Ο παράδεισος του Στράτου Μαρκίδη στη Μυτιλήνη

18.07.2007
Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο νησί της μητέρας του, τη Λέσβο. Αν και περιπλανήθηκε στα τόσο γοητευτικά μονοπάτια της σκηνοθεσίας, χαρίζοντας πολλές επιτυχίες στη μικρή οθόνη, ο Στράτος Μαρκίδης επέστρεψε στα μέρη που αγάπησε έχοντας έναν και μοναδικό σκοπό: να δημιουργήσει ένα μικρό παράδεισο! Και τα κατάφερε. Στην περιοχή του Κόλπου της Γέρας, σε μια έκταση 16 στρεμμάτων γεμάτη ελιές, ο σκηνοθέτης έφτιαξε έναν υπέροχο ξενώνα με την ονομασία «Ο Ελαιώνας της Γέρας».

Από τη Βίκυ Γκουγκουστάμου

Επειτα από έναν αρκετά κουραστικό αλλά και πολύ δημιουργικό χειμώνα ο σκηνοθέτης και η σύζυγός του άνοιξαν τη μεγάλη ξύλινη εξωτερική πόρτα των ξενώνων τους για να φιλοξενήσουν τους πρωταγωνιστές της επιτυχημένης σειράς «Της αγάπης μαχαιριά». Ο Σπύρος Φωκάς με τον Μπάμπη Αλατζά το ένα Σαββατοκύριακο και το επόμενο οι Ιωσήφ Μαρινάκης, Λεωνίδας Κακούρης και Γιάννης Καρατζογιάννης είχαν την ευκαιρία μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων να βιώσουν από κοντά τον αυθεντικό και φυσικό τρόπο ζωής του νησιού και, φυσικά, να γευτούν τις ωραιότερες σπεσιαλιτέ της Λέσβου.

«Ο Ελαιώνας της Γέρας» είναι ένα συγκρότημα τριών ξενώνων, αμφιθεατρικά χτισμένων, με τις ονομασίες «Ιερά», «Ντάμια» και «Σαπφώ». Τα συγκεκριμένα καταλύματα έχουν δημιουργηθεί και διαμορφωθεί από τους οικοδεσπότες με πολλή προσωπική δουλειά, αγάπη και μεράκι και με πίστη στα αρχιτεκτονικά πρότυπα της περιοχής. «Έχουμε 14 δωμάτια, εκ των οποίων τα δύο είναι μεζονέτες και τα άλλα απλά δωμάτια. Επιπλέον, στο χώρο υπάρχουν τρία σπιτάκια παλιά, περίπου 80 ετών το καθένα, τα οποία ανακαινίστηκαν», μας είπε ο Στράτος Μαρκίδης στην ξενάγησή του.

Από τη βεντέτα στις αγροτικές δουλειές
Φανταζόσασταν ποτέ τον Γιώργη ή τον Γιάννη το «φονιά» να αφήνουν τη χρόνια έχθρα και να αρμέγουν κατσίκες;

Τα πιο φανταστικά σενάρια, λοιπόν, συμβαίνουν στη ζωή και συγκεκριμένα στη Μυτιλήνη. Γιατί στον «Ελαιώνα της Γέρας», εκτός από τη σπιτική φιλοξενία, ο επισκέπτης, όπως και οι ηθοποιοί, μπορούν να πάρουν μια μικρή γεύση από την αγροτική ζωή αλλά και την τοπική κουζίνα. Έτσι, κάθε πρωί μπορούν να απολαύσουν ένα εύγευστο και πλούσιο πρωινό, από το οποίο δεν έλειπε το κατσικίσιο γάλα αλλά και τα οπωροκηπευτικά, λαχανικά και φρούτα που μπορούν να μαζέψουν μόνοι τους από τον μπαχτσέ.

Πώς αποφάσισε ο σκηνοθέτης να δημιουργήσει την υποδομή για μια διαφορετική, εναλλακτική τουριστική πρόταση;

«Λόγω καταγωγής της μητέρας μου, ερχόμουν εδώ τα καλοκαίρια με τον αδελφό μου όταν ήμασταν παιδιά. Έχω, λοιπόν, όλες αυτές τις μνήμες με τη γιαγιά και τον παππού.

Μου είχε μείνει όλη αυτή η φυσική διαδικασία με τα μποστάνια,τα γαϊδούρια και αυτό ήθελα να ξανακάνω.

Και το καλό με τη συγκεκριμένη τοποθεσία είναι πως είμαστε ακριβώς στη μέση κι έτσι, αν μείνει κάποιος εδώ, μοιράζει τις μεγάλες αποστάσεις για να γυρίσει το νησί από το να μείνει στο κέντρο της Μυτιλήνης».

Το λάδι, οι ελιές και οι σαρδέλες
Γοητευμένοι από τις ομορφιές του νησιού οι ηθοποιοί, έχοντας στη διάθεσή τους λίγα μόλις 24ωρα, ξεναγήθηκαν στο Μόλυβο. «Είναι ένα καταπράσινο νησί και δίνει τη δυνατότητα να ζήσεις τις διακοπές που επιθυμείς. Είτε να ξεκουραστείς και να ηρεμήσεις είτε να διασκεδάσεις έντονα. Εξαρτάται τι θα επιλέξει κανείς», σχολίασε ο Λεωνίδας Κακούρης λίγο πριν από την επιστροφή του, ενώ ο Ιωσήφ Μαρινάκης έχει ακόμη τη γεύση από τις άπειρες με την παραδοσιακή συνταγή παστές σαρδέλες που έφαγε!

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι όλα αυτά τα υπέροχα μέρη, όπως και τον «Ελαιώνα της Γέρας», θα έχουμε την ευκαιρία να τα απολαύσουμε και από την οθόνη μας το χειμώνα, καθώς ο Στράτος Μαρκίδης θα κάνει εκεί πολλά από τα γυρίσματα των δύο νέων σειρών που ετοιμάζει για τον ΑΝΤ1 και τον ALPHA.