«Έφυγε» ο πρίγκιπας της μόδας

22.02.2010
Ιδιόρρυθμος, υπέρκομψος και βαθύτατα καταθλιπτικός. Η αυτοκτονία του κορυφαίου σχεδιαστή μόδας Αλεξάντερ Μακ Κουίν έχει προκαλέσει σοκ στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά κυρίως στον κόσμο της μόδας, που θαύμαζε το ανατρεπτικό στυλ του.

Ιδιόρρυθμος, υπέρκομψος και βαθύτατα καταθλιπτικός. Η αυτοκτονία του κορυφαίου σχεδιαστή μόδας Αλεξάντερ Μακ Κουίν έχει προκαλέσει σοκ στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά κυρίως στον κόσμο της μόδας, που θαύμαζε το ανατρεπτικό στυλ του.

Ιδιοφυής και καταθλιπτικός
Ο 40χρονος top fashion designer βρέθηκε κρεμασμένος στο πολυτελές διαμέρισμά του στο Green Park του Λονδίνου και η αστυνομία κάνει λόγο επίσημα πλέον για αυτοκτονία.

Τι οδήγησε το μεγάλο ταλέντο της μόδας σε αυτό το απονενοημένο βήμα; Ο Αλεξάντερ δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει την αυτοκτονία της γυναίκας που τον ανέδειξε, της Ιζαμπέλα Μπλόου. Η εκκεντρική «ιέρεια» της παγκόσμιας μόδας, μούσα του σχεδιαστή καπέλων Φιλίπ Τρέισι και διευθύντρια του περιοδικού «Tatler», βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της στη διάρκεια ενός πάρτι το 2007.

Η δεύτερη μεγάλη απώλεια για το διεθνούς φήμης σχεδιαστή ήρθε λίγες μέρες πριν, στις 2 Φεβρουαρίου, όταν η πολυαγαπημένη του μητέρα «έφυγε» από τη ζωή.

Βραβευμένος τέσσερις φορές ως ο «Καλύτερος Βρετανός σχεδιαστής» και ο «Καλύτερος διεθνής σχεδιαστής του 2003», ο Μακ Κουίν, που παρασημοφορήθηκε μέχρι και από τη βασίλισσα Ελισάβετ, έπεσε σε κατάθλιψη και μάταια προσπάθησαν οι φίλοι του και ο σύζυγός του, παραγωγός ταινιών Τζορτζ Φόρσαϊθ, να τον συνεφέρουν.

Ο αγαπημένος των σταρ
Λάτρης των δημιουργιών του και η «δικιά μας» Καίτη Γαρμπή, η οποία το 2003 επιλέχθηκε ως το πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας για το άρωμά του «Kingdom» στην Ελλάδα.

Κέιτ Μος, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, Ριάνα, Πενέλοπε Κρουζ, Lady Gaga, Ντίτα φον Τιζ και Κιμ Καρντάσιαν είναι μερικές μόνο από τις σταρ που έσπευσαν να αποτίσουν φόρο τιμής στο σχεδιαστή.

Ο fashion designer ήταν το νεότερο από τα πέντε παιδιά μιας συντηρητικής οικογένειας. Από την αρχή της καριέρας του είχε δηλώσει ανοιχτά τις σεξουαλικές του προτιμήσεις και το 2000 παντρεύτηκε τον Τζορτζ Φόρσαϊθ.

Ο γιος του ταξιτζή
Γιος ταξιτζή, ξεκίνησε την καριέρα του στη Saville Row, από όπου και έφτασε να σχεδιάζει κοστούμια μέχρι και για το διάδοχο του βρετανικού θρόνου Κάρολο.

Ο Λι Μακ Κουίν, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, αποφάσισε να υιοθετήσει το όνομα Αλεξάντερ όταν έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο χώρο της μόδας. Αποφοίτησε από τη σχολή μόδας Saville Row σε ηλικία μόλις 16 ετών και δούλεψε για τους σχεδιαστές Koji Tatsuno και Romeo Gigli πριν λανσάρει την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά το 1992. Koρυφαίοι fashion editors έπιναν νερό στ’ όνομά του. Η φετινή εβδομάδα μόδας στο Λονδίνο είναι αφιερωμένη σ’ αυτόν, καθώς δεν πρόλαβε να παρουσιάσει εκεί τη νέα του κολεξιόν, όπως σχεδίαζε.

Ποιους Έλληνες σταρ έντυσε
Λίγες ώρες μετά την είδηση του θανάτου του ο γνωστός Έλληνας στυλίστας Σωτήρης Τσαγδής, που είχε κατ’ επανάληψη συνεργαστεί μαζί του, μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ...

«Είμαι συντετριμμένος, είναι από τους λίγους σχεδιαστές που κέρδισαν τόσες χρονιές τη χρυσή δαχτυλήθρα. Γνωριστήκαμε στην μπουτίκ του στο Μιλάνο τον Απρίλιο του 2008, όταν είχα πάει με τον Νίκο Βέρτη να διαλέξουμε ρούχα.

Η επόμενη συνάντησή μας έγινε το ίδιο καλοκαίρι στη Μύκονο. Είχε τρομερό χιούμορ, σε έκανε να αισθάνεσαι απίστευτη οικειότητα μαζί του και ήταν πολύ απλός και φιλικός. Μάλιστα, τότε μου είχε πει πως ήθελε να μου δωρίσει ένα ιδιαίτερο παλτό και όντως μετά την επιδείξη μόδας στο Λονδίνο το έλαβα με κούριερ. Η επαφή μας από τότε δεν διακόπηκε ποτέ. Πολλοί καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάζομαι, όπως ο Νίκος Βέρτης, η Άντα Λιβιτσάνου, η Μαρία Ιακώβου, η Δούκισσα Νομικού και ο Νίνο, διαθέτουν στην γκαρνταρόμπα τους αποκλειστικές δημιουργίες του Αλεξάντερ Μακ Κουίν. Πραγματικά, εύχομαι ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του. Τέτοιο ταλέντο στο χώρο της παγκόσμιας μόδας δύσκολα θα βρεθεί».