Η κρίση σταρ δεν κοιτά

08.12.2009
Φταίει η κακή διαχείριση, η έλλειψη προγραμματισμού, η παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι λανθασμένες επενδύσεις ή η απληστία και η επιδειξιμανία; Ό,τι και να φταίει το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλές διασημότητες έχουν φτάσει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Άλλοι είναι μια ανάσα από τη χρεοκοπία και άλλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν μέρος της περιουσίας τους.

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Φταίει η κακή διαχείριση, η έλλειψη προγραμματισμού, η παγκόσμια οικονομική ύφεση, οι λανθασμένες επενδύσεις ή η απληστία και η επιδειξιμανία; Ό,τι και να φταίει το μόνο σίγουρο είναι ότι πολλές διασημότητες έχουν φτάσει στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Άλλοι είναι μια ανάσα από τη χρεοκοπία και άλλοι κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν μέρος της περιουσίας τους. Μερικοί ζούσαν τόσο σπάταλα, που ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, ακόμη και να έφταναν στη χρεοκοπία. Μερικοί από τους διεθνείς σταρ, πάλι, δεν υπολόγισαν καν την κακιά στιγμή και τώρα αναζητούν απεγνωσμένα δανεικά είτε από τράπεζες είτε από ευκατάστατους φίλους και συναδέλφους τους. Δισεκατομμύρια κάνουν φτερά, περιουσίες χάνονται και μοναδικές επαύλεις πωλούνται όσο όσο.

Κήρυξε... πτώχευση
Στο χώρο της έβδομης τέχνης τα προβλήματα και τα κανόνια είναι πολλά. Αντιμέτωπος με τεράστια οικονομική καταστροφή είναι ο 44χρονος Στίβεν Μπάλντουιν, μέλος της γνωστής οικογενείας, που κινείται εδώ και δεκαετίες στο χώρο του θεάματος. Η κακή διαχείριση της περιουσίας του σε συνδυασμό με αλόγιστες σπατάλες, όπως παραδέχτηκε στο στενό κύκλο του, τον ανάγκασαν να πουλήσει ό,τι είχε και δεν είχε και με λίγα λόγια να κηρύξει... πτώχευση! Το σπίτι του κινδυνεύει από την υποθήκευσή του, ενώ η αδυναμία του να πληρώσει τα χρέη του στην εφορία τον έχει φέρει σε αδιέξοδο...

Πωλείται όπως είναι  επιπλωμένο
Πουλάνε ό,τι μπορούν για να σώσουν την υστεροφημία τους αλλά και μέρος από την πάλαι ποτέ τεράστια περιουσία τους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η περίπτωση της άλλοτε σεξοβόμβας Σάρον Στόουν. Η πασίγνωστη ηθοποιός έκανε τα αδύνατα δυνατά για να διώξει από πάνω της το βραχνά της συντήρησης του μεγάρου που είχε στη διάθεσή της στο Μπέβερλι Χιλς. Τελικά, αναγκάστηκε να το νοικιάσει έναντι τιμήματος που δεν ξεπερνάει τα 28.000 δολάρια μηνιαίως, αφού κανένας από τους μεσίτες στους οποίους απευθύνθηκε δεν κατάφερε να της εξασφαλίσει τιμή πώλησης κοντά στα 6,5 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούσε...Μάλιστα, λέγεται ότι στα παζάρια που έγιναν με υποψήφιους αγοραστές η ταρίφα έπεσε ακόμη και 1 εκατομμύριο πιο κάτω, αλλά η συμφωνία δεν επιτεύχθηκε.

Κάτι αντίστοιχο αναγκάστηκε να κάνει και η διάσημη οικογένεια των Όζμπορν. Ο Όζι και η σύζυγός του Σάρον νοίκιασαν το μέγαρό τους στο Μαλιμπού έναντι 19.000 δολαρίων το μήνα, καθώς δεν μπόρεσαν, όπως έχουν δηλώσει οι ίδιοι, να βρουν επενδυτή ικανό να τους δώσει τα 11 εκατομμύρια δολάρια, ποσό που ζητούσαν για να το πουλήσουν.

