Λίφτινγκ και... τέρατα

22.01.2008
Είναι συχνές οι περιπτώσεις που το μαγικό νυστέρι της ομορφιάς αντί να «γυρίσει πίσω το ρολόι», χαρίζοντας την πολυπόθητη αισθητική βελτίωση και τα νιάτα, κατέληξε να κάνει ένα ατυχές «μερεμέτι»

Από την Κατερίνα Χριστακοπούλου


Είναι συχνές οι περιπτώσεις που το μαγικό νυστέρι της ομορφιάς αντί να «γυρίσει πίσω το ρολόι», χαρίζοντας την πολυπόθητη αισθητική βελτίωση και τα νιάτα, κατέληξε να κάνει ένα ατυχές «μερεμέτι», δημιουργώντας σε κάποιους μια μόνιμη ανατριχιαστική γκριμάτσα που παραμόρφωσε το πρόσωπό τους και τραυμάτισε για πάντα την αυτοπεποίθησή τους. Τι πήγε όμως στραβά;

Αυτή η απορία βασανίζει τα... θύματα των αποτυχημένων λίφτινγκ. Ο προβληματισμός, η αβεβαιότητα και ο φόβος για τα αποτελέσματα, τα οποία δεν είναι πάντα τα επιθυμητά, είναι κοινός για τους διάσημους σταρ αλλά και για τους ανώνυμους υποψήφιους που υποβάλλονται σε μια τέτοια επέμβαση.

Όπως ο Μίκι Ρουρκ, ο οποίος πριν υποβληθεί σε λίφτινγκ θεωρούνταν ως ένας από τους πιο ωραίους άντρες του Χόλιγουντ. Αγνώριστος σήμερα, αποτελεί πλέον για τους πλαστικούς χειρουργούς ανά τον κόσμο παράδειγμα προς αποφυγήν. Ο σταρ έχει κάνει αρκετές πλαστικές επεμβάσεις τη μία πίσω από την άλλη στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να αποκαταστήσει το κατεστραμμένο πρόσωπό του. Όπως μας δήλωσε ο Γιάννης Λύρας, ο πλαστικός χειρουργός με τη μεγαλύτερη λίστα επώνυμων πελατών από την ελληνική και την ξένη σόουμπιζ και ο μόνος Έλληνας εκπρόσωπος της λατινοαμερικάνικης σχολής αισθητικής στην Ευρώπη, αλλά και πρόεδρος των πλαστικών χειρουργών «ΠΙΤΑΓΚΙ»: «Η περίπτωση του Μίκι Ρουρκ είναι σκέτη αποτυχία! Μετά από κάθε επέμβαση γίνεται όλο και χειρότερος. Η παραμόρφωση σε όλο της το μεγαλείο».

Μία από τις διασημότερες πλαστικές χειρουργούς του Μπέβερλι Χιλς, πάλι, η δρ. Παμ Λίπκιν, θρηνεί την τερατώδη πλέον όψη της Τζόσλιν Γουάιλντενσταϊν (σ.σ.: γνωστή και ως «Catwoman»): «Τώρα είναι ένα τέρας. Μετά το λίφτινγκ το πρόσωπό της είναι τόσο εφιαλτικό! Είναι το πιο άσχημο αποτέλεσμα λίφτινγκ που έγινε ποτέ. Της έχουν φτιάξει ένα τεράστιο στόμα, το σαγόνι της μοιάζει σαν να κρέμεται και τράβηξαν τόσο πολύ τα μάτια της, που μοιάζουν με δυο σχιστές κουμπότρυπες σε ένα αλλόκοτα μεγάλο κεφάλι». Η διάσημη Τζόσλιν, σύζυγος δισεκατομμυριούχου εμπόρου τέχνης, αποφάσισε να κάνει λίφτινγκ για να γίνει πιο όμορφη και επιθυμητή, προκειμένου να σώσει το γάμο της όταν ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της την απατούσε με νεαρή Ρωσίδα. Ζήτησε λοιπόν από τον πλαστικό χειρουργό να της κάνει αρκετά λίφτινγκ για να μοιάζει με γάτα, όμως το φρικτό αποτέλεσμα τον έδιωξε οριστικά από κοντά της.

