Οι Κάννες πήγαν Τορόντο

28.09.2007
Με το «Εastern promises» (Επικίνδυνες υποσχέσεις) ο Καναδός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και πρωταγωνιστές τους Ναόμι Γουότς και Βίγκο Μόρτενσεν απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο.

Από τον Αλέξανδρο-Ρωμανό Λιζάρδο

Με το «Εastern promises» (Επικίνδυνες υποσχέσεις) ο Καναδός σκηνοθέτης Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και πρωταγωνιστές τους Ναόμι Γουότς και Βίγκο Μόρτενσεν απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο. Η ταινία κέρδισε το βραβείο που δίνουν οι κινηματογραφόφιλοι, το Peoples Choice Award, θέτοντας από νωρίς υποψηφιότητα για μια θέση στην κούρσα των Όσκαρ.

Στο Φεστιβάλ του Τορόντο, το οποίο διήρκεσε 10 ημέρες, παρευρέθηκαν πολλοί διάσημοι αστέρες, μεταξύ των οποίων οι Τζορτζ Κλούνεϊ, Μπραντ Πιτ, Αντζελίνα Τζολί, Γούντι Άλεν και Κέιτ Μπλάνσετ. Η τελευταία για να προωθήσει την ταινία της «Τhe golden age», στην οποία ερμηνεύει την Ελισάβετ Α.

Το Τορόντο επισκέφθηκαν και πολλοί Αμερικανοί παραγωγοί, ενώ διανομείς, αγοραστές και κοινό, που πιθανότατα έχασαν κάποιο από τα μεγάλα φεστιβάλ (Κάννες, Βενετία, Βερολίνο) είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ταινίες που τους ενδιέφεραν.

Το φεστιβάλ άνοιξε η ταινία «Fugitive pieces», μια ελληνοαμερικάνικη παραγωγή με αρκετούς Έλληνες συντελεστές. Το «παρών» στην πρεμιέρα έδωσε και ο δικός μας Γιώργος Καραμίχος, που απέσπασε διθυραμβικές κριτικές από τη μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου. Η συγκεκριμένη ταινία έχει επιλεγεί ως επίσημη συμμετοχή και στο Φεστιβάλ της Ρώμης, στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Τζόντι Φόστερ βρέθηκε επίσης στον Καναδά για την παρουσίαση της αμφιλεγόμενης ταινίας της με τίτλο «Τhe brave one», στην οποία ερμηνεύει μια γυναίκα που πέφτει θύμα ξυλοδαρμού. Τις εντυπώσεις κέρδισε και το ζεύγος Μπραντ Πιτ και Αντζελίνα Τζολί. Λίγες ώρες αφότου ο ηθοποιός είχε τιμηθεί με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Βενετίας για το ρόλο του στην ταινία «Τhe assassination of Jesse James by the coward Robert Ford» βρέθηκε στο Τορόντο για την αμερικάνικη πρεμιέρα της ταινίας. Το «Νo country for old men» των αδελφών Κοέν κέρδισε το κοινό και στον Καναδά, ενώ ο υποψήφιος για Όσκαρ πρωταγωνιστής της ταινίας Χαβιέρ Μπάρδεμ θα συμμετάσχει και στη νέα ταινία του Γούντι Άλεν μαζί με την Πενέλοπε Κρουζ.

Ο γνωστός σκηνοθέτης, από την πλευρά του, έκανε την πρεμιέρα του ατμοσφαιρικού «Cassandras dream» στη Βενετία. Με το που έφτασε στο Τορόντο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου εξηγώντας το λόγο που έγινε σκηνοθέτης: «Ήταν ο μόνος τρόπος να γνωρίζω γυναίκες». Σε σχόλιο δημοσιογράφου σχετικά με την ταχύτητα που γυρίζει ταινίες απάντησε: «Θέλω να μπορώ να κάνω γρήγορα γυρίσματα για να γυρίζω σπίτι και να προλαβαίνω τον αγώνα, όχι να αγχώνομαι για τον εκάστοτε παραγωγό».

Εκπλήξεις του φεστιβάλ, το νεανικό και πρωτότυπο «Juno» και το «Lars and the real girl», όπου ο Ράιαν Γκόσλιν ερωτεύεται μια πλαστική κούκλα. Το «παρών» στις προβολές έδωσαν η ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «Τerra» του ελληνικής καταγωγής Αριστομένη Τσίκρα. «Η κοιλάδα του Έλα» και το «Βattle in Seatle».

Θετικά ήταν τα σχόλια και για τη Σιγκούρνι Γουίβερ, που δίνει μια υπέροχη ερμηνεία στο ρόλο μιας μάνας που της κλέβουν την κόρη στο «Τhe girl in the park». To «Νothing is private», με θέμα την ερωτική σχέση ενός 45άρη με ένα 13χρονο κορίτσι, και το μοναδικό «Αtonment» θα τα ακούσουμε σίγουρα και στα Όσκαρ με πρωταγωνίστριες τις Βανέσα Ρεντγκρέιβ και Κίρα Νάιτλι.