Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα νίκησε τον καρκίνο

01.10.2010
Μόλις έξι μήνες πέρασαν από τότε που η διάσημη τενίστρια αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού και επανέρχεται με πολύ ευχάριστα νέα. "Είμαι καθαρή", φωνάζει μιλώντας στο περιοδικό "People".

Μόλις έξι μήνες πέρασαν από τότε που η διάσημη τενίστρια αποκάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού και επανέρχεται με πολύ ευχάριστα νέα. "Είμαι καθαρή", φωνάζει μιλώντας στο περιοδικό "People".

"Τεχνικά ο καρκίνος είχε φύγει από μέσα μου από τον περασμένο Μάρτιο που αφαίρεσα τον όγκο", εξηγεί η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα (Martina Navratilova). "Όμως, οι ακτινοβολίες που έκανα στη συνέχεια, εξασφάλισαν τον θάνατό και των τελευταίων καρκινικών κυττάρων που μπορεί να παραμόνευαν στη γωνία", συνεχίζει.

Η διάγνωση της 53χρονης θρυλικής τενίστριας μιλούσε για μια μη επεμβατική μορφή καρκίνου του μαστού που ονομάζεται πορογενές καρκίνωμα in situ (DCIS), το οποίο όμως στην περίπτωσή της ήταν εστιασμένο στους γαλακτοφόρους πόρους χωρίς να έχει εξαπλωθεί στον ιστό του στήθους. "Ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο που θα μπορούσαμε να ελπίσουμε για μια τέτοιας μορφής καρκίνου", είχε πει η Δρ. Μίντι Νάγκλ (Dr. Mindy Nagle), στενή φίλη -και γυναικολόγος- της Μαρτίνα. Και ήταν όντως.

Έχοντας αφήσει όλη την ιστορία πίσω της πια, η Ναβρατίλοβα παραδέχεται ότι ενώ η εγχείρηση ήταν εύκολη, η ακτινοβολίες τη δυσκόλεψαν αρκετά. "Κράτησαν έξι εβδομάδες και μου πήραν όλη την ενέργεια. Η ακτινοβολία ρουφάει όλη την ενέργεια από μέσα σου σαν βαμπίρ, μέρα με τη μέρα", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αρκετό καιρό μετά το τέλος των θεραπειών ένιωθε ληθαργική και πεσμένη. Τώρα όμως τελείωσαν όλα.

"Η πρόγνωσή μου είναι τέλεια και τα πάω μια χαρά", δήλωσε χαρούμενη η διάσημη αθλήτρια λίγο πριν παραδεχτεί όμως, ότι η περιπέτειά της, την έκανε να αλλάξει κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής της, όπως το ότι έκοψε τον καφέ, για παράδειγμα.

Κατά τα άλλα, έχοντας επιστρέψει κανονικά στις αθλητικές της δραστηριότητες που εκτός από το τένις, τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνουν το χόκεϊ στον πάγο και το τρίαθλο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να αφυπνίσει τις απανταχού γυναίκες, τονίζοντας το πόσο σημαντικό είναι για όλους να είναι συνεπείς στα τσεκ απ τους.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα