Η ζωή σε slow motion!

13.07.2007
Απέχει περίπου μιάμιση ώρα από τη Σαντορίνη, αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει και τόσο τη ζωή του νησιού.

Απέχει περίπου μιάμιση ώρα από τη Σαντορίνη, αλλά αυτό δεν έχει επηρεάσει και τόσο τη ζωή του νησιού. Διότι οι λιγοστοί κάτοικοι της Ανάφης ζουν στους δικούς τους ρυθμούς. Σε slow motion καταστάσεις, όπως παραδέχεται και ο πρόεδρος της κοινότητας Ιάκωβος Ρούσος! Ο μικρός αυτός παράδεισος, με τις παρθένες παραλίες και την αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά, είναι ο προορισμός όλων εκείνων που ψάχνουν «τον εναλλακτικό τουρισμό», όπως μας εξηγεί ο κοινοτάρχης, προσθέτοντας: «Εδώ δεν έχουμε τη βαβούρα της Σαντορίνης, που μπορεί να είναι δίπλα, αλλά και τόσο μακριά. Το νησί διαθέτει πολλές, όμορφες και κυρίως ήσυχες παραλίες, ενώ και η ζωή είναι πιο απλή»

Τα προβλήματα, βέβαια, δεν λείπουν από ένα νησί το οποίο συμπεριλαμβάνεται σ' αυτά της «άγονης γραμμής» και ως πιο βασικό κρίνουν οι κάτοικοί του τις πολλές ώρες που απαιτούνται για να το προσεγγίσεις. Διότι το ταξίδι με το πλοίο από τον Πειραιά μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 17 ώρες! Υπάρχει, όμως, η αποζημίωση

Οι Αναφιώτες είναι γνωστοί τεχνίτες ακόμη και ο βασιλιάς Όθωνας είχε ζητήσει να έρθουν στην Αθήνα για να χτίσουν τα ανάκτορά του και αυτό αποτυπώνεται στα σπίτια του νησιού. Θόλοι και καμάρες, καμαροσκεπές και επιπεδόστεγα ολόλευκα σπίτια, ασπρισμένα σκαλιά και καλντερίμια φτιαγμένα από πέτρα συγκροτούν τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού, που βρίσκεται σχεδόν 3 χλμ. από το λιμάνι του Αγ. Νικολάου. Η πιο αξιόλογη τοποθεσία του νησιού είναι ο Κάλαμος, στην κορυφή του οποίου βρίσκεται η Παναγία η Καλαμιώτισσα. Ο Κάλαμος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βράχος της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ και από την κορυφή του ο επισκέπτης του νησιού μπορεί να απολαύσει την δίχως υπερβολή πιο μαγευτική ανατολή της Μεσογείου!