Έλληνας πρωθυπουργός δεκαεφτά ετών!

23.09.2010
Ο μικρότερος Έλληνας πρωθυπουργός εκλέχτηκε στη Βικτόρια της Αυστραλίας. Ο 17χρονος ομογενής Μανώλης Γιακουμάκης, που κατέκτησε το υψηλότερο αξίωμα στη Βουλή των Εφήβων, δηλώνει έτοιμος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των νέων και να παλέψει για ένα καλύτερο αύριο.

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Αν και πρωθυπουργός, κυκλοφορεί συνήθως με skateboard. Δεν θα τον δείτε ποτέ να γευματίζει με τους υπουργούς του σε κάποιο ακριβό εστιατόριο, αφού γι’ αυτόν η μεγαλύτερη γαστριμαργική απόλαυση είναι ο γύρος! Όταν, πάλι, δεν ετοιμάζει νομοσχέδια, κάνει κολύμβηση και απολαμβάνει τις βόλτες με τους φίλους του. Ακούει ροκ, πανκ, από Ελληνίδες τραγουδίστριες του αρέσει η Καλομοίρα, ενώ ενθουσιάζεται όταν τον ενημερώνουμε ότι η αγαπημένη του ηθοποιός, η Άντα Λιβιτσάνου, είναι και τραγουδίστρια. Είναι ο Μανώλης Γιακουμάκης, μόλις 17 ετών, ο οποίος εκλέχτηκε πρωθυπουργός της Βουλής των Εφήβων στη Βικτόρια της Αυστραλίας. Είναι η πρώτη φορά που ένα Ελληνόπουλο κατακτά αυτό το αξίωμα και, όπως τονίζει, στόχος του είναι να φτάσει η φωνή των νέων στα αφτιά των μεγάλων.

Ένας «μικρός» στέφθηκε ο «μεγάλος» της Βουλής
Ξεκίνησε να ασχολείται με τη Βουλή των Εφήβων πριν από δύο χρόνια: «Ένας φίλος μού μίλησε για το πρόγραμμα κι έτσι ενδιαφέρθηκα. Από εκείνη τη στιγμή άλλαξε ο τρόπος σκέψης μου, κατάλαβα ότι οι νέοι -ανεξάρτητα από την ηλικία τους- μπορούν να έχουν φωνή», τονίζει ο Μανώλης. Τα δύο πρώτα χρόνια κατείχε το αξίωμα του βουλευτή, φέτος όμως τα υπόλοιπα 95 μέλη του εφηβικού Κοινοβουλίου τον έχρισαν πρωθυπουργό. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στη Βουλή και συμμετείχαν σε αυτήν οι μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα. «Είμαι πολύ χαρούμενος, θεωρώ όμως ότι η τιμή αυτή ανήκει σε όλη την παροικία». Όταν τον ρωτάμε τι σημαίνει να είναι κάποιος πρωθυπουργός στη Βουλή των Εφήβων, απαντάει: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί εκπροσωπώ όλη τη νεολαία της Βικτόρια. Μέσα στις υποχρεώσεις μου είναι να μεταφέρω στους πολιτικούς τα αιτήματά τους».

Οι δραστηριότητες του πρωθυπουργού και των υπόλοιπων μελών όμως δεν σταματούν εκεί... Ετοιμάζουν και τα δικά τους νομοσχέδια, τα οποία στη συνέχεια καταθέτουν στη Βουλή των μεγάλων. Ο Μανώλης με την ομάδα του ετοίμασαν ένα νομοσχέδιο για τις άδειες πώλησης ποτών σε χώρους ψυχαγωγίας. Κάποια άλλη ομάδα διεκδίκησε οι νέοι να μπορούν να βγάλουν δίπλωμα οδήγησης στα 17. Ποια είναι τα σχέδιά του από δω και πέρα; «Να βοηθήσω όσο πιο πολλούς νέους μπορώ να αποκτήσουν "φωνή". Να έρθουν σε επαφή με τους υπουργούς της κοινότητάς τους και να συζητήσουν μαζί τους τα θέματα που τους απασχολούν». Αυτό πιστεύει ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της νεολαίας.

Όσο για το τι τον ενοχλεί από τον κόσμο των μεγάλων; «Το γεγονός ότι δεν ενδιαφέρονται για τη γνώμη μας. Τα νέα παιδιά πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να επισημάνουν όλα αυτά που τους ενοχλούν στην κοινωνία. Πρέπει να έχουν άποψη, η οποία θα είναι σεβαστή από τους μεγάλους». Η διαδικασία στη Βουλή των Εφήβων κράτησε μία εβδομάδα και την παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου. Ανάμεσα στους πολιτικούς που γνώρισε ο Μανώλης ήταν και ο πρωθυπουργός της Βικτόρια Τζον Μπράμπι. Παρόλο που είναι ενθουσιασμένος με το νέο του ρόλο, δεν ξέρει ακόμη αν μεγαλώνοντας θέλει να ασχοληθεί με την πολιτική: «Αυτό που ξέρω είναι ότι θέλω να ζήσω πολύ και να κάνω πράγματα που με εκφράζουν και με ευχαριστούν. Θέλω πολύ να σπουδάσω, πιστεύω όμως ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να γίνω καλός άνθρωπος, χρήσιμος στην κοινωνία».

