Στο φως της Ύδρας

28.09.2010
Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κοσμική Αθήνα παρακολούθησε τα εγκαίνια της έκθεσης «Στο φως της Ύδρας», την οποία επιμελήθηκε η Μάγδα Μπαλτογιάννη.

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κοσμική Αθήνα παρακολούθησε τα εγκαίνια της έκθεσης «Στο φως της Ύδρας», την οποία επιμελήθηκε η Μάγδα Μπαλτογιάννη.Η επιμελήτρια είχε δώσει μια υπόσχεση... Με αυτή την έκθεση να παρουσιάσει το έργο δύο σημαντικών καλλιτεχνών, του Timothy Hennessy και του Ιωάννη Καρδαμάτη, οι οποίοι, αν και τόσο διαφορετικοί στην προσωπικότητα, στην προέλευση και στον τρόπο έκφρασής τους, μοιράστηκαν για μισό αιώνα τις ίδιες ανησυχίες και αναζητήσεις, το ίδιο καλλιτεχνικό περιβάλλον και το σπίτι της Ύδρας. Οι δύο σημαντικοί καλλιτέχνες έκαναν τη θερινή τους κατοικία έναν μεγάλο καμβά, στον οποίο αποτύπωσαν το μοναδικό τους τρόπο έκφρασης. Η χαρακτηριστική τεχνοτροπία του Hennessy είχε καταλάβει κάθε επιφάνεια του αρχοντικού, αποκαλύπτοντας την πεποίθησή του σε μια τέχνη που ομορφαίνει την καθημερινότητα και παραβαίνει ελιτίστικες νόρμες.

Στα δάπεδα του σπιτιού ενσωματώθηκαν σελίδες με κείμενα του Πλάτωνα και του Προυστ, οι οποίες σκίζονταν και σχηματοποιούνταν, όχι με σκοπό την αλλοίωσή τους, αλλά για να τονιστεί η πνευματική τους αξία, έναντι της υλικής. Στην έκθεση παρουσιάζονται, επίσης, μικροαντικείμενα, βιβλία τέχνης, λογοτεχνίας, χειρόγραφα κείμενα, προσωπικά ημερολόγια, προσκλήσεις, φωτογραφίες και γράμματα, αλλά και αποκόμματα εφημερίδων με κλασικά έργα τέχνης, τα οποία οι δύο καλλιτέχνες συγκέντρωναν επιμελώς.