Βάνα Πεφάνη: "Έχω βρει τον άντρα της ζωής μου "

06.04.2010
Η Βάνα Πεφάνη κατάφερε με το ρόλο της Αμαλίας Ρούσσου στα «Μυστικά της Εδέμ» να δικαιώσει τις Ελληνίδες μητέρες που κλασικά επεμβαίνουν στις ζωές των παιδιών τους. Ετοιμάζει το επόμενο χτύπημά της, είναι ύποπτη για τη δολοφονία του Χατζηβασιλείου και μην εκπλαγείτε αν πιαστεί? μαλλί με μαλλί με την άλλη κακιά της σειράς, την Αντιγόνη (Στέλλα Παπαδημητρίου).

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Η Βάνα Πεφάνη κατάφερε με το ρόλο της Αμαλίας Ρούσσου στα «Μυστικά της Εδέμ» να δικαιώσει τις Ελληνίδες μητέρες που κλασικά επεμβαίνουν στις ζωές των παιδιών τους. Ετοιμάζει το επόμενο χτύπημά της, είναι ύποπτη για τη δολοφονία του Χατζηβασιλείου και μην εκπλαγείτε αν πιαστεί? μαλλί με μαλλί με την άλλη κακιά της σειράς, την Αντιγόνη (Στέλλα Παπαδημητρίου).

Οι καλύτερες ατάκες με τον άντρα της Πέτρο Ρούσσο (Δάνης Κατρανίδης) με το «βιτριολικό» χιούμορ, που είναι σήμα κατατεθέν τους, έρχονται όπως και οι καταιγιστικές ανατροπές στην καθημερινή σειρά του Mega που χτυπάει κόκκινο στις θεαματικότητες. Για όλα μας μίλησε η Βάνα Πεφάνη, παρόλο που τη βρήκαμε στον πυρετό της προετοιμασίας του έργου «4EVER» του Γιώργου Ηλιόπουλου, το οποίο υπογράφει η ίδια σκηνοθετικά, στο θέατρο «Θεμιστοκλέους 104». Και το πιο σημαντικό; Η πρωταγωνίστρια, που σπάνια ανοίγεται σε προσωπικά της θέματα, αποκάλυψε στο ΛΟΙΠΟΝ και τα δικά της μυστικά. Είναι ερωτευμένη και δεν αποκλείει το γάμο. Η ζωή είναι απρόβλεπτη και η Βάνα δεν διστάζει να ρισκάρει!

Στα «Μυστικά της Εδέμ» είσαι η κλασική Ελληνίδα μητέρα, που επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων που αγαπάει...

«Ακριβώς. Όμως, η Αμαλία έφαγε αρκετές ?σφαλιάρες? από τη ζωή, παραλίγο να χάσει τον άντρα της και το δεύτερο παιδί της, τη Μελίτα, οπότε, φέτος, όπως κάνει κάθε έξυπνος άνθρωπος, μαζεύτηκε. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξαναχτυπήσει! Οι σεναριογράφοι μας, Έλενα Ακρίτα και Γιώργος Κυρίτσης, πάντα επιφυλάσσουν εκπλήξεις».

Στο δρόμο που σε συναντάνε οι μητέρες πώς σε αντιμετωπίζουν;

«Με πλησιάζουν με τέτοια χαρά, που πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί. Πριν από μερικές μέρες μου έτυχε κάτι που με συγκίνησε πάρα πολύ. Είχα πάει να αγοράσω καλλυντικά και με αναγνώρισε μια παρέα από παιδιά 8-9 χρόνων που ήταν με τις μητέρες τους. Όλα τα παιδιά μου ζήτησαν αυτόγραφα. Μου είπαν ότι τους αρέσει η Αμαλία, γιατί τα κάνει να γελάνε, να περνάνε καλά».

Ταιριάζετε σε κάτι με την Αμαλία;

«Στο ότι μπορώ να γίνω ο χειρότερος εχθρός σου αν μου πειράξεις έναν άνθρωπο που αγαπάω. Αυτό δεν το συγχωρώ. Δεν εκδικούμαι. Σε ξεγράφω. Βάζω "X"».

