Πέθανε ο μεγιστάνας της "Δυναστείας" Τζον Φόρσαϊθ

03.04.2010
Μετά από εβδομήντα χρόνια στη σκηνή κι ένα χρόνο αγώνα με τον καρκίνο, ο πρωταγωνιστής της "Δυναστείας" έχασε τη μάχη στα 92 του χρόνια.
Μετά από εβδομήντα χρόνια στη σκηνή κι ένα χρόνο αγώνα με τον καρκίνο, ο πρωταγωνιστής της "Δυναστείας" έχασε τη μάχη στα 92 του χρόνια.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ο Τζον Φόρσαϊθ (John Forsythe) απέπνευσε την Πέμπτη, στη Σάντα Ινές της Καλιφόρνια, βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, αφού παρουσίασε πνευμονία.
"Ευτυχώς πέθανε όπως έζησε τη ζωή του, με αξιοπρέπεια και χάρη", δήλωσε η οικογένεια του σε ανακοίνωση της.
Η καριέρα του αμερικανού ηθοποιού ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη, όπου υπήρξε ένα από τα πρώτα μέλη του "Actors Studio" του Λι Στράσμπουργκ (Lee Strasburg). Το 1970 δάνεισε τη φωνή του στον τηλεοπτικό "Τσάρλι", του σίριαλ "Οι Άγγελοι του Τσάρλι", ενώ η γνωριμία του με τον παραγωγό Άαρον Σπέλινγκ (Aaron Spelling) του εξασφάλισε στη συνέχεια τον ρόλο του πετρελαιοπαραγωγού στο σιριαλ "Δυναστεία".
"Ήταν καλός φίλος του Άαρον και δικός μου και παρά την εντυπωσιακή ομορφιά του ήταν πολύ ταπεινός και προσγειωμένος", σημείωσε η σύζυγος του Σπέλινγκ, Κάντι στην ανανακοίνωση της.
Ο Λίνκολν Φρόιντ, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου, 1918 στο Πεν Γκρόουβ του Νιού Τζέρσεϊ, ο Φόρσαϊθ από πατέρα χρηματιστή στη Γουόλ Στριτ. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στον αμερικανική αεροπορία.
Πριν ενταχθεί στο Actors' Studio (όπου γαλουχήθηκαν μεγάλοι ηθοποιοί όπως ο Τζέιμς Ντιν, ο Σίντνεϊ Πουατιέ, ο Πολ Νιούμαν και η Τζόαν Γούντγουορντ), εργάστηκε για ένα διάστημα ως παρουσιαστής των αγώνων της ομάδας μπέιζμπολ Brooklyn Dodgers.
Συμμετείχε σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους σε παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ και σε πλήθος κινηματογραφικούς ρόλους, αλλά η καριέρα του απογειώθηκε μέσω της τηλεόρασης.
Η μακρόχρονη φιλία του με τον Άαρον Σπέλινγκ και η βαθιά γοητευτική φωνή του, του εξασφάλισε τη συνεργασία με το θρυλικό σίριαλ της δεκαετίας του '70 "Οι Άγγελοι του Τσάρλι". Εκεί υποδύονταν τον μυστηριώδη Τσάρλι Τάουνσεντ, ο οποίος καθοδηγούσε τρεις εντυπωσιακές ντεντέκτιβ μέσω φωνητικών εντολών. Στον ίδιο ρόλο ακούστηκε και στην κινηματογραφική μεταφορά των "Αγγέλων" το 2000 και το 2003.
Όμως η πιο σημαντική εμφάνιση του ήταν στο ρόλο του ζάπλουτου πετρελαιοπαραγωγού Μπλέικ Κάρινγκτον (Blake Carrington) στη "Δυναστεία" (Dynasty), για την οποία βραβεύτηκε με δύο Χρυσές Σφαίρες ως καλύτερος ηθοποιός και εξασφάλισε πολλές υποψηφιότητες για τα πλέον τιμητικά τηλεοπτικά βραβεία Emmy.
Στην προσωπική του ζωή είχε αναπτύξει έντονη οικολογική δράση και υπηρετούσε ως εκπρόσωπος του WWF (World Wildlife Fund).
Για δύο χρόνια ήταν παντρεμένος με την Πάρκερ ΜακΚόρμικ, ενώ το 1943 παντρεύτηκε την Τζούλι Γουόρεν με την οποία παρέμεινε παντρεμένος μέχρι τον θάνατο της το 1994.
Το 2002, σε ηλικία 84 ετών, παντρεύτηκε την Νικόλ Κάρτερ, την οποία άφησε πίσω του μαζί με έναν γιο, δύο κόρες και πολλά εγγόνια και δισέγγονα.
Η οικογένεια του ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει ανοιχτή κηδεία και ζήτησε οι όποιες δωρεές να κατατεθούν στην Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (American Cancer Society).