Μ. Βαρδινογιάννη: Η γυναίκα που ανέστησε τη Μάκιστο

06.10.2010
Δεσμούς ζωής με τη Μάκιστο, το χωριό που καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από τη φονική πυρκαγιά του 2007, απέκτησε ο Όμιλος Βαρδινογιάννη, όπως τόνισε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη το μεσημέρι της Δευτέρας κατά την τελετή παράδοσης των σπιτιών που ανακατασκευάστηκαν, μέσα σε κλίμα συγκίνησης.

Φωτό: Σπύρος Τριανταφύλλου

Η Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και Πρόεδρος του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» και του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ», συνοδευόμενη από τον αδερφό του συζύγου της Γιώργο Βαρδινογιάννη, έφτασε στο χωριό του μαρτυρίου στις 12 το μεσημέρι, εκεί όπου οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς της επεφύλαξαν θερμή υποδοχή. H κ. Βαρδινογιάννη ιδιαίτερα συγκινημένη συνομίλησε με τον κόσμο, ενώ μοίρασε βιβλία σε όλα τα παιδιά.

Ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος τέλεσε αγιασμό, ενώ στην τελετή παράδοσης το «παρών» έδωσε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Νίκος Σηφουνάκης, που ευχαρίστησε τον Όμιλο Βαρδινογιάννη για την τεράστια προσφορά του στην περιοχή. Ο εκτελών χρέη δημάρχου Δημήτρης Χρονόπουλος καλωσόρισε την κ. Βαρδινογιάννη και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρώην δήμαρχος Ζαχάρως Πανταζής Χρονόπουλος: «Όταν ήρθε η κυρία Βαρδινογιάννη και είδε τον πόνο και την καταστροφή που μας είχε βρει, με δάκρυα στα μάτια απευθύνθηκε στους κατοίκους και τους είπε: "Μην κλαίτε, εμείς θα σας βοηθήσουμε". Επικοινώνησε τηλεφωνικά με το σύζυγό της, τον κύριο Βαρδή, και αμέσως τους ανακοίνωσε ότι ο Όμιλος Βαρδινογιάννη θα φτιάξει τα σπίτια εξαρχής. Αυτό έγινε τόσο γρήγορα, που κανένας δεν το πιστεύει?».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημοτικό συμβούλιο ανακήρυξε τη Μαριάννα και τον Βαρδή Βαρδινογιάννη επίτιμους δημότες Ζαχάρως. «Τώρα νιώθω συγχωριανή σας», είπε συγκινημένη η κ. Βαρδινογιάννη και στην ομίλια της ανέφερε: «Η Μάκιστος δεν μεταμορφώθηκε χάρη σ’ εμάς, αλλά χάρη σε όλους εσάς τους κατοίκους της, που δεν την εγκαταλείψατε. Χάρη στην αγάπη σας για τον τόπο και το κουράγιο σας να παραμείνετε εδώ, παρά τις αντίξοες συνθήκες και τις δυσκολίες διαβίωσης σε έναν ερειπωμένο τόπο, στον οποίο είχατε τόσες άσχημες αναμνήσεις. Για το σύζυγό μου κι εμένα η στήριξη σ’ εσάς και στο χωριό σας ήταν ένα ανθρώπινο χρέος. Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι μπροστά σε μια τέτοια συμφορά. Και η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας είναι το χαμόγελο των παιδιών που βλέπουμε σήμερα κοντά μας και που είναι το μέλλον αυτού του τόπου».

Στη συνέχεια έγιναν τα εγκαίνια της πλατείας της Μακίστου, που πήρε το όνομα «Πλατεία Μαριάννας και Βαρδή Βαρδινογιάννη», και τα αποκαλυπτήρια της προτομής της κυρίας Βαρδινογιάννη "με δαπάνη του δήμου", καθώς και δύο στηλών, μίας για τους Μακισταίους νεκρούς των πυρκαγιών και μίας για τους δωρητές.