Μπ. Μάλφα: "Είναι μεγάλο φάρμακο η αγάπη"

10.03.2010
Μπορεί να τη δεις να παίζει τον πιο ακραίο ρόλο. Όπως αυτόν της σύγχρονης λαίδης Μακμπέθ, που υποδύεται φέτος στο δικό της «No Shakespeare Please» στο «Casablanca Music Hall». Ή την καπάτσα Καρδιτσιώτισσα, που μιλάει άπταιστα βλάχικα στην ταινία «I Love Karditsa», που σπάει ταμεία! Η Μπέσυ Μάλφα ό,τι κι αν κάνει το κάνει με επιτυχία.

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ

Μπορεί να τη δεις να παίζει τον πιο ακραίο ρόλο. Όπως αυτόν της σύγχρονης λαίδης Μακμπέθ, που υποδύεται φέτος στο δικό της «No Shakespeare Please» στο «Casablanca Music Hall». Ή την καπάτσα Καρδιτσιώτισσα, που μιλάει άπταιστα βλάχικα στην ταινία «I Love Karditsa», που σπάει ταμεία! Η Μπέσυ Μάλφα ό,τι κι αν κάνει το κάνει με επιτυχία.

Ποιο είναι το μυστικό της; Δεν έχει απωθημένα και πάνω απ’ όλα είναι μια ευτυχισμένη γυναίκα. Ερωτευμένη, αν και έχει περάσει 17 χρόνια με το σύζυγό της Γεράσιμο Σκιαδαρέση, και μητέρα 3 παιδιών. Οι 13χρονες δίδυμες Όλγα και Νίκη αλλά και ο μόλις 4,5 ετών Γιάνγκος είναι ό,τι σημαντικότερο της έχει χαρίσει η ζωή. Η Μπέσυ Μάλφα, αν και δεν έχει σκάνδαλα να μας αποκαλύψει, μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ δείχνοντας πως ακόμα και στις μέρες μας υπάρχουν άνθρωποι στη σοουμπίζ που δεν «μακιγιάρουν» την ψυχή τους και δεν φοβούνται να είναι ο εαυτός τους.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ασχοληθείς με τον Σαίξπηρ και μάλιστα να κάνεις πλάκα μαζί του, όπως χαρακτηριστικά λες;

«Η σύγχρονη πραγματικότητα. Είμαστε όλοι μέσα σε ένα σύμπαν που καταστρέφεται, φλερτάρουμε ανελέητα με το θάνατο, δεν μας ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από το να επιβιώσουμε. Λατρεύω τον Σαίξπηρ, τον διαβάζω σχεδόν κάθε καλοκαίρι όλον, με διασκεδάζει πολύ, με προβληματίζει, κυλάει στο αίμα μου».

Μήπως τον είχες απωθημένο γιατί δεν είχες παίξει Σαίξπηρ;

«Έχω παίξει στη δραματική σχολή. Κι άλλους πολλούς και σημαντικούς ρόλους. Δεν έχω κανένα απωθημένο. Και τώρα να πάω σπίτι μου δεν με νοιάζει. Είμαι γεμάτη!».

Παίζεις, χορεύεις, τραγουδάς, σκηνοθετείς. Με όλα αυτά τα προσόντα σού έχουν κάνει ποτέ πρόταση να παρουσιάσεις πρωινάδικο;

«Μου έχουν κάνει πρόταση για πρωινάδικο, αλλά δεν νομίζω ότι μπορώ να μπω σε αυτήν τη διαδικασία. Είναι μια άλλη δουλειά».

Θα ήθελες να συμμετέχεις ως κριτής σε επιτροπή talent show;

«Μου είχαν προτείνει να πάω ως κριτής σε επιτροπή και δεν το έκανα. Όχι, δεν θέλω. Με ενδιαφέρει η διδασκαλία των παιδιών, αλλά θεωρώ ότι είναι κάτι πάρα πολύ ιδιαίτερο και ιερό και δεν γίνεται σωστά, με την έκθεση στην οποία σε βάζει η τηλεόραση. Αρνήθηκα, γιατί άλλα θα λέω εγώ κι άλλα θα καταλαβαίνουν».

Παλαιότερα μου είχες πει ότι είσαι αρκετά τσαμπουκάς. Εξακολουθείς να είσαι;

«Ναι, είμαι αρκετά τσαμπουκάς».

Σε έχει βοηθήσει η τύχη;

«Και το μυαλό μου. Είναι μεγάλη τύχη να έχεις μυαλό και πάρα πολύ καλούς γονείς. Οι γονείς μου με βοήθησαν να είμαι ισορροπημένη, να μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα. Να διεκδικώ αυτό που θέλω. Μου έδωσαν αυτοπεποίθηση. Και είναι πολύ σημαντική για έναν άνθρωπο η αυτοπεποίθηση. Να πιστεύει και να πολεμάει γι’ αυτό που κάνει. Να μην τον νοιάζει ιδιαίτερα το τι θα πουν οι άλλοι, αλλά να είναι πολύ ισχυρός σε αυτό που πιστεύει και πρέπει να μετράει η γνώμη του στον εαυτό του. Αν εγώ με εγκρίνω, είμαι καλά».

Ο σύζυγός σου, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, σε επηρεάζει;

«Στο μόνο που με επηρεάζει είναι ότι η αγάπη του με περιβάλλει και μπορώ να είμαι ο εαυτός μου. Είναι μια ασπίδα εξαιρετική, μέσα στην οποία μπορώ να είμαι ελεύθερη. Όταν λέμε με επηρεάζει, δεν επιβάλλει κανένας σε κανέναν τίποτα, αποφασίζουμε ο καθένας μόνος του και συμπορευόμαστε. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Ίσως είναι το μυστικό της τόσο δεμένης σχέσης σας;

«Ναι. Η αγάπη κρύβει μέσα της την κατανόηση, τη συγγνώμη, την αποδοχή».

Στις μέρες μας δεν είναι λίγο παραμυθένιο αυτό;

«Όχι. Εγώ το ζω εδώ και πολλά χρόνια».

Πιστεύεις ότι μπορούμε να είμαστε προσεκτικοί στον έρωτα;

«Ο έρωτας έχει να κάνει πολύ με το ποιος είσαι εσύ, τι περνάς και τι ψάχνεις στη ζωή σου. Αν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου, θα βρεις το πρόσωπο που σου ταιριάζει».

Τι έψαχνες εσύ και το βρήκες στον Γεράσιμο;

«Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα να σου πω είναι ότι ο Γεράσιμος είναι πολύ γοητευτικός άντρας, πολύ σέξι, με πολλή κατανόηση, πολύ έξυπνος, εξαιρετικός πατέρας, τα έχει όλα στο πολύ».

Mότο της ζωής σου «Η αγάπη είναι το πιο σημαντικό πράγμα». Αυτό έμαθες πρώτα απ’ όλα στα παιδιά σας;

«Ναι. Η αγάπη είναι τα πάντα στη ζωή. Προσπαθώ να δίνω αγάπη, όχι μόνο μέσα στην οικογένειά μου, αλλά όπου σταθώ κι όπου βρεθώ. Είναι μεγάλο ?φάρμακο? η αγάπη».

Όταν στις μέρες μας έχουμε θεό το χρήμα, όταν κοιτάμε πώς ο ένας θα «φάει» τον άλλο, όταν είσαι σε ένα χώρο τόσο ανταγωνιστικό, όπου τα καλλιτεχνικά «μαχαιρώματα» πάνε κι έρχονται, δεν είναι ακόμα πιο ουτοπικό αυτό που λες;

«Επειδή αναφέρεις το χώρο μου, το πόσο με έχουν αγαπήσει οι συνάδελφοί μου δεν λέγεται, και νιώθω πολύ περήφανη γι’ αυτό. Με έχουν στηρίξει πολύ οι συνάδελφοί μου. Έχω δεχτεί πολλή αγάπη. Ό,τι δίνεις, παίρνεις».

Έχεις καταφέρει να ισορροπήσεις ως άνθρωπος, να προσφέρεις αγάπη και ίσως να μην περιμένεις ανταπόδοση...

«Δεν το κάνουμε μόνο για τους άλλους αυτό. Το κάνουμε για να προχωρούμε εμείς σαν άνθρωποι. Όταν πεθάνουμε, δεν θα πάρουμε τίποτα μαζί μας. Ένα πράγμα θα έχει η ?βαλίτσα... μας: την ψυχή μας. Οπότε, ας είναι πλούσια η ψυχή μας».

Το χρόνο δεν τον φοβάσαι;

«Όχι, δεν τον φοβάμαι. Εγώ κάνω τη δουλειά μου κι εκείνος τη δικιά του. Ωριμάζουμε, και είναι καλό».

? Υπάρχει κάτι στη ζωή σου που το ήθελες πάρα πολύ και δεν τόλμησες να το κάνεις;

«Ό,τι έχω θελήσει το έκανα».

Δεν φοβάσαι μήπως κάποια στιγμή πέσεις από την κορυφή που είσαι;

«Ποια κορυφή, καλέ; Αλίμονο αν σκεφτόμαστε έτσι. Μια δουλειά κάνουμε. Σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε. Είμαι ένας άνθρωπος που εργάζεται και αγαπάει πολύ αυτό που κάνει. Άλλωστε, μες στο σύμπαν τι είμαστε; Μυρμηγκάκια...».

Μου έχεις πει ότι ο μεγάλος σου έρωτας είναι ο άντρας σου. Νομίζω ότι στάθηκες τυχερή, γιατί τον έρωτα δεν τον επιλέγεις, σε επιλέγει...

«Όχι ακριβώς. Εξαρτάται ποιον ερωτεύεσαι. Ήμουν έξυπνη. Δεν ήταν μόνο η ?κεραμίδα?. Είδα πράγματα στον Γεράσιμο. Είχα περάσει πολλά και έμαθα να ερωτεύομαι και να αγαπάω πράγματα πιο βαθιά. Έχει σημασία τι ερωτεύεσαι. Είναι πολύ σημαντικό αυτό».

Στην αφίσα σου για την παράσταση φωτογραφήθηκες σχεδόν γυμνή. Πώς τόλμησες εσύ, σοβαρή ηθοποιός και μητέρα, να το κάνεις;

«Για καλή μου τύχη όλοι τη βλέπουν με το ίδιο μάτι την αφίσα. Βλέπουν ένα "πτώμα" ξαπλωμένο σε ένα χειρουργικό κρεβάτι. Έχει κάνει έναν αντίστοιχο πίνακα ο Ρέμπραντ Το μάθημα ανατομίας...Από πάνω μου λοιπόν είναι οι ήρωες του Σαίξπηρ. Μέσα στον Σαίξπηρ βλέπουμε ότι γίνεται ανατομία όλων των συναισθημάτων, της φιλοσοφίας, της ύπαρξης των ανθρώπων, του πνεύματος».

Δεν σε προβλημάτισε τι θα πουν οι θεατές βλέποντας την αφίσα;

«Όχι, δεν το σκέφτηκα καθόλου. Μου ήρθε η σύλληψη. Με βοήθησαν οι κόρες μου στην αφίσα. Τη ζωγράφισαν και άρεσε σε όλους τους ηθοποιούς».