Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ-ΡΩΜΑΝΟ ΛΙΖΑΡΔΟ
Κάποιοι μπορεί να θεωρούν τις Χρυσές Σφαίρες προάγγελο των Όσκαρ Λιγότεροι και περισσότερο σκεπτόμενοι, όμως, γνωρίζουν πως αυτό δεν ισχύει πια! Οι Χρυσές Σφαίρες είναι ένα υπέροχο άλλοθι στις βραβεύσεις των «κολλητών» μεταξύ τους ομοϊδεατών-συνεργατών που ψηφίζουν για τα Όσκαρ (σ.σ.: για τις Χρυσές σφαίρες ψηφίζουν περίπου 93 μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου που κατοικούν στο Λος Άντζελες, ενώ για τα Όσκαρ τα μέλη της Ακαδημίας, δηλαδή ηθοποιοί, σκηνογράφοι, σεναριογράφοι, σκηνοθέτες, μουσικοί, παραγωγοί κ.λπ.) και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κάθε άλλο παρά προάγγελος των Όσκαρ είναι.
Έχοντας ως δεδομένη τη βράβευση του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τη Χρυσή Σφαίρα για το συνολικό του έργο, βλέπουμε την «Εξιλέωση» του Τζο Ράιτ να οδηγεί την κούρσα για τις φετινές Χρυσές Σφαίρες συγκεντρώνοντας 7 υποψηφιότητες. Ανάμεσά τους αυτές της Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και του Α Δραματικού Γυναικείου και Ανδρικού Ρόλου για την Κίρα Νάιτλι και τον Τζέιμς Μακ Αβόι αντίστοιχα.
Με 4 υποψηφιότητες ο «Μάικλ Κλέιτον», η νέα ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζορτζ Κλούνεϊ, φιγουράρει, αν όχι στα φαβορί, σίγουρα στις ανεξάρτητες ταινίες που ξεχώρισαν αισθητά, ενώ ακολουθούν το «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους» με 4 υποψηφιότητες και το «Τhere Will Be Βlood» και «Αmerican Gangster», που εμφανώς προπορεύονται στην κατηγορία Καλύτερης Δραματικής Ταινίας. Την εξάδα συμπληρώνουν οι «Επικίνδυνες υποσχέσεις», που είδαμε πρόσφατα και στη χώρα μας, και με 1 μόνο υποψηφιότητα το «Τhe Great Debaters».
Στην κατηγορία Καλύτερο Μιούζικαλ ή Κωμωδία για πρώτη φορά έπειτα από πολύ καιρό βρίσκουμε 3 μιούζικαλ, το «Sweeney Todd, ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ» με 4 υποψηφιότητες, το «Ηairspray» με 3 και με μόνο 1 το αριστουργηματικό «Αcross the universe» της Τζούλι Τέιμορ. Οι δύο τελευταίες ταινίες της πεντάδας είναι το «Juno» και τα «Παιχνίδια εξουσίας».
Με την Τζούλι Κρίστι εμφανώς να προπορεύεται με την ερμηνεία της στο «Υστερόγραφο μιας σχέσης» στην κατηγορία Καλύτερης Δραματικής Γυναικείας Ερμηνείας και την Κίρα Νάιτλι να ακολουθεί κατά πόδας, παρατηρούμε ότι ο έρωτας υποσκιάζει την κατηγορία. Η Αντζελίνα Τζολί, η Τζόντι Φόστερ και η Κέιτ Μπλάνσετ συμπληρώνουν την πεντάδα.
Τα ονόματα και μόνο των αντρών ηθοποιών στην αντίστοιχη κατηγορία αρκούν: Τζορτζ Κλούνεϊ (2 φορές βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα), Ντάνιελ Ντέι Λιούις (4 φορές υποψήφιος), Βίγκο Μόρτενσεν, Ντένζελ Ουάσινγκτον (2 φορές βραβευμένος) και ο λιγότερο γνωστός Τζέιμς Μακ Αβόι, που τα προγνωστικά τού δίνουν ένα μικρό προβάδισμα.
