Ένας φίλος «έφυγε»

02.11.2007
Μια «Τσιγγάνα καρδιά» βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής στις γειτονιές του Παραδείσου! Ο λόγος για τον τραγουδιστή Τζίμη Μακούλη, που έκλεισε τα μάτια του την Κυριακή 28 Οκτωβρίου σε ηλικία εβδομήντα εννιά χρόνων, έχοντας διαγράψει μια λαμπρή πορεία στο χώρο του τραγουδιού, αφού ερμήνευσε μεγάλες και αξέχαστες επιτυχίες.

Από τη Βίκυ Διαμάντη


Μια «Τσιγγάνα καρδιά» βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής στις γειτονιές του Παραδείσου! Ο λόγος για τον τραγουδιστή Τζίμη Μακούλη, που έκλεισε τα μάτια του την Κυριακή 28 Οκτωβρίου σε ηλικία εβδομήντα εννιά χρόνων, έχοντας διαγράψει μια λαμπρή πορεία στο χώρο του τραγουδιού, αφού ερμήνευσε μεγάλες και αξέχαστες επιτυχίες.

Πρόκειται για μία από τις πιο αγαπημένες φωνές του ελαφρού τραγουδιού της Ελλάδας. Ανάμεσα στις μεγάλες επιτυχίες που ερμήνευσε, ήταν τα τραγούδια «Ένας φίλος ήρθε απόψε από τα παλιά» του συνθέτη Γιώργου Μουζάκη, που ήταν μάλιστα το αγαπημένο του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το συγκεκριμένο τραγούδι τον χαρακτήρισε και ταυτίστηκε με τη φωνή του. Γράφτηκε ένα καυτό μεσημέρι του 1956 από τον Γιώργο Μουζάκη στην πλατεία Βικτωρίας και τραγουδήθηκε στην επιθεώρηση «Βίρα τις άγκυρες». Η φωνή του Τζίμη Μακούλη, όμως, ταυτίστηκε και με το ομώνυμο τραγούδι της παράστασης, το «Βίρα τις άγκυρες», ενώ ανάμεσα στις επιτυχίες του περιλαμβάνεται και το «Ένα φιλάκι είναι λίγο πολύ λίγο» και, φυσικά, η «Τσιγγάνα καρδιά», που έγραψε τη δική της ιστορία μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα.

Ποιος ήταν
Ξεκίνησε την πορεία του το 1948 στο μουσικό θέατρο τραγουδώντας έργα Ελλήνων συνθετών, όπως των Καπνίση, Μουζάκη, Θεοφανίδη, Ιακωβίδη κι έγινε ένας από τους πιο γνωστούς εκπροσώπους του ελαφρού τραγουδιού στην Ελλάδα.

Είναι ένας από τους πρώτους Έλληνες που έκαναν προσπάθειες για καριέρα στο εξωτερικό και τελικά τα κατάφερε. Εκτίναξε την καριέρα του στην κορυφή κι έγινε πολύ δημοφιλής και αγαπητός ειδικά στη Γερμανία, που πήγε το 1956, στην Αμερική και την Ιαπωνία. Έζησε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό και εργάστηκε σε διάφορες μουσικές σκηνές, προσελκύοντας πλήθος κόσμου. Συνεργάστηκε και τραγούδησε με τους μεγαλύτερους μουσικούς και ερμηνευτές της εποχής, όπως με την Έλα Φιτζέραλντ, τον Λούις Άρμστρονγκ, τον Ντιουκ Έλιγκτον και τη Δαλιδά.

Το ταλέντο του είχε αναγνωριστεί από πολλούς ξένους καλλιτέχνες κι έκανε μεγάλες επιτυχίες και πολλούς χρυσούς δίσκους. Μάλιστα, το 1961 εκπροσώπησε την Αυστρία στη Eurovision. Παράλληλα, όμως, έφτιαξε και μια αγαπημένη οικογένεια με τη σύζυγό του Μόνικα. Από αυτόν το γάμο απέκτησε δύο παιδιά, έναν γιο που διαπρέπει στο χώρο του μπάσκετ και μια κόρη.