Δυστυχώς όμως, δεν είναι μόνο ο Ρουρκ και η Γουάιλντενσταϊν τα μόνα θύματα ενός κακότεχνου λίφτινγκ. Υπάρχουν πολλοί άτυχοι νεαροί αλλά και σιτεμένοι ηθοποιοί που πασχίζουν να γίνουν όμορφοι και σέξι ή να σταματήσουν το χρόνο...

Μόνο το βραζιλιάνικο λίφτινγκ είναι επιτυχημένο
Ο Γιάννης Λύρας μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ για τις αισθητικές επεμβάσεις και τα αποτελέσματά τους.

Τι τρέχει με τα αποτυχημένα λίφτινγκ; Γιατί πολλά πρόσωπα μετά το «ρεκτιφιέ» μοιάζουν σαν βαλσαμωμένα; Οφείλεται σε παραξενιά του δέρματος ή κάποιοι έχουν την ατυχία να χειρουργηθούν από «ερασιτέχνες» πλαστικούς;

«Για την επιτυχία ενός φυσικού λίφτινγκ παίζει μεγάλο ρόλο η σχολή στην οποία φοίτησε ο πλαστικός χειρουργός. Η καλύτερη σχολή είναι η λατινοαμερικάνικη της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Ισπανίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας και είναι η μόνη που παράγει πολύ λογικά αποτελέσματα. Οι περισσότερες γυναίκες σε αυτές τις χώρες είναι καλλονές κι έτσι αυτή η σχολή από παράδοση στην ομορφιά δίνει μεγάλη έμφαση στην αισθητική χειρουργική. Στη δεκαετία του 60 το διεθνές τζετ σετ πήγαινε στο Ακαπούλκο για να κάνει λίφτινγκ προσώπου».

Η πλαστική χειρουργική της Ευρώπης δεν δίνει έμφαση στην αισθητική;

«Όταν η λατινική σχολή έφτιαχνε αισθητική, οι πλαστικοί χειρουργοί της αγγλοσαξονικής σχολής μετά τους πολέμους εκπαιδεύονταν περισσότερο στην τραυματιολογία και όχι στην αποκατάσταση της ομορφιάς. Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πείρα και δεν κάνουν καλή αισθητική χειρουργική, σε αντίθεση με τους πλαστικούς του Μαϊάμι, του Λος Άντζελες ή του Σαν Ντιέγκο, που είναι μάστερ του είδους. Δεν είναι δυνατόν κάποιος που χειρουργεί ένα πρόσωπο το χρόνο να κάνει επιτυχημένα λίφτινγκ! Εγώ κάνω ένα πρόσωπο την ημέρα και ποτέ δεν έχει παραμορφωθεί δική μου πελάτισσα. Αρκετοί σταρ κατευθύνονται από τα κυκλώματα των κομμωτών και των μάνατζέρ τους. Δεν επιλέγουν οι ίδιοι ποιος χειρουργός θα τους κάνει το λίφτινγκ και αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί παραμορφώνονται».

Ένας κομμωτής ή ένας μάνατζερ μπορεί να επιβάλει στους σταρ ένα λίφτινγκ ακόμη και αν δεν είναι απαραίτητο καθώς και έναν κακό πλαστικό χειρουργό μόνο και μόνο επειδή συνεργάζονται μαζί του;

«Οι σταρ δεν έχουν άλλη επιλογή. Πολλές φορές οι μάνατζερ διατάζουν μια πλαστική γρήγορη και αν οι ηθοποιοί αρνηθούν, θα χάσουν το ρόλο. Έτσι, ο κομμωτής ή ο μάνατζερ θα τους στείλει σε ένα μέτριο πλαστικό χειρουργό, γιατί θέλει να πληρώσει λιγότερα χρήματα».