Πιο τυχερός, πάντως, από το σύνολο δείχνει προς το παρόν να είναι ο διάσημος ηθοποιός Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος, σύμφωνα με το παρασκήνιο, καταφέρνει σιγά σιγά να διώχνει από πάνω του ιδιοκτησιακά βάρη. Μετά την απόφασή του να κυνηγήσει το μάνατζέρ του, Σάμιουλ Λέβιν, για διαφυγόντα κέρδη που προσεγγίζουν τα 20 εκατομμύρια δολάρια, κάνει έξυπνες κινήσεις προκειμένου να καταφέρει να μειώσει το έλλειμμά του. Έτσι, 3 από τα 14 συνολικά ακίνητα που είχε στο όνομά του έχουν ήδη αλλάξει ιδιοκτήτη. Πρώτο αποχωρίστηκε ένα κάστρο που διατηρούσε στην καρδιά της Γερμανίας. Το ιστορικό αυτό κτίσμα τού απέφερε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κίνηση έγινε με τη βοήθεια μεσίτη. Σειρά πήραν ένα πολυτελές εξοχικό που είχε τα τελευταία χρόνια στις Μπαχάμες αλλά και μια βίλα στη Νέα Ορλεάνη. Τουλάχιστον αυτός δείχνει να έχει πιο μεγάλη άνεση από τους υπόλοιπους και μπορεί να κάνει τις κινήσεις του πιο εύκολα και χωρίς να κινδυνεύει να πουλάει κοψοχρονιά!

Έμεινε με τα... κουνελάκια του!
Ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με ένα από τα πιο ανδρικά γνωστά περιοδικά του πλανήτη, ο «πολύς» Χιου Χέφνερ, περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα με τους εξαντλημένους από οικονομικής πλευράς κολοσσούς. Ο επιχειρηματίας «σκότωσε» την έπαυλή του, το «Playboy Mansion», στο Μπέβερλι Χιλς προκειμένου να αντιμετωπίσει τα δυσβάσταχτα χρέη του. Μπορεί ο νέος ιδιοκτήτης να μην αγόρασε πακέτο και κάποιο από τα διάσημα κουνελάκια που είχαν παρελάσει από τα πάρτι που φιλοξενούνταν κατά καιρούς στη γνωστή βίλα, αλλά τουλάχιστον θα είναι περήφανος, γιατί πλέον του ανήκει ένας χώρος που έγραψε ιστορία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ ο «Mr Playboy» είχε ζητήσει αρχικά ποσό που ξεπερνούσε τα 28 εκατομμύρια δολάρια, για να μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του αυτή, τελικά συμβιβάστηκε σε πολύ χαμηλότερο ποσό. Η αγοραπωλησία έκλεισε στα 18 εκατομμύρια δολάρια! Από την απόλυτη χλιδή και την άνεση που του εξασφάλιζε η περιουσία του, που ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια, είδε ξαφνικά τις μετοχές του να καταποντίζονται και πλέον να έχει για να... κινείται μόλις 84 εκατ. δολ. Πώς να μη χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του;

Απειλούνται με χρεοκοπία
Δυσκολοι καιροί, όχι μόνο για πρίγκιπες, αλλά και για πολυδιαφημισμένα πρόσωπα της μικρής οθόνης. Στο όριο της χρεοκοπίας βρίσκονται τον τελευταίο καιρό πολλές διασημότητες και από το χώρο των επιχειρήσεων. Ξεχωρίζει ασφαλώς η περίπτωση του κολοσσού Ντόναλντ Τραμπ. Ο άλλοτε πανίσχυρος άντρας και ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς επιχειρηματίες είναι μια ανάσα πριν από το χείλος της καταστροφής. Ο άνθρωπος που έχει ζήσει την απόλυτη χλιδή και έχει συνδυάσει το όνομά του με πολύ τολμηρές επιχειρηματικές κινήσεις και επενδύσεις απειλείται από οικονομικό μαρασμό. Να φανταστείτε ότι το καζίνο με το όνομά του μπήκε σε διαδικασία χρεοκοπίας, ενώ, σύμφωνα με φήμες, έχει ήδη χτυπήσει το καμπανάκι του συναγερμού για πολλές από τις επιχειρήσεις του. Στα 62 του, πάντως, έχει... προλάβει ήδη να καταστραφεί οικονομικά δύο φορές και να ξαναρχίσει σχεδόν από μηδενική βάση.

Από την καταιγίδα των χρεών δεν γλίτωσε και ο ζάπλουτος πρωταγωνιστής της σειράς «Εφιάλτης στη κουζίνα», Γκόρντον Ράμσεϊ. Η αλυσίδα με τα εστιατόρια του σταρ, που γίνεται πλουσιότερος κατά 250.000 λίρες για κάθε εκπομπή που κάνει, σε πολλά σημεία του πλανήτη βρίσκεται ένα βήμα πριν από το χείλος της καταστροφής. Φήμες μάλιστα αναφέρουν ότι ο σταρ της μικρής οθόνης ξεπουλάει ακόμη και τα ακριβά κινητά υπάρχοντά του, όπως πολυτελή αυτοκίνητα, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει.