστολή του ο Μάικλ Ντάγκλας (Michael Douglas).

Αντίστοιχες επιστολές απηύθυναν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο τόσο ο παππούς του Κάμερον (Cameron), Κέρκ Ντάγκλας (Kirk Douglas), όσο και η μητριά του, Κάρθιν Ζέτα-Τζόουνς (Catherine Zeta-Jones) αλλά και ο προπονητής-μορφή του NBA Πατ Ράιλι (Pat Reily).

Ο Κάμερον Ντάγκλας είχε συλληφθεί τον Ιούλιο σε ξενοδοχείο του Μανχάταν και τον Ιανουάριο παραδέχτηκε ότι διακινούσε μεταμφεταμίνη και κοκαΐνη. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε "ένοχος" στις κατηγορίες που επισείουν το λιγότερο 10 χρόνια φυλάκισης. Ωστόσο οι δικηγόροι μαζί με τους υπόλοιπους υποστηρικτές του, όπως φαίνεται, προσπαθούν να καταφέρουν το καλύτερο δυνατόν.

Στο γράμμα του ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός περιγράφει τα προβλήματα του Κάμερον ως μέρος μιας προνομιούχας αλλά δύσκολης παιδικής ηλικίας, φορτισμένης από μια οικογενειακή προϊστορία γεμάτη αλκοόλ και ναρκωτικά και από τη βαριά σκιά που έριχναν στους γύρω τους επί χρόνια τα ιερά τέρατα του κινηματογράφου με το όνομα Ντάγκλας .

"Ξέρω πόσο μεγάλη πίεση προκαλεί το να προσπαθείς να βρεις τη δική σου ταυτότητα κοντά σε έναν διάσημο πατέρα. Ωστόσο, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορώ να κατανοήσω τι σημαίνει αυτό για ένα παιδί που έχει να τα βάλει με δύο γενιές πίσω", συνεχίζει ο Μάικλ Ντάγκλας στην επιστολή του.

Ως μοναχοπαίδι ενός "αποτυχημένου γάμου" ανάμεσα σε έναν συχνά απόντα πατέρα και την πρώτη του σύζυγο Ντιάντρα (Diandra), "ο Κάμερον βρήκε την οικογένεια που πάντα ήθελε στη νοοτροπία της συμμορίας", συμπληρώνει ο διάσημος πρωταγωνιστής πριν αποκαλύψει ότι ο γιος του έμπλεξε με τα ναρκωτικά στα 13 του χρόνια, παράτησε το σχολείο και αρνούνταν επίμονα την ιδέα της αποτοξίνωσης εκτός και αν τον υποχρέωναν νομικά.

Κάποια στιγμή, ο 31χρονος σήμερα Κάμερον φάνηκε να βρίσκει τον δρόμο του ως DJ σε βραδινά κλαμπ, ενώ ταυτόχρονα έπαιξε και μικρούς ρόλους σε κινηματογραφικές ταινίες, συμπεριλαμβανομένης και της "It Runs in the Family" (2003) όπου εμφανίστηκε μαζί με τον παππού και τον πατέρα του.

Όμως, το διάλειμμα αυτό κράτησε λίγο καθώς στη ζωή του Κάμερον μπήκε η ηρωίνη. Του ζητήθηκε επανειλημμένα να κάνει αποτοξίνωση, αλλά η συνεχής άρνησή του είχε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από την οικογενειακή περιουσία το 2006. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, τότε ήταν που ξεκίνησε και το εμπόριο της μεταμφεταμίνης, αφού δεν είχε άλλον τρόπο να βγάλει χρήματα αλλά και να εξασφαλίσει τη δικές του δόσεις.

Χρεώνοντας την εξάρτηση του γιου του από τα ναρκωτικά στα γονίδια κα την οικογένεια, ο Μάικλ Ντάγκλας αναφέρεται στους υπόλοιπους συγγενείς που είχαν αντίστοιχα προβλήματα στο παρελθόν. Ο ίδιος είχε νοσηλευτεί σε κλινική αποτοξίνωσης της Αριζόνα για την εξάρτησή του από το αλκοόλ τη δεκαετία του '90, ενώ ο ετεροθαλής αδελφός του, Έρικ Ντάγκλας (Eric Douglas) πέθανε το 2004 από υπερβολική δόση αλκοόλ και ηρεμιστικών.

Στο τέλος του γράμματος του, ο Μάικλ Ντάγκλας αναφέρει με συγκινητικό τρόπο πόσο απόλαυσε τις δύο ώρες την εβδομάδα που περνούσε μαζί με τον γιο του στην ομοσπονδιακή φυλακή του Μανχάταν όπου κρατείται τους τελευταίους οκτώ μήνες, αφού ο Κάμερον ήταν μεν πίσω από κάγκελα, αλλά νηφάλιος: "Είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω πόσο υπέροχος νέος μπορεί να είναι στην πραγματικότητα", καταλήγει.