Οι λεπτομέρειες της κηδείας του Μακ Κουίν

26.02.2010
Σε μία πολύ σεμνή, ιδιωτική τελετή, περίπου 100 φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν τον 40χρονο σχεδιαστή που βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του την προηγούμενη Πέμπτη.

Σε μία πολύ σεμνή, ιδιωτική τελετή, περίπου 100 φίλοι και συγγενείς αποχαιρέτησαν τον 40χρονο σχεδιαστή που βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του την προηγούμενη Πέμπτη.

Ανάμεσα στους καλεσμένους οι στενές φίλες του Λι Αλεξάντερ Μακ Κουίν (Lee Alexander McQueen), Κέιτ Μός (Kate Moss), Ναόμι Κάμπελ (Naomi Campbell) και Στέλα Μακ Κάρτνεϊ (Stella McCartney).

Όπου και αν κοίταζες υπήρχαν κομμάτια της δικής του κληρονομιάς: Φορέματα με την υπογραφή του, ρούχα με το κλασσικό σκοτσέζικο ύφασμα που έγινε σήμα κατατεθέν του, παπούτσια... Με αυτό τον τρόπο λέγοντας αντίο στον Αλεξάντερ Μακ Κουίν, οι δικοί του άνθρωποι, δήλωναν ότι θα έκαναν ότι μπορούσαν ώστε το όνομά του να ζήσει για πάντα.

Έτσι κατά τη διάρκεια της πιο λυπηρής επίδειξης μόδας που είδε ποτέ το Λονδίνο, τα ρούχα που τον έκαναν τον "γιο του ταξιτζή" διάσημο, είχαν την τιμητική τους. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι οι δημιουργίες αυτές, ή οι διασημότητες που τα φορούσαν έκλεψαν την παράσταση σε καμία περίπτωση.

Ο πρώτος λόγος άνηκε χωρίς αμφιβολία σε μια οικογένεια που δεν έχασε απλά έναν άνθρωπο που χαρακτηριζόταν από πολλούς ως ιδιοφυία, αλλά έναν γιο, αδελφό, θείο και φίλο.

Ο πατέρας του σχεδιαστή, Ροναλντ (Ronald) πήγε στην τελετή συνοδευόμενος από υπόλοιπα πέντε παιδιά του.

Η Σαμ Τέιλορ-Γουντ (Sam Taylor-Wood) και ο φίλος της Άαρον Τζόνσον (Aaron Johnson) ήταν επίσης ανάμεσα σε εκείνους που βρέθηκαν στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Νάιτσμπριτζ του Λονδίνου για να υποβάλουν τα σέβη τους, όπως και η κληρονόμος Δάφνη Γκίνες (Daphne Guinness), η οποία φορούσε προς τιμή του σχεδιαστή, μια μεγαλειώδη κάπα από την κολεξιόν του για το Φθινόπωρο του 2002.

Αναμένεται ότι μια μεγαλύτερη τελετή για τους θαυμαστές του Μακ Κουίν θα οργανωθεί αργότερα μέσα στον χρόνο, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί κάτι πιο συγκεκριμένο ακόμη. "Αυτή τη στιγμή, έχουμε όλο το ενδιαφέρον μας στραμμένο στο σόου του Παρισιού, το οποίο θα γίνει στις 9 Μαρτίου", δήλωσε εκπρόσωπος της φίρμας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα, λέγεται ότι ο 40χρονος σχεδιαστής, κρεμάστηκε μέσα στην ντουλάπα του σπιτιού του στο Λονδίνο.

Μέσα από μηνύματα που ο ίδιος δημοσίευε νωρίτερα στην προσωπική του σελίδα στο Twitter, είχε δηλώσει την τεράστια δυστυχία που ένιωθε από τον θάνατο της μητέρας του Τζόις (Joyce) λίγες ημέρες νωρίτερα. Αυτοκτόνησε την παραμονή της κηδείας της. Η αδελφή του, Τζάνετ Μακ Κουίν (Janet McQueen) ήταν εκείνη που αναγνώρισε το πτώμα του.

Γεννημένος στο Λιούισαμ του Λονδίνου, ο Μακ Κουίν, ήταν ο μικρότερος από έξι παιδιά του ταξιτζή πατέρα του και της δασκάλας μητέρας του.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, η οποία επίσημα ξεκίνησε όταν εκείνος ήταν 16 χρονών, πολύ συχνά επανέφερε στη μνήμη του την πρώτη ανάμνηση της ζωή του, που ήταν ο ίδιος σε ηλικία τριών χρονών να ζωγραφίζει ένα φόρεμα στον τοίχο του σπιτιού τους στο Ανατολικό Λονδίνο.

Μετά την αποφοίτησή του από την περίφημη σχολή Σεν Μάρτινς (Central Saint Martins College of Art and Design), η πρώτη συλλογή με την υπογραφή του, αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από τη μυθική στυλίστρια Ιζαμπέλα Μπλόου (Isabella Blow), η οποία θα γινόταν στη συνέχεια η πιο στενή φίλη και μέντοράς του.

Η Μπλόου τον έπεισε να αλλάξει το όνομά του από Λι σε Αλεξάντερ και αφού η Ισλανδή τραγουδίστρια Μπιορκ (Bjork) φόρεσε ένα από τα δικά του σχέδια στο εξώφυλλο του δίσκου της "Homogenic", η φίρμα "Alexander McQueen" ήταν πια γεγονός.

Μετά τον θάνατό του, κυκλοφόρησαν άπειρα αφιερώματα και άνθρωποι εντός και εκτός χώρου, έκαναν δηλώσεις.

Η Βικτόρια Μπέκαμ (Victoria Beckham), η οποία είχε φωτογραφηθεί πολλές φορές με δημιουργίες του, είπε: "Ο Μακ Κουίν ήταν μια αυθεντία της μόδας, δημιουργική ιδιοφυία και έμπνευση για όλους. Σήμερα, η βιομηχανία της μόδας έχασε έναν πραγματικά μεγάλο δάσκαλο. Ό,τι άγγιζε το έκανε όμορφο και θα μας λείψει απελπιστικά. Η καρδιά μου πηγαίνει στην οικογένεια και τους φίλους του, αυτές τις δύσκολες στιγμές".

Η αρχισυντάκτρια της βρετανικής "Vogue" Αλεξάντρα Σούλμαν (Alexandra Shulman) δήλωσε: "Ήταν ο πιο λαμπρός σχεδιαστής της γενιάς του και η επιρροή του είναι εμφανής στον τρόπο με τον οποίο ντύνονται οι γυναίκες τα τελευταία 15 χρόνια. Ο θάνατός του είναι μια απίστευτη απώλεια όχι μόνο για τη βρετανική, αλλά για την παγκόσμια μόδα".

Η εκκεντρική τραγουδίστρια Lady Gaga έδειξε σιωπηρά τη θλίψη της, δημοσιεύοντας μια φωτογραφία της μαζί του στην σελίδα της στο Twitter, ενώ στην έναρξη της Εβδομάδας Μόδας του Λονδίνου, ο πρόεδρος του Βρετανικού Συμβουλίου Μόδας, Χάρολντ Τίλμαν (Harold Tillman) ζήτησε ενός λεπτού σιγή προς τιμή του αδικοχαμένου σχεδιαστή.