Λέσβος, το διαμάντι του Αιγαίου

19.07.2007
Καλοκαίρι 2007 και οι διαθέσεις του σπάνε τον υδράργυρο.

Καλοκαίρι 2007 και οι διαθέσεις του σπάνε τον υδράργυρο.

Πάμε παραλία, πάμε πισίνα, πάμε για καφέ, πάμε για μεζέ, πάμε όπου θέλετε. Έτσι κι αλλιώς, κάπου θα συναντηθούμε. Οι συντάκτες του ΛΟΙΠΟΝ βρίσκονται παντού. Δοκιμάζουν, εγκρίνουν, απορρίπτουν, κρίνουν, καταγράφουν και σας ταξιδεύουν εκτός πόλης.

Απέραντοι ελαιώνες, πευκοδάση, αμμουδερές παραλίες, αλλά και ένα από τα πιο σπάνια μνημεία της φύσης, το Απολιθωμένο δάσος, είναι τα χαρακτηριστικά της Λέσβου. Το νησί που δεν έχει χαρακτηριστεί τυχαία ως το πιο λαμπερό από τα «διαμάντια» του Αιγαίου, αλλά και ως το «νησί της αρμονίας και της ομορφιάς». Σταυροδρόμι πολιτισμών, που στέκεται ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, το τρίτο σε έκταση νησί της Ελλάδας είχε κατακτηθεί από τους Τούρκους από το 1462 ως το 1912 και την είχαν ονομάσει «Αltim Αdasi», δηλαδή Χρυσό Νησί! Ίσως από το χρώμα που έπαιρνε κατά τη δύση του ηλίου, ίσως από το χρυσοπράσινο χρώμα του λαδιού... Η Μυτιλήνη μοιάζει με ένα πλατανόφυλλο καταμεσής του πελάγους, όπως έγραψε κάποτε ο Οδυσσέας Ελύτης παιδί αυτού του τόπου, όπως και πολλούς αιώνες νωρίτερα είχαν γεννηθεί στο νησί ο Αλκαίος, η Σαπφώ και ο Ορφέας.

Η πρωτεύουσα του νησιού και το κύριο λιμάνι της είναι η Μυτιλήνη. Μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, με ιστορία που αρχίζει κάπου στην τρίτη χιλιετία προ Χριστού. Στην πόλη έχουν τις έδρες τους το υπουργείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, προσδίδοντάς της τον άτυπο τίτλο της πρωτεύουσας του αρχιπελάγους. Νότια βρίσκεται το ξακουστό Πλωμάρι, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη του νησιού. Κάποτε ήταν έντονα βιομηχανοποιημένο, σήμερα καθαρά αγροτικό και τουριστικό, δίχως να χάνει το ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα του. Ανεβαίνοντας πιο βόρεια, βρίσκουμε το Μεγαλοχώρι, το παλιό Πλωμάρι, κρυμμένο καλά από τη θάλασσα για το φόβο των πειρατών! Περιτριγυρισμένο από πεύκα και ελιές, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη και δικαιολογεί το χαρακτηρισμό «Ελβετία της Λέσβου», που του είχαν προσδώσει

Στην κεντρική Λέσβο είναι η Αγιάσος, με την ξακουστή εκκλησία της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας. Προσέξτε την ντοπιολαλιά, που σίγουρα θα σας αφήσει άφωνους. Πιο δυτικά, στην κορφή του ομώνυμου κόλπου, βρίσκεται η Καλλονή, με την ιδιαίτερα τουριστική Σκάλα της και έναν από τους πλέον αξιόλογους υγροβιότοπους της Μεσογείου, με τα πανέμορφα φλαμίγκο.

Στα βόρεια του νησιού συναντάμε
την Πέτρα και τη Μήθυμνα ή αλλιώς Μόλυβο. Στην Πέτρα, πάνω σ' ένα θεόρατο βράχο και 114 σκαλοπάτια από το έδαφος, βρίσκεται η Παναγία η Γλυκοφιλούσα. Από εκεί η θέα στο πέλαγος είναι μαγευτική. Στην κορυφή του Μόλυβου, από την άλλη, δεσπόζει το Μεσαιωνικό Κάστρο.

Ο Μόλυβος αποτελεί ίσως το πλέον αναλλοίωτο κομμάτι της Λέσβου, προσφέροντας παράλληλα σύγχρονες τουριστικές υπηρεσίες και διατηρώντας έντονη νυχτερινή ζωή.

Δυτικά είναι η Ερεσός, εκεί όπου γεννήθηκε η Σαπφώ, η διάσημη Λεσβία ποιήτρια της αρχαιότητας και το Σίγρι, γνωστό από το απολιθωμένο δάσος του.

Για να απολαύσει ο επισκέπτης όλες αυτές τις χάρες που διαθέτει το νησί, χρειάζεται χρόνο. Όσο πιο πολύ, τόσο το καλύτερο!

Πού θα κολυμπήσετε
Οι επιλογές για τους λάτρεις της θάλασσας είναι αμέτρητες. Μικρές και μεγάλες παραλίες. Αμμουδερές ή με βότσαλο. Οργανωμένες, όπου μπορεί κανείς να βρει beach sports, ή πιο απόμερες, όπου η ξεγνοιασιά συνοδεύει τις ακτίνες του ήλιου!

Η πλαζ Τσαμάκια στη Μυτιλήνη,ο Μόλυβος, η Πέτρα, η Άναξος, το Σίγρι, η Σκάλα Ερεσού, η Καλλονή, η Βατερά και ο Άγιος Ισίδωρος θα σας προσφέρουν οργάνωση και θαλάσσια σπορ. Για τους πιο ρομαντικούς, το Κανόνι, η Εφταλού, η ακρογιαλιά του Αγ. Ερμογένη, η Φανερωμένη, η Νυφίδα και η Σκάλα Συκαμνιάς με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα είναι εκείνες που ξεχωρίζουν. Δεν είναι, όμως, οι μοναδικές επιλογές, αφού αν κάποιος θέλει να πάει ακόμη πιο μοναχικά, τότε δεν έχει παρά να πάρει την απόφαση και να βγει εκτός δρόμου! Φτελιά, Αχλαδερή, Χρούσος, Γενί Λιμάνι είναι μερικές από αυτές τις παραλίες που προσφέρουν ηρεμία και εικόνες από εξωτικά τοπία.

Τι θα δείτε
Τι να πρωτοδεί κανείς σ' ένα νησί που ενδείκνυται για εξερεύνηση! Αρχίζοντας από την ίδια την πόλη της Μυτιλήνης, όπου ο επισκέπτης θα δει το αρχαίο θέατρο, το βυζαντινό κάστρο, αλλά και ρωμαϊκά και τουρκικά κατασκευάσματα. Στο Σίγρι είναι το απολιθωμένο δάσος με ηλικία 500.000 ετών (απολιθωμένα δέντρα θα δείτε και στην Ερεσό και την Αντίσσα), ενώ δεν θα πρέπει να παραλείψετε την επίσκεψη στα μοναστήρια του νησιού. Στο Μανταμάδο είναι η Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ, με την ύψους περίπου 2 μέτρων εικόνα του Ταξιάρχη, που, σύμφωνα με την παράδοση, φιλοτεχνήθηκε από πηλό και το αίμα των σφαγιασθέντων μοναχών από τους Τούρκους! Στην Αγιάσο, στην εκκλησιά της Παναγίας, υπάρχει μια εικόνα έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, ενώ εξίσου γνωστή είναι και η Μονή του Αγ. Ραφαήλ.

Μην παραλείψετε να περάσετε από το Πλωμάρι, όπου υπάρχει το αποστακτήριο, απ όπου βγαίνει το διάσημο ούζο Βαρβαγιάννης, και μουσείο καθώς και το Μουσείο Τεριάντ με έργα του Θεόφιλου.

