Βόρεια Εύβοια: Μια ανάσα από το κλεινόν άστυ

05.11.2009
Η βόρεια Εύβοια είναι σαν το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Είναι όμορφη όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, με τους απέραντους ελαιώνες της να απομακρύνουν το βλέμμα από τη φουσκωμένη θάλασσα και να το παρασύρουν στο εσωτερικό του νησιού, όπου ανακαλύπτεις έναν παράδεισο.

Η βόρεια Εύβοια είναι σαν το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Είναι όμορφη όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου, με τους απέραντους ελαιώνες της να απομακρύνουν το βλέμμα από τη φουσκωμένη θάλασσα και να το παρασύρουν στο εσωτερικό του νησιού, όπου ανακαλύπτεις έναν παράδεισο. Βουνό και θάλασσα, ήσυχα ορεινά χωριά και trendy ψαροχώρια, πεύκο και έλατο, νόστιμο κρέας και φρέσκο ψάρι, απομόνωση αλλά και δράση. Και όλα μια ανάσα μακριά από το κέντρο της πολύβουης πρωτεύουσας, για τους κάτοικους της οποίας πάντα αποτελούσε αγαπημένο προορισμό του σαββατοκύριακου και των γρήγορων αποδράσεων. Κάντε φθινοπωρινό break στη βόρεια Εύβοια και αφήστε τη να σας γνωρίσει τις μυστικές, απείραχτες γωνιές της. Συναντήστε στο δρόμο σας μικρά ορεινά χωριά μέσα στο απολιθωμένο δάσος του Όρους Τελέθριο, κοντά στα φαράγγι του Δημοσαύρη, στους καταρράκτες της Δρυμώνας και των Μηλιών, στην καταπράσινη Δίρφη, σε βυζαντινά μοναστήρια, μεσαιωνικά ερείπια, κάστρα και ανεξερεύνητες σπηλιές. Μέρη που προσφέρουν απόλυτη εναλλαγή τοπίου με ψηλά βουνά, καλλιεργημένες εκτάσεις, άγρια φύση, πολλές εναλλακτικές για αγροτουριστικές δραστηριότητες και, φυσικά, πρόσβαση και θέα στη θάλασσα.

Διαμονή

«Ελαιώνας»: Θυμίζει εξοχικό στην Τοσκάνη. Ένας ξενώνας μέσα σε 350 στρέμματα με ελιές, που περιλαμβάνει διαμερίσματα 2 και 4 ατόμων, το καθένα με δικό του μικρό κήπο και βεράντα. Χαλαρώστε στους άνετους καναπέδες γύρω από το τζάκι, αφού έχετε απολαύσει πραγματικά σπιτικό φαγητό, φτιαγμένο από τα χέρια των ιδιοκτητών, από το σπιτικό ζυμωτό ψωμί και τις μαρμελάδες στο πρωινό μέχρι το λάδι και τις ελιές στη σαλάτα. Διεύθυνση: Ροβιές, τηλ.: 22270-71619, 71630, www.eleonashotel.com , από 100 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Ξενοδοχείο Αλεξανδρίδης»: Ένας κισσός σκαρφαλώνει εδώ και χρόνια στους τοίχους του. Ζεστή φιλοξενία και σπιτική ατμόσφαιρα σε πλήρη αρμονία με τον κήπο και τα μονοπατάκια που υπάρχουν γύρω γύρω. Hot spot της μονάδας η εσωτερική αυλή με τα περιμετρικά μπαλκόνια. Διεύθυνση: Ροβιές, τηλ.: 22270-71272, www.alexandridis-hotel.gr , από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

«Knossos City Spa Hotel Edipsos»: Για να χαλαρώσετε μέσα στους πολύ φροντισμένους χώρους με σύγχρονες εναλλακτικές θεραπείες. Διαθέτει χώρο εκγύμνασης, χαμάμ, σάουνα, τζακούζι και roof garden για σεμινάρια τάι τσι, ρέικι και αγιουβέρδα. Διεύθυνση: Βυζαντινών Αυτοκρατόρων 19, Αιδηψός, τηλ.: 22260-22460, 22560, από 85 ευρώ το δίκλινο χωρίς πρωινό.

Φαγητό

«Φάρος»: Σπιτικό φαγητό. Από τις σπεσιαλιτέ του φημίζονται ο μπακαλιάρος στα κάρβουνα και η ψαρόσουπα. Οικογενειακή επιχείρηση με μεράκι για ό,τι κάνουν. Τηλ.: 22260-24690, 6972261955, από 15 ευρώ με κρασί.

«Ψαροταβέρνα-ψησταριά Αγγελική»: Δοκιμάστε ψαρικά και ντόπια φρεσκότατα κρεατικά, κρασί και τσίπουρο, ενώ θα κάνετε spa από τον ατμό των ιαματικών πηγών που χύνονται στη θάλασσα. Διεύθυνση: Μπάνια Γιάλτρων (δίπλα στα ζεστά νερά), τηλ.: 22260-32355, 6939361290, από 13 ευρώ το άτομο.

«Ψαροταβέρνα Η Λίτσα»: Ανοιχτά από το μεσημέρι, σερβίρει καλομαγειρεμένο φαγητό και ωραία θαλασσινά. Η Λίτσα είναι φιλόξενη και θα σας ανοίξει την όρεξη με τα καλά της πιάτα. Διεύθυνση: Παραλία Ροβιών, τηλ.: 22270-71620, από 10 ευρώ το άτομο.

Τι άλλο να κάνετε
Να ψωνίσετε στην πλατεία της Αγοράς στο κέντρο της Χαλκίδας, όπου στήνεται κάθε Κυριακή ένα μικρό γιουσουρούμ, καθώς θα επιστρέφετε.

Να επισκεφτείτε στο χωριό Γούβες τον Πύργο του Δροσίνη. Το οίκημα χρονολογείται μετά το 1800 και κατασκευάστηκε από τον Ιμπραήμ Αγά. Τα αρχιτεκτονικά σχέδια της εποχής είχε κάνει ένας σκλάβος που ονομαζόταν Αχμέτ. Μάλιστα, λέγεται ότι σαν αντάλλαγμα ο Ιμπραήμ Αγάς του χάρισε την ελευθερία του.

Πώς θα πάτε
Με Ι.Χ. από την εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας ακολουθείτε την οδική σήμανση που σας υποδεικνύει τη Χαλκίδα στα δεξιά σας. Μετά θα περάσετε από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας για να κατευθυνθείτε προς τη βόρεια Εύβοια.

5 λόγοι για να βρεθείτε στη βόρεια Εύβοια
1. Για να επισκεφτείτε το χωριό Λίμνη, 10 χλμ. από τις Ροβιές, με παραδοσιακά κτίρια που φτάνουν μέχρι και το μικρό λιμάνι που βλέπει στον Ευβοϊκό.

2. Για να δείτε τους φουσκωμένους αυτή την εποχή καταρράκτες της Δρυμώνας, όπου το νερό πέφτει από ύψος 15 μέτρων και καταλήγει σε λιμνούλα.

3. Για να χορτάσετε με τα περίφημα κοντοσούβλια και τα ζουμερά παϊδάκια έπειτα από τις πεζοπορίες στα καταπράσινα μονοπάτια της Δίρφης (τηλ.: 22280-51225).

4. Για να ξεδιψάσετε στις πετρόχτιστες βρύσες της Δίρφης, στις οποίες οι ντόπιοι έχουν δώσει ονόματα: του Γιατρού, του Δάσκαλου, του Νταβέλη, του Αγίου Στεφάνου.

5. Για να δείτε το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς, όπου οι επιστήμονες έχουν βρει απολιθώματα από τα θηλαστικά της παλαιοντολογικής εποχής.