Πριν από λίγα χρόνια ο Τζίμης Μακούλης επέστρεψε από το εξωτερικό και προσπάθησε να εργαστεί στην Ελλάδα, αλλά συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Πρόσφατα είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, όπου άφησε και την τελευταία του πνοή. Η κηδεία του έγινε την Τρίτη στις 12.30 το μεσημέρι στο Κοιμητήριο Παπάγου.

Δύο άνθρωποι που γνώρισαν τον Τζίμη Μακούλη, ο Τέρης Χρυσός και ο Όμηρος Ευστρατιάδης, μίλησαν στο ΛΟΙΠΟΝ για εκείνον.

Όμηρος Ευστρατιάδης
Από τις τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του Τζίμη Μακούλη ήταν στην εκπομπή της Αννίτας Πάνια «Αϋπνίες», όπου τραγούδησε τις επιτυχίες του. Το ΛΟΙΠΟΝ επικοινώνησε με το σκηνοθέτη της εκπομπής Όμηρο Ευστρατιάδη, ο οποίος μας μίλησε για τον αξέχαστο Τζίμη Μακούλη. Μάλιστα, ο Όμηρος Ευστρατιάδης ενημερώθηκε από το περιοδικό μας για το θάνατο του παλιού φίλου του και μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για εκείνον.

«Δεν γνώριζα ότι ο Τζίμης χάθηκε... Γνωριστήκαμε μέσω του Ντίνου Ηλιόπουλου. Η γυναίκα του Ντίνου Ηλιόπουλου και η γυναίκα του Τζίμη Μακούλη ήταν αδερφικές φίλες. Ήταν Αυστριακές και οι δύο. Εγώ έκανα πολλή παρέα με τον Ντίνο κι έτσι γνώρισα και τον Τζίμη. Κρατούσαμε κάποιες αραιές επαφές. Ήταν ένας άνθρωπος μια χαρά, έξω καρδιά και φαινόταν καλά και στην υγεία του. Απορώ που πέθανε έτσι ξαφνικά. Δεν γνώριζα ότι είχε προβλήματα υγείας. Και μου κάνει εντύπωση ότι δεν γράφτηκε πουθενά τίποτα για το θάνατό του. Είχε καταπληκτική φωνή. Εκπροσώπησε την Ελλάδα επάξια και τραγούδησε αρκετά χρόνια στη Γερμανία. Ξεκίνησε, βέβαια, από την Ελλάδα με τα τραγούδια του Μουζάκη. Κάποια στιγμή μεγαλώνοντας αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα. Προσπάθησε να δουλέψει στη χώρα μας, γιατί είναι γνωστό ότι οι καλλιτέχνες δεν έχουν και καμία μεγάλη οικονομική άνεση. Δεν κατάφερε, όμως, να κάνει κάτι, γιατί βρήκε αρκετές δυσκολίες. Ας αναπαυθεί η ψυχή του! Δεν έχω να πω κάτι άλλο».

Τέρης Χρυσός
Καλός φίλος του Τζίμη Μακούλη ήταν και ο Τέρης Χρυσός, που πρώτος έμαθε από τη σύζυγο του τραγουδιστή Μόνικα για το θάνατό του Όπως μας είπε ο ίδιος:

«Ήταν πάρα πολύ φίλος μου και ήμουν ο πρώτος που ειδοποίησε η γυναίκα του. Υπήρξε πολύ σπουδαίος καλλιτέχνης, σπουδαίος άνθρωπος και καλός φίλος. Το σπουδαιότερο απ όλα που θα μπορούσα να πω για τον Τζίμη ήταν ότι είχε ακόμη όνειρα. Πίστευε και ήλπιζε ότι μπορεί να ξανακάνει καριέρα. Βέβαια, εγώ είχα αντίθετη άποψη από εκείνον, όμως αυτός επέμενε. Μου έλεγε, θυμάμαι: Εσύ μπορεί να έχεις βαρεθεί, αλλά εγώ δεν βαρέθηκα καθόλου».