Κρίση και στις τέχνες

19.04.2010
Μπορεί να κινούνται στο λαμπερό κόσμο της σοουμπίζ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν νιώθουν κι αυτοί το... φάντασμα της οικονομικής κρίσης να τους απειλεί. Άνθρωποι των media εξηγούν τι έχει αλλάξει στη δουλειά τους, μοιράζονται μαζί μας τους φόβους και τις ανησυχίες τους και αποκαλύπτουν πώς σκέφτονται οι ίδιοι να προσαρμόσουν τη ζωή τους στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Aπό την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Μπορεί να κινούνται στο λαμπερό κόσμο της σοουμπίζ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν νιώθουν κι αυτοί το... φάντασμα της οικονομικής κρίσης να τους απειλεί. Άνθρωποι των media εξηγούν τι έχει αλλάξει στη δουλειά τους, μοιράζονται μαζί μας τους φόβους και τις ανησυχίες τους και αποκαλύπτουν πώς σκέφτονται οι ίδιοι να προσαρμόσουν τη ζωή τους στα νέα οικονομικά δεδομένα.

Μαρία Σταματέρη
«Δεν βλέπω πια χαρούμενους ανθρώπους»

Περικοπή μισθού δεν της έγινε, αφού είναι από τις χαμηλόμισθες παρουσιάστριες. Η Μαρία Σταματέρη, όμως, δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να συμβεί αυτό: «Προκειμένου να μείνουν κάποιοι άνθρωποι στη δουλειά».

Όπως μας είπε, το συμμάζεμα στο Star έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια: «Πολύ πριν γίνει εμφανής όλη αυτή η ιστορία είχαμε νοικοκυρευτεί λίγο σαν παραγωγές. Πέρυσι είχαμε 30% μείωση στο ?Gala?». Όπως όλοι μας, έτσι και εκείνη ανησυχεί με όλα αυτά που ακούει: «Νομίζω ότι όλοι έχουμε αρχίσει και σκεφτόμαστε πριν προχωρήσουμε σε κινήσεις που παλαιότερα θα κάναμε χωρίς πολλή σκέψη. Για να σας πω την αλήθεια, επειδή γενικά με τα οικονομικά είμαι λίγο χύμα, έχω αρχίσει τον τελευταίο καιρό να τα βάζω σε μια σειρά».

Αυτό που τη στεναχωρεί όμως πολύ είναι: «Το γεγονός ότι δεν βλέπω πια χαρούμενους ανθρώπους».

Πάνος Αμαραντίδης
«Παραδίδουμε στα παιδιά μας ένα μπάχαλο»

Πόσο επηρέασε η κρίση τους σεναριογράφους και ποια είναι τα νέα δεδομένα στη δουλειά τους; Ο Πάνος Αμαραντίδης έχει το λόγο: «Αφού είναι λιγότερα τα χρήματα που παίρνουν οι παραγωγοί, πρέπει και η έμπνευση του σεναριογράφου να είναι πιο οικονομική». Τέρμα λοιπόν τα ταξίδια και τα πολλά εξωτερικά γυρίσματα: «Γενικά, δεν απλωνόμαστε πολύ. Προσπαθώ κι εγώ να είμαι μέσα στα νέα οικονομικά πλαίσια. Δεν χρειάζεται να μου το ζητήσουν, ούτε το κάνω γιατί είμαι καλός, απλώς καταλαβαίνω το πρόβλημα. Αν δηλαδή σε μια σκηνή χρειάζεται να έρθουν τρεις επισκέπτες, εγώ θα τους κάνω δύο ή αν η οικογένεια έχει τρία παιδιά, εγώ θα το κάνω ένα. Δεν χάνει κάτι η σειρά από αυτό».

Τι τον στεναχωρεί περισσότερο από όλη αυτή την κατάσταση; «Η ψυχολογία του κόσμου. Οι άνθρωποι είναι πια πολύ νευρικοί, συννεφιασμένοι, έχουν χάσει την ψυχραιμία τους. Εκείνο που με λυπεί επίσης είναι ότι οι γονείς μας, παρόλο που πέρασαν πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά, μας παρέδωσαν ένα πιο νοικοκυρεμένο κράτος και με περισσότερες ελπίδες. Εμείς σαν γενιά δίνουμε στα παιδιά μας ένα μπάχαλο».

Χάρης Ασημακόπουλος
«Το στρας κρύβει την πραγματικότητα»

Η ανεργία μαστίζει τον κλάδο των ηθοποιών και τώρα με την κρίση ακόμη περισσότερο, μας είπε ο Χάρης Ασημακόπουλος. «Απλώς δεν είναι γνωστό, γιατί πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο υπάρχει λάμψη και το στρας κρύβει την πραγματικότητα». Τι έχει αλλάξει στη δουλειά τους; «Δεν γίνονται πια πολλά σίριαλ, γίνεται πιο επιφυλακτικός σχεδιασμός, οι παραγωγές μετράνε πια πολύ περισσότερο τα έξοδα. Βέβαια, μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και κάτι ενθαρρυντικό. Βλέπουμε ότι οι καλές παραστάσεις δουλεύουν, οι άνθρωποι που προσφέρουν καλό θέαμα ανταμείβονται».

Πόσο έχει φοβηθεί ο ίδιος; «Σαφώς με τρομάζει όλο αυτό, σαφώς έχω ανασκουμπωθεί και έχω περιορίσει τα έξοδά μου. Δεν κάνω όμως απαισιόδοξα σενάρια. Θεωρώ ότι κάτι θα γίνει και τελικά το πράγμα θα πάει καλύτερα. Περισσότερο με τρομάζει το γεγονός ότι μπαίνει χέρι σε κεκτημένα δικαιώματα ανθρώπων, τα οποία δεν ξέρω κατά πόσο και πότε θα μπορέσουν να ανακτήσουν».

Μάρω Θεοδωράκη
«Το χρώμα του χρήματος είναι πια γκρίζο»

«Οι επιπτώσεις της κρίσης είναι ορατές», τονίζει η Μάρω Θεοδωράκη: «Όταν οι υπεύθυνοι ενός θεάτρου μας λένε: "Τόσα μπορούμε να δώσουμε για τη μουσική" και αυτά δεν αρκούν ούτε για να πληρώσουμε ένα μουσικό, καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει επιπτώσεις στη δουλειά μας. Ή θα αναγκαστούμε να αναζητήσουμε πιο φτηνούς μουσικούς ή θα πάμε στη λύση της "κονσέρβας", να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή ψεύτικα όργανα. Ακόμη και στα μαθήματα που κάνω έχω κρατήσει 3 χρόνια τις ίδιες τιμές, γιατί βλέπω ότι τα παιδιά δυσκολεύονται». Η Μάρω Θεοδωράκη έχει ξεκινήσει ήδη τις περικοπές στον οικογενειακό προϋπολογισμό: «Τόσο εγώ όσο και ο σύντροφός μου έχουμε περιορίσει αρκετά τα προσωπικά μας έξοδα, διότι προτεραιότητα έχουν τα παιδιά».

Παρ’ όλα αυτά, δηλώνει αισιόδοξη: «Θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Απλώς το χρώμα του χρήματος για τον Έλληνα έχει γίνει πια γκρίζο».

Μανούσος Μανουσάκης
«Την καμήλα τη φορτώνουν γιατί γονατίζει»

«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και έχει δώσει την ευκαιρία στις επιχειρήσεις "και όχι μόνο τις τηλεοπτικές" να κάνουν τεράστιες εξοικονομήσεις στο κόστος του προϊόντος», τόνισε ο γνωστός σκηνοθέτης. Τι σημαίνει αυτό; «Φτηνότερες παραγωγές και πολλές φορές φτηνιάρικες και μειωμένες αμοιβές. Μπορεί κάποιος να πει πως αυτό είναι κάτι που θα περάσει. Είναι σημαντικό όμως να καταλάβουμε ότι αν εμείς οι Έλληνες δεν καταναλώνουμε ελληνικά προϊόντα, η κρίση θα διαιωνίζεται. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα τηλεοπτικά προϊόντα. Όσο εισάγουμε και δεν παράγουμε, τόσο η κρίση θα διαιωνίζεται».

Παρά τα όσα ακούγονται αυτό το διάστημα, ο Μανούσος Μανουσάκης δεν νιώθει ούτε απογοητευμένος και φοβισμένος ούτε όμως και αισιόδοξος: «Μάχιμοι πρέπει να είμαστε. Όπως λέει άλλωστε και μια αραβική παροιμία: ?Την καμήλα τη φορτώνουν γιατί γονατίζει?. Αν δεν γονάτιζε, δεν θα τη φόρτωναν».

Γιώργος Αυτιάς
«Τέλος η πολυτέλεια για την τηλεόραση»

«Εγώ είχα προετοιμάσει τον κόσμο γι’ αυτές τις εξελίξεις», μας είπε ο Γιώργος Αυτιάς. Τι έχει αλλάξει στο δικό του χώρο; «Δεν θα αναφερθώ προσωπικά, γιατί αυτά δεν λέγονται δημόσια, γίνονται. Θα μιλήσω γενικά. Αν θέλεις να κάνεις οικονομία στην εκπομπή σου, δεν κάνεις μια απευθείας σύνδεση και κερδίζεις 1.000 ευρώ την ημέρα. Αυτορυθμίζεσαι δηλαδή βάσει των εξελίξεων. Δεν χρειάζεται να σου το πει το κανάλι αυτό, το κάνεις από μόνος σου. Πέρασε πια η εποχή της πολυτέλειας για την τηλεόραση, που γινόταν σύνδεση για να δείξουμε το μαντρί που έχει κάμερες ασφαλείας. O ανταγωνισμός είναι πια σε επίπεδο πληροφόρησης και όχι θεάματος». Τι τον φοβίζει πιο πολύ; «Τα νέα μέτρα, τα οποία θα έρθουν πολύ γρήγορα πάλι».

Όπως μας αποκάλυψε ο γνωστός δημοσιογράφος, σε προσωπικό επίπεδο έχει ήδη πάρει τα μέτρα του: «Έχω φροντίσει σταδιακά να προσαρμόσω και τις δικές μου ανάγκες και της οικογένειάς μου στα νέα δεδομένα. Άρχισα να κόβω από μένα πρώτα, να περιορίζω κάποια έξοδα και ήρθε ομαλά όλο αυτό».

Δημήτρης Μπάσης
«Πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας»

Τα σημάδια της κρίσης είναι ορατά εδώ και μία διετία. «Λίγα είναι τα μαγαζιά που δουλεύουν πια τρεις μέρες την εβδομάδα. Τα περισσότερα δουλεύουν δύο», μας είπε ο Δημήτρης Μπάσης. Πιστεύει δε ότι τα χειρότερα έρχονται: «Επειδή τα μέτρα ανακοινώθηκαν πρόσφατα, πιστεύω ότι θα επηρεάσουν τον κλάδο μας και γενικότερα το χώρο του πολιτισμού και των τεχνών τους αμέσως επόμενους μήνες. Διότι ο καθένας θα αφαιρέσει από τον οικογενειακό του προϋπολογισμό αυτά που δεν του είναι τόσο απαραίτητα. Νομίζω λοιπόν ότι το πρώτο πράγμα που θα κόψει είναι η διασκέδαση». Ο ίδιος πάντως έχει φροντίσει, όπως μας είπε, να προσαρμόσει τη δουλειά του βάσει των νέων συνθηκών: «Το πρώτο πράγμα που διαπραγματεύτηκα όταν μου έγινε η πρόταση να εμφανιστώ στον "Κεραμεικό" ήταν να είναι χαμηλές οι τιμές. Νομίζω ότι πρέπει να βάλουμε νερό στο κρασί μας».

Περισσότερο απ’ όλα αυτά που ακούει τον φοβίζει: «Αν τα μέτρα αυτά θα πιάσουν τόπο», γι’ αυτό σκέφτεται να αντιμετωπίσει την κρίση «όπως όλοι οι Έλληνες, με περικοπές».