Η Αμαλία έχει κάνει πολλούς συμβιβασμούς για να κρατήσει τον άντρα της, Πέτρο Ρούσσο. Εσύ θα έκανες το ίδιο;

«Όχι. Γιατί πιστεύω ότι όσο περισσότερους συμβιβασμούς κάνουμε, τόσο βαδίζουμε προς ένα χωρισμό. Όλα αυτά μαζεύονται και θα γίνει η έκρηξη».

Πότε έχεις πει «μέχρι εδώ» σε μια σχέση;

«Όταν δίνεις το περιθώριο σε μια κατάσταση, ακόμα και στον εαυτό σου, όχι μόνο στον άλλο, και ξαφνικά βλέπεις ότι αυτό δεν πάει πουθενά, δεν εξελίσσεται, εκεί γίνομαι πολύ σκληρή. Μπορεί να το σταματήσω και κάποια στιγμή, που ο άλλος να πει -μα, δώσε μου λίγο χρόνο ακόμα-, αλλά εγώ έχω φύγει... Και δεν γυρίζω πίσω! Όταν πω χωρίζω, τελείωσε οριστικά!».

Η Αμαλία έχει συγχωρήσει και απιστία του Πέτρου Ρούσσου. Εσένα σου έχει συμβεί; Τον συγχώρησες;

«Ναι. Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά αυτά συμβαίνουν. Το δύσκολο είναι να τα μάθουμε και όταν τα μάθουμε, τι κάνουμε. Αν ο άνθρωπος μετράει πολύ για μας και ξέρουμε ότι αυτό που έχει συμβεί δεν έχει αφήσει "υπόλοιπα" -και ο άνθρωπος αυτός παραμένει δικός μας-, τότε μπορείς να τον συγχωρήσεις».

Η Αμαλία έχει βρει ένα σύντροφο ζωής. Εσύ;

«Τον έχω βρει. Είμαι ερωτευμένη. Δεν είναι από τον καλλιτεχνικό χώρο. Περνάω συναισθηματικά την πιο ήρεμη περίοδο της ζωής μου. Με γεμίζει, νιώθω ασφαλής, είμαι ευτυχισμένη. Ο άνθρωπός μου χαίρεται μαζί με εμένα αυτή την επιτυχία που βιώνω. Και του αρέσει που βλέπει να κάνω πράγματα που δεν τα έκανα ποτέ στη ζωή μου. Το διασκεδάζει. Γελάει πάρα πολύ, γιατί βλέπει μια άλλη Βάνα (Γέλια.)».

Σκέφτεσαι το γάμο;

«Ο γάμος δεν ήταν ποτέ στα σχέδιά μου, αλλά ποτέ δεν λέω ότι δεν θα γίνει κάτι, γιατί συνήθως η ζωή μάς εκπλήσσει. Τίποτα για μένα δεν γίνεται βάσει σχεδίου. Αφήνω τα πράγματα να με πάνε όπου με οδηγούν η ψυχή μου και το ένστικτό μου. Πάντως, αν φτάσω ποτέ στο γάμο, σίγουρα θα είναι πολιτικός και πολύ κλειστός».

Θέλεις να κάνεις ένα παιδί;

«Δεν με έχει απασχολήσει ποτέ. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχει χτυπήσει ούτε το βιολογικό μου ρολόι ούτε έχει ξυπνήσει το μητρικό μου ένστικτο (Γέλια.)».

Να υποθέσω ότι ο αγαπημένος σου πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο για να σε πείσει;

«Ο αγαπημένος μου είναι δίπλα μου και προσπαθεί για τα πάντα. Είναι σε πολύ καλό δρόμο...».

Έχουμε όμως ακόμα πολύ δρόμο με την Αμαλία. Είναι η τελευταία που έχει δει τον Χατζηβασιλείου και ανάμεσα στους υπόπτους για το φόνο του.

«Ακριβώς. Δεν ξέρω τι μου ξημερώνει. Θα υπάρξουν πολλές ανατροπές στα "Μυστικά της Εδέμ". Θα έχουμε "εκρηκτική" συνέχεια και με την Αντιγόνη, με την οποία μας δένουν μυστικά από το παρελθόν».

Πολύωρα καθημερινά γυρίσματα, αλλά σκηνοθετείς και το έργο «4ΕVER» του Γιώργου Ηλιόπουλου, με τον Σωκράτη Αλαφούζο και τη Χριστίνα Θωμαΐδου, στο Θέατρο «Θεμιστοκλέους 104». Πώς το αποφάσισες;

«Γιατί μου άρεσε πάρα πολύ. Είναι ένα πολύ δυνατό έργο. Ένα ζευγάρι παντρεμένο 18 χρόνια που μέσα σε μια νύχτα, καθώς έρχονται τα πάνω κάτω, αποφασίζει να χωρίσει. Δεν θα σας αποκαλύψω αν τελικά θα συμβεί».

Σε ποια στιγμή που έχεις ζήσει θα ήθελες να «παγώσει» ο χρόνος και να μην τελειώσει ποτέ και σε ποια να τρέξει γρηγορότερα γιατί ήταν η δυσκολότερη;

«Η στιγμή που θα ήθελα να κρατήσει για πάντα συνέβη πέρυσι το Νοέμβριο και ήταν πολύ προσωπική. και η δυσκολότερη ήταν πριν από 5 χρόνια, όταν πέθανε ο πατέρας μου».

Τι θέλει η Βάνα από δω και πέρα;

«Να μείνουν τα πράγματα στη ζωή της όπως ακριβώς είναι αυτή τη στιγμή».

Αυτό που σώζει τελικά την Αμαλία είναι το χιούμορ της;

«Ακριβώς. Και ευχαριστώ τους σεναριογράφους μας, γιατί αφενός με επέλεξαν για αυτόν το ρόλο, που ήταν κάτι εντελώς κόντρα σ’ εμένα, και αφετέρου για τις φοβερές ατάκες που μου γράφουν. Είμαι η μοναδική κακιά της ιστορίας με τόσο πολύ χιούμορ». 

Εσύ διαθέτεις τέτοιο «βιτριολικό» χιούμορ;

«Είμαι καυστική, αλλά πιο εσωστρεφής απ’ ό,τι η Αμαλία. Δεν θέλω να πληγώνω ανθρώπους και προτιμώ τα καυστικά μου σχόλια να τα κρατάω για μένα ή να τα ξέρουν μόνο οι πολύ κοντινοί μου άνθρωποι».

Τι έχει ο σύντροφός σου που τον κάνει μοναδικό;

«Πάρα πολλά. Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι ξέρει να ακούει τον άλλο και να τον καταλαβαίνει. Έχει χιούμορ και όταν είμαι μαζί του, νιώθω ήρεμη».

Είσαι άνθρωπος του πάθους και ακολουθείς την καρδιά σου ή τη λογική;

«Σ’ εμένα η λογική έρχεται μετά. Δηλαδή, ξεκινάω με πολύ πάθος σε οποιαδήποτε σχέση και η λογική έρχεται αφού φάω 3-4 "χαστούκια". Το συναίσθημα με οδηγεί σε ό,τι κι αν κάνω».

Δηλαδή, τολμάς στην προσωπική σου ζωή;

«Μα αυτό αξίζει. Αλλιώς πώς θα ζήσουμε πράγματα; Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μη έχοντας τολμήσει το μετάνιωσαν. Δεν θα ήθελα να είμαι μέσα σ’ αυτούς. Θεωρώ ότι από πιτσιρίκι ό,τι ήθελα το έκανα. Βέβαια, πρέπει να σου πω ότι έχω ένα φοβερό αίσθημα αυτοσυντήρησης. Δηλαδή, μπορεί να μπλέξω άσχημα, αλλά κάτι με σώζει την τελευταία στιγμή (Γέλια.)».