Το 24ωρο ενός έφηβου πρωθυπουργού
Η μέρα του Μανώλη ξεκινάει πολύ νωρίς το πρωί. Πριν από το σχολείο πηγαίνει στο κολυμβητήριο: «Για πολλά χρόνια έκανα πρωταθλητισμό, κάποια προβλήματα όμως που αντιμετώπισα στα γόνατα με κράτησαν μακριά από τους αγώνες, όχι όμως και από το αγαπημένο μου άθλημα. Πηγαίνω καθημερινά στο κολυμβητήριο, πολλές φορές και το πρωί και αργά το απόγευμα». Αμέσως μετά πηγαίνει στο Keilor Downs College και το απόγευμα τον βρίσκει είτε κολυμπώντας είτε παίζοντας τένις: «Όταν επιστρέφω στο σπίτι, διαβάζω τα μαθήματά μου κι αν έχω χρόνο, βγαίνω έξω για να κάνω skateboard με τους φίλους μου, που επίσης μου αρέσει πολύ». Μία φορά την εβδομάδα παρακολουθεί μαθήματα σε ελληνικό σχολείο, ενώ μαθαίνει και ελληνικούς χορούς: «Ξέρω πολλούς, καλαματιανό, τσάμικο, κότσαρι, περισσότερο όμως μου αρέσει το ζεϊμπέκικο». Ακούει ροκ και πανκ μουσική, αλλά του αρέσουν και τα ελληνικά τραγούδια. Η Καλομοίρα είναι η αγαπημένη του Ελληνίδα τραγουδίστρια και από ηθοποιούς θαυμάζει την Άντα Λιβιτσάνου: «Την έβλεπα στην καθημερινή σειρά "Λόλα" όταν πήγαινα στη γιαγιά μου, της οποίας η τηλεόραση πιάνει ελληνικά κανάλια. Παρακολουθούσα και το "Dancing with the Stars" που προβαλλόταν στον ΑΝΤ1».

Στην Ελλάδα έχει έρθει μόλις δύο φορές: «Την πρώτη ήμουν ενάμισι ετών και πήγαμε στην Κρήτη, απ’ όπου κατάγεται ο πατέρας μου. Ήρθα ξανά την Ελλάδα το 2007 με το ελληνικό σχολείο "Όμηρος", στο οποίο πηγαίνω. Πήγαμε για κατασκήνωση στη Χαλκιδική και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την Αθήνα. Έτσι, μπόρεσα να δω τον παππού και τη γιαγιά μου, που μένουν στον Πειραιά. Μου αρέσει πολύ η ζωή και το κλίμα στην Ελλάδα και σίγουρα θέλω να ξαναέρθω».

Οι πιο πιστοί οπαδοί του
Μπορεί να μην έχει ακόμη τους δικούς του ψηφοφόρους, στη ζωή του Μανώλη όμως υπάρχουν τρεις άνθρωποι που του δίνουν καθημερινά ψήφο εμπιστοσύνης. Είναι οι γονείς του Γιώργος και Δέσποινα και ο μικρότερος αδερφός του, ο Γιάννης. Κι όπως ήταν φυσικό, τον καμάρωσαν να βγάζει το δικό του λόγο στη Βουλή των Εφήβων:

«Μίλησε με πολύ θάρρος και νιώσαμε υπερήφανοι γι’ αυτόν», μας είπε ο πατέρας του. «Την ημέρα που πήγαμε εμείς οι μαθητές έθιξαν το θέμα του εθελοντισμού. Η ομάδα του δεν συμφωνούσε με την άποψη ότι κάποιες εθελοντικές δραστηριότητες πρέπει να είναι υποχρεωτικές. Όπως εξήγησε ο Μανώλης, έτσι καταστρατηγείται η έννοια της λέξης. Θα πρέπει να το θέλεις ο ίδιος για να προχωρήσεις σε μια τέτοια πράξη, αλλιώς δεν έχει αξία. Μου άρεσαν πολύ τα επιχειρήματα που έθεσε στους υπόλοιπους», συμπλήρωσε η μητέρα του. Ο δεύτερος γιος της οικογένειας, ο Γιάννης, που είναι 15 ετών, δεν έχει πολιτικές βλέψεις: «Είναι πιο πολύ των σπορ, το όνειρό του είναι να γίνει μεγάλος αστέρας του τένις», διευκρινίζει η Δέσποινα Γιακουμάκη, για να ολοκληρώσει την κουβέντα μας: «Ξέρω ότι θέλετε να σας μιλήσω για το Μανώλη, εμείς όμως είμαστε υπερήφανοι και για τα δύο μας παιδιά. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνουν πάνω απ’ όλα καλοί άνθρωποι και ευελπιστούμε να έχουν την ευκαιρία στη ζωή τους να κάνουν πράγματα που τους εκφράζουν πραγματικά».