Στην κατηγορία Καλύτερη Ηθοποιός σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία η Μαριόν Κοτιγιάρ ερμηνεύοντας την Εντίθ Πιάφ στο «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» κατέκτησε ακόμα και τους Αμερικανούς κριτικούς, επιβεβαιώνοντας πως μερικές φορές οι «ηθοποιοί» μπορούν να είναι μεγαλύτεροι από τις ταινίες που ερμηνεύουν. Με λιγότερες ελπίδες αλλά ποιος ξέρει; ακολουθεί η πιτσιρίκα Έλεν Πέιτζ για την ερμηνεία της στην ξεκαρδιστική πικρή κωμωδία «Juno», η πρωτοεμφανιζόμενη ευτραφής και γλυκύτατη Νίκι Μπλόνσκι για την ερμηνεία της στο «Ηairspray» και την πεντάδα συμπληρώνουν η Έιμι Άνταμς για τη νέα ταινία της Disney «Η μαγεμένη» και η Ελένα Μπόναμ-Κάρτερ για την ταινία του συζύγου της Τιμ Μπάρτον «Sweeney Todd, ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ».
Η αντίστοιχη αντρική κατηγορία βρίσκει τον 7 φορές υποψήφιο Τζόνι Ντεπ με την ερμηνεία του στο μιούζικαλ του Τιμ Μπάρτον και τον περσινό υποψήφιο για Όσκαρ Ράιαν Γκόσλιν με την ερμηνεία του στο ρόλο ενός ερωτευμένου με μια πλαστική κούκλα ανθρωπίνων διαστάσεων να κονταροχτυπιούνται για την πρωτιά. Η παρουσία των Τομ Χάνκς, Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και Τζον Ράιλι είναι μάλλον συμβολική.
Στους δεύτερους αντρικούς ρόλους όλα παίζονται, με τον Κέισι Άφλεκ, τον Χαβιέ Μπαρδέμ για τη συνταρακτική του αλλαγή στη νέα ταινία των Κοέν, τον Τζον Τραβόλτα στο ρόλο μιας χοντρής γυναίκας με πολύ «Ηairspray», ενώ ακολουθούν οι Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν και Τομ Γουίλκισον.
Στις γυναίκες τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αφού είναι αδιαμφισβήτητα καλύτερη η ερμηνεία της Κέιτ Μπλάνσετ στο ρόλο του Μπομπ Ντίλαν (!) για το «Ιm Not Τhere» και ακολουθεί η νεαρή Σίρσε Ρόουνεν για την «Εξιλέωση». Τζούλια Ρόμπερτς, Τίλντα Σουίντον και Έιμι Ράιαν αποτελούν «το τρίο της αναμονής».
Ο Ρεμί («Ρατατούης» κατά κόσμον) μπορεί ήδη να στρώσει το τραπέζι του και να ροκανίζει τη σφαίρα του όσο θα κονταροχτυπιούνται για την πρωτιά οι 5 από τις 61 άξιες ταινίες για να διαγωνιστούν στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες» από τη Ρουμανία, «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα», συμπαραγωγή Γαλλίας και ΗΠΑ, «Χαρταετοί πάνω από την πόλη», του Άνγκ Λι, «Προσοχή: Πόθος», από την Ταϊβάν, και η έκπληξη της χρονιάς που έρχεται από τη Γαλλία, το «Ρersepolis» (σ.σ.: περιττό να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα έλαμψε διά της απουσίας της και φέτος, ενώ η Τουρκία κρίθηκε άξια στα προκριματικά με δύο παραγωγές).
Η αποχή από τις βασικές κατηγορίες της ταινίας του Σον Πεν «Ταξίδι στην άγρια φύση» ίσως να είναι και εφαλτήριό του για τις σημαντικές κατηγορίες στα Όσκαρ.