Επώνυμοι φίλοι
Το νησί έχει αγαπηθεί αρκετά και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επώνυμοι που το έχουν επιλέξει ως μόνιμο προορισμό τους είτε λόγω καταγωγής είτε διότι μαγεύτηκαν από τις ομορφιές του. Για τη Χαρούλα Αλεξίου είναι το αγαπημένο νησί, όπου έχει περάσει αξέχαστες στιγμές στα τόσα καλοκαίρια που το επισκέπτεται, ενώ και ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης έχει τις καλύτερες παιδικές αναμνήσεις από τη Μυτιλήνη, καθώς εκεί ήταν διευθυντής της νομαρχίας ο πατέρας του! «Ερωτεύσιμο τόπο» έχει χαρακτηρίσει τη Λέσβοο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ενώ ο Γιάννης Πάριος και η Άλκηστη Πρωτοψάλτη έχουν μαγευτεί από τις ομορφιές του.

Πού θα μείνετε
Νησί που μπορεί να καλύψει κάθε γούστο και κάθε βαλάντιο είναι η Λέσβος. Με πολυτελή ξενοδοχεία, με ξενοδοχεία σε αναπαλαιωμένα κτίρια, αλλά και με ενοικιαζόμενα δωμάτια σχεδόν πάνω στο κύμα, ο επισκέπτης μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει και αυτό που τον καλύπτει οικονομικά. Από τις καλύτερες επιλογές είναι το «Loriet» στη Βαρειά της Μυτιλήνης, ένα πέτρινο αναστηλωμένο αρχοντικό 130 ετών, με ζωγραφιστά ταβάνια και καταπράσινο κτήμα με αιωνόβια πεύκα και αλέες. Στο Μόλυβο το «Αphrodite Ηotel» με τους φοίνικες, το λιμανάκι-ορμητήριο για τα θαλάσσια σπορ και το γήπεδο τένις. Στη Σκάλα Ερεσού το «Αeolian Village», που μοιάζει μ ένα αυτόνομο χωριό.

Πού θα φάτε και τι
Σε κάθε γωνιά του νησιού, σε κάθε χωριό, θα βρείτε καλό φαγητό. Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε ούζο Πλωμαρίου (δείξτε προτίμηση σε ποικιλίες που δεν βρίσκονται εύκολα εκτός νησιού), σαρδέλες Καλλονής και χτένια. Φυσικά, λαδοτύρι απ το Μανταμάδο, μυζήθρα, λεσβιακή φέτα και παστή σαρδέλα.

Πού θα γευτείτε τα περισσότερα από αυτά; Είπαμε, παντού υπάρχει καλό φαγητό. Από τις καλύτερες επιλογές είναι στην παραλία της Παναγιούδας, δίπλα στο λιμανάκι, στην «Ψαροταβέρνα του Τάκη», όπου θα βρείτε σαρδέλα Καλλονής, αλλά και αστακούς, χταποδάκι και παστά. Στο Μόλυβο, στο «Βettys», τέλειο αστακό, θαλασσινά με ρύζι και ντολμαδάκια της γιαγιάς και στην ψαροταβέρνα «Η μουριά του Μυριβήλη», εκεί όπου εμπνεόταν ο Έλληνας πεζογράφος της δεκαετίας του 30.

Πώς θα πάτε
Από τον Πειραιά πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια για το λιμάνι της Μυτιλήνης, το οποίο απέχει από τον Πειραιά 188 ναυτικά μίλια. Το ταξίδι με συμβατικό πλοίο διαρκεί περίπου 10-12 ώρες, ενώ με τα ταχύπλοα ο χρόνος ταξιδιού μειώνεται στις 6,5 ώρες. Αεροπορικώς το νησί συνδέεται τόσο με την Αθήνα όσο και με τη Θεσσαλονίκη καθημερινά με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, αλλά και τις γραμμές της Aegean. Η διάρκεια της πτήσης είναι περίπου μία ώρα, ενώ οι Ολυμπιακές Αερογραμμές δύο φορές την εβδομάδα έχουν πτήσεις από το νησί προς τη Σάμο, τη Ρόδο και τη Χίο!

Τελευταία τροποποίηση στις 06.03.2023 - 17:54