Το οικογενειακό δράμα της Έμα Τόμσον

29.03.2010
Η γνωστή Βρετανίδα ηθοποιός αποκαλύπτει μυστικά που βαραίνουν τη ζωή της ξεκινώντας από τον βιασμό της γιαγιάς της και καταλήγοντας στον χωρισμό της από τον Κένεθ Μπράνα (Kenneth Branagh).

Η γνωστή βρετανίδα ηθοποιός αποκαλύπτει μυστικά που βαραίνουν τη ζωή της ξεκινώντας από τον βιασμό της γιαγιάς της και καταλήγοντας στον χωρισμό της από τον Κένεθ Μπράνα (Kenneth Branagh).

Όπως είπε η ίδια σε τηλεοπτική εκπομπή, η Έμα Τόμσον (Emma Thompson), η γιαγιά της είχε βιαστεί κατ' επανάληψη από τον εργοδότη της και τελικά μεγάλωσε το παιδί του μόνη της.

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, η γιαγιά της από τον πατέρα της, Άνι Τζάκσον (Annie Jackson) δούλευε ως υπηρέτρια στο σπίτι ενός ζευγαριού που δεν μπορούσε να κάνει παιδιά.

Ως μέρος ενός "παράξενου πειράματος με τη λογική της παρένθετης μητέρας", όπως το χαρακτήρισε η ίδια η ηθοποιός, ο αφέντης του σπιτιού περίμενε μέχρι η γυναίκα του να φύγει από το σπίτι και ανέβαινε στη σοφίτα της κοπέλας, όπου τη βίαζε κατ' εξακολούθηση.

Όταν κάποια στιγμή, η νεαρή Άνι έμεινε έγκυος κατάλαβε ότι ο "κύριός" της και η γυναίκα του σχεδίαζαν να μεγαλώσουν το παιδί ως δικό τους.

Εκείνη όμως, κατάφερε να ξεφύγει και να γυρίσει πίσω στην οικογένειά της όπου και γέννησε τον γιο της, ο οποίος ήταν ο θείος της Τόμσον, Φρεντ που αργότερα υπηρέτησε στην αεροπορία και πέθανε περίπου πριν από δέκα χρόνια.

Η 50χρονη ηθοποιός και στενή φίλη της Κέιτ Γουίνσλετ (Kate Winslet) είχε αναφερθεί ξανά στο επάγγελμα της γιαγιάς της, λέγοντας ότι το είχε χρησιμοποιήσει ως έμπνευση για την ερμηνεία του ρόλου της υπηρέτριας, Νάνι ΜακΦι στην ταινία "Απομεινάρια μιας Ημέρας".

Όμως, στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στον Άντριου Μάρ (Andrew Marr) του BBC, έγινε ακόμα πιο αποκαλυπτική: "Η ιστορία της γιαγιάς μου είναι συγκλονιστική, επειδή ξεκίνησε να δουλεύει στα 12 και πέρασε αυτή τη δοκιμασία από τον εργοδότη της και μάλιστα εν γνώσει της γυναίκας του". Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό αργότερα, το αφεντικό της είχε κοιμηθεί και με τις άλλες γυναίκες που δούλευαν στο σπίτι, πάντα με τον ίδιο σκοπό, αφού η γυναίκα του δεν μπορούσε να κάνει παιδιά.

Σχολιάζοντας, η βρετανίδα ηθοποιός είπε ότι η έγκυος γιαγιά της στάθηκε τυχερή, αφού οι γονείς της τη δέχτηκαν με χαρά τη δύσκολη εκείνη στιγμή, αγνοώντας μάλιστα τις πιέσεις των αφεντικών της οι οποίοι ήθελαν να πάρουν το παιδί για δικό τους. Το 1927 η νεαρή τότε μαμά παντρεύτηκε τον Τζορτζ Τόμσον (George Thompson) και μαζί έκαναν ακόμη ένα παιδί, τον Έρικ (Eric), πατέρα της Τόμσον.

Σε μια μάλλον συναισθηματικά φορτισμένη ημέρα αποκαλύψεων, η βραβευμένη με δύο Όσκαρ ηθοποιός έδωσε και μια ραδιοφωνική συνέντευξη, στην εκπομπή "Desert Island Discs" του Radio 4, όπου μίλησε για την κατάθλιψη που ακολούθησε τον χωρισμό της από τον ηθοποιό Κένεθ Μπράνα (Kenneth Branagh) στα μέσα της δεκαετίας του '90.

"Δεν νομίζω ότι είχα τα λογικά μου", είπε χαρακτηριστικά. "Έπρεπε να είχα ζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Διαζύγιο. Μία τρομερά επίπονη διαδικασία". Στη συνέχεια, ομολόγησε ότι εκείνη την εποχή τριγυρνούσε φορώντας μια παλιά μαύρη ρόμπα που είχε αφήσει ο Μπράνα φεύγοντας και ότι περνούσε πολλές μέρες μέσα στο σπίτι χωρίς ν' αλλάζει ρούχα.

Η Τόμσον είπε ακόμα ότι η προσαρμογή σεναρίου που έκανε για την ταινία "Λογική και Ευαισθησία" αμέσως μετά το διαζύγιο, την κράτησε από το να τρελαθεί. Άλλωσστε, στα γυρίσματα της ίδιας ταινίας, η οποία της χάρισε τα δύο βραβεία Όσκαρ (Α' Γυναικείου Ρόλου και Σεναρίου), γνώρισε και τον μετέπειτα σύζυγό της, επίσης ηθοποιό, Γκρεγκ Γουάιζ (Greg Wise), που τη βοήθησε να ξανασταθεί στα πόδια της:

"Η δουλειά με έσωσε και ο Γκρεγκ με έσωσε. Εκείνος μάζεψε τα κομμάτια μου και τα συναρμολόγησε ξανά" είπε στον παραγωγό της εκπομπής.

Στην ίδια συνέντευξη, μίλησε ακόμη και για τα προβλήματα που αντιμετώπισε με τον Γουάιζ μέχρι να κάνουν παιδί. Η κόρη τους Γκάια (Gaia) είναι σήμερα δέκα χρονών, ενώ έχουν ακόμη έναν γιο, τον 22χρονο Τιντιέμπουα Αγκάμπα (Tindyebwa Agaba) από τη Ρουάντα, τον οποίο έχουν υιοθετήσει.