Τα καλά, τα κακά και τα άσχημα...
Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες λίφτινγκ: τα αποτυχημένα, όπως του Μίκι Ρουρκ, εκείνα που φαίνονται, αλλά δεν είναι άσχημα, όπως του 60χρονου Μάικλ Ντάγκλας, και εκείνα που δεν τα καταλαβαίνεις καθόλου, όπως στην περίπτωση της Ντέμι Μουρ.

Μπορεί να γίνει αποκατάσταση ενός παραμορφωμένου προσώπου από προηγούμενο λίφτινγκ;

«Μπορεί να βελτιωθεί το αισθητικό αποτέλεσμα. Μου έχουν έρθει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις. Όπως μια Ελληνίδα που ζει στην Αγγλία και χειρουργήθηκε εκεί. Ήρθε σ' εμένα παραμορφωμένη, κάναμε την αποκατάσταση και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά επιτυχές».

Εσείς εφαρμόζετε κάποια νέα ενθαρρυντική μέθοδο;

«Ναι, τη Ribbon Lift. Μια εντελώς νέα, επαναστατική και ανώδυνη τεχνική για ταλαιπωρημένο πρόσωπο και λαιμό ή για βελτίωση ενός face lift. Συγκαταλέγεται στις μικροεπεμβατικές μεθόδους και δεν απαιτεί νοσηλεία».

Το ανδρικό λίφτινγκ είναι πιο περίπλοκο από το γυναικείο; Υπάρχει κάποια ειδοποιός διαφορά;

«Ναι, οι άντρες δεν πρέπει να κάνουν λίφτινγκ πριν από τα 60 τους. Από τη φύση τους έχουν έναν κοινωνικό ρόλο που τους απαγορεύει να κάνουν οποιαδήποτε επέμβαση ανανέωσης, εκτός από πολύ μικρές διορθώσεις».

Η περίπτωση Ψινάκη

Ισχυρίζεστε πως ο Ηλίας Ψινάκης προκάλεσε την οικονομική κρίση στην «αγορά» των πλαστικών επεμβάσεων στην Ελλάδα. Αστειεύεστε προφανώς...

«Καθόλου. Ο Ψινάκης έσπρωξε το λίφτινγκ προς τα κάτω. Για διαφημιστικούς λόγους κάποιοι σκέφτηκαν ότι επειδή τελευταία ο κόσμος μιλάει για τον Ψινάκη και πουλάει το στυλ του, θα κάνει και λίφτινγκ! Όμως, η δημοσίευση των ανατριχιαστικών φωτογραφιών του με ξεκολλημένο το πρόσωπό του μέσα στα αίματα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου τρόμαξε πολύ τον κόσμο που ενδιαφερόταν να κάνει μια ανάλογη επέμβαση. Αν απομυθοποιήσεις μια χειρουργική επέμβαση και τη δείξεις στους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν νέοι, φοβούνται και τελικά δεν κάνουν τίποτα! Άρα, τελικά, αυτή η κίνηση του Ψινάκη έβλαψε το λίφτινγκ στην Ελλάδα. Σε εκείνη τη φάση, λοιπόν, ο κόσμος τρομοκρατημένος σταμάτησε να κάνει λίφτινγκ και κατέληγε σε πλαστικούς χειρουργούς που δεν ήταν έμπειροι, αλλά έμποροι! Ζητούσαν εναλλακτικές θεραπείες προσώπου, όπως τα κορδονάκια, το μπότοξ κ.λπ., μέθοδοι όμως που δεν έδιναν ικανοποιητικό αποτέλεσμα ούτε διάρκεια και δημιουργούσαν περισσότερα προβλήματα. Τότε οι Έλληνες έρχονταν σ' εμένα για να κάνουν τη μεγάλη επέμβαση ή πήγαιναν στο εξωτερικό. Το 85% των ανθρώπων ενδιαφέρεται να μάθει για την πλαστική χειρουργική και από τη δεκαετία του 80 έχουν γίνει πάρα πολλές επεμβάσεις. Μετά όμως από κάποια αποτυχημένα λίφτινγκ ο κόσμος άρχισε να φοβάται. Έτσι άρχισε η πτώση του, την οποία και ολοκλήρωσε δραματικά ο Ψινάκης».

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και η Μαλβίνα

Γνωρίζατε πολύ καλά την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Υποβαλλόταν συχνά σε επεμβάσεις ομορφιάς;

«Η Αλίκη έκανε πολλές φορές, όχι μια κι έξω..Η όψη της ήταν πολύ φυσική, γι αυτό δεν το κατάλαβε ποτέ κανείς. Είχε κάνει όλα όσα χρειάζονται για να δείχνει νέα. Αναφέρω την περίπτωσή της ως το θετικό παράδειγμα μιας γυναίκας που ασχολήθηκε έγκαιρα και συχνά με την εικόνα της κάνοντας συνεχή προσπάθεια, γιατί αντιγήρανση δεν είναι μόνο μια πλαστική επέμβαση».

Τις αισθητικές αυτές παρεμβάσεις τις έκανε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

«Η Βουγιουκλάκη πήγαινε στο εξωτερικό μέχρι το 80, οπότε και τη γνώρισα. Έπαιζε τότε τη Μελωδία της ευτυχίας κι εγώ είχα μόλις γυρίσει από τη Βραζιλία, όπου σπούδαζα».

Τι σας ζήτησε την πρώτη φορά που τη συναντήσατε;

«Το πρώτο πράγμα που με ρώτησε ήταν: Τι μου έφερες από τη Βραζιλία για να μείνω νέα και όμορφη;».

Φημολογείται πως το κακό με την υγεία της προήλθε από την ασύστολη λήψη ορμονών για την αντιγήρανση...

«Η ατυχία της δεν είχε καμία σχέση με τις ορμόνες».

Πελάτισσα του κ. Λύρα, όμως, ήταν και η γνωστή δημοσιογράφος Μαλβίνα, η οποία όταν ένιωθε «πεσμένη», έλεγε την ατάκα: «Πάμε, Λύρα!». Όσο για τις παρεμβάσεις ομορφιάς που έκανε στο ιατρείο του, τις αποκαλούσε αστειευόμενη «επισκέψεις ανανέωσης».

Άσχημα «τραβήγματα» διασήμων
Η λίστα είναι μεγάλη. Αναφέρουμε, όμως, στη συνέχεια μόνο εκείνους που πήραν το Όσκαρ του πιο κακού λίφτινγκ!

Ο Μάικλ Τζάκσον, με μια μύτη που είναι «φαγωμένη» και εξαφανισμένη στο σύνολο ενός προσώπου που μοιάζει με τρομακτικό καρτούν.

Η σημερινή «φάτσα κλόουν» του γνωστού ηθοποιού Πάτρικ Σουέιζ δεν θυμίζει σε τίποτα τον πολύ γοητευτικό άντρα πριν από την πλαστική επέμβαση.

Η Λατόγια Τζάκσον είναι η θηλυκή πιθηκίζουσα έκδοση του αδελφού της.

Η 50χρονη Μέλανι Γκρίφιθ είναι το κλασικό άσχημο παράδειγμα με τα παραφουσκωμένα χείλη και δυσκολεύεσαι να πιστέψεις ότι κάποτε ήταν η όμορφη πρωταγωνίστρια του φιλμ «Εργαζόμενο κορίτσι». Το πρώτο λίφτινγκ το έκανε το 1995, παρόλο που εκείνη δεν το παραδέχτηκε ποτέ.

Άλλα φρικτά παραδείγματα παραμόρφωσης είναι η Τόρι Σπέλινγκ, η Μέρι Τάιλερ Μουρ, η Πόλα Αμπντούλ, η Μεγκ Ράιαν, η Βικτόρια Μπέκαμ, η Ντονατέλα Βερσάτσε, η Ντόλι Πάρτον, ο Πολ Στάνλεϊ, ο Τομ Τζόουνς.