Η απονομή των Χρυσών Σφαιρών θα γίνει στις 13 Ιανουαρίου, ενώ οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ θα ανακοινωθούν εννέα ημέρες αργότερα, στις 22 Ιανουαρίου. Αναλυτικότερα οι υποψηφιότητες είναι οι ακόλουθες:
Καλύτερη Ταινία (Δράμα):
- «Αmerican Gangster»
- «Εξιλέωση»
- «Επικίνδυνες υποσχέσεις»
- «Τhe Great Debaters»
- «Μάικλ Κλέιτον»
- «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους»
- «Τhere Will Be Βlood»
Καλύτερη Ηθοποιός (Δράμα):
- Κέιτ Μπλάνσετ - «Ελίζαμπεθ, η χρυσή εποχή»
- Τζούλι Κρίστι «Το υστερόγραφο μιας σχέσης»
- Τζόντι Φόστερ «Εκτός ελέγχου»
- Αντζελίνα Τζολί «Μια γενναία καρδιά»
- Κίρα Νάιτλι «Εξιλέωση»
Καλύτερος Ηθοποιός (Δράμα):
- Τζορτζ Κλούνεϊ «Μάικλ Κλέιτον»
- Ντάνιελ Ντέι Λιούις «Τhere Will Be Βlood»
- Τζέιμς Μακ Αβόι «Εξιλέωση»
- Βίγκο Μόρτενσεν «Επικίνδυνες υποσχέσεις»
- Ντένζελ Ουάσινγκτον «Αmerican Gangster»
Καλύτερη Ταινία (Μιούζικαλ ή Κωμωδία):
- «Αcross the Universe»
- «Παιχνίδια εξουσίας»
- «Ηairspray»
- «Juno»
- «Sweeney Todd, ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ»
Καλύτερη Ηθοποιός (Μιούζικαλ ή Κωμωδία):
- Έιμι Άνταμς «Η μαγεμένη»
- Νίκι Μπλόνσκι «Ηairspray»
- Ελένα Μπόναμ-Κάρτερ «Sweeney Todd, ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ»
- Μαριόν Κοτιγιάρ «Ζωή σαν τριαντάφυλλο»
- Έλεν Πέιτζ «Juno»
Καλύτερος Ηθοποιός (Μιούζικαλ ή Κωμωδία):
- Τζόνι Ντεπ «Sweeney Todd, ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ»
- Ράιαν Γκόσλιν «Lars and the Real Girl»
- Τομ Χανκς «Παιχνίδια εξουσίας»
- Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν «Τhe Savages»
- Τζον Ράιλι «Walk Hard: The Dewey Cox Story»
Καλύτερος Β Γυναικείος Ρόλος:
- Κέιτ Μπλάνσετ «Ιm Not Τhere»
- Τζούλια Ρόμπερτς «Παιχνίδια εξουσίας»
- Σίρσε Ρόουνεν «Εξιλέωση»
- Έιμι Ράιαν «Χωρίς ίχνη»
- Τίλντα Σουίντον «Μάικλ Κλέιτον»
Καλύτερος Β Ανδρικός Ρόλος:
- Κέισι Άφλεκ «Η δολοφονία του Jesse James από το δειλό Robert Ford»
- Χαβιέ Μπαρδέμ «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους»
- Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν «Παιχνίδια εξουσίας»
- Τζον Τραβόλτα «Ηairspray»
- Τομ Γουίλκινσον «Μάικλ Κλέιτον»
Καλύτερος Σκηνοθέτης:
- Τιμ Μπάρτον «Sweeney Todd, ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ»
- Ίθαν και Τζόελ Κοέν «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους»
- Τζούλιαν Σνάμπελ «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα»
- Ρίντλεϊ Σκοτ «Αmerican Gangster»
- Τζο Ράιτ «Εξιλέωση»
Καλύτερο Σενάριο:
- Ντιάμπλο Κόντι «Juno»
- Ίθαν και Τζόελ Κοέν «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους»
- Κρίστοφερ Χάμπτον «Εξιλέωση»
- Ρόναλντ Χάργουντ «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα»
- Άαρον Σόρκιν «Παιχνίδια εξουσίας»
Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία:
- «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες» (Ρουμανία)
- «Το σκάφανδρο και η πεταλούδα» (Γαλλία, ΗΠΑ)
- «Χαρταετοί πάνω από την πόλη» (ΗΠΑ)
- «Προσοχή: Πόθος» (Ταϊβάν)
- «Ρersepolis» (Γαλλία)
Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων:
- «Η ιστορία μιας μέλισσας»
- «Ρατατούης»
- «Τhe Simpsons: Η ταινία»
Καλύτερο Τραγούδι:
- «Despedida» από την ταινία «Έρωτας στα χρόνια της χολέρας»
- «Grace Is Gone» από την ταινία «Grace Is Gone»
- «Guaranteed» από την ταινία «Ταξίδι στην άγρια φύση»
- «Τhats How You Κnow» από την ταινία «Η μαγεμένη»
- «Walk Ηard» από την ταινία «Walk Hard: The Dewey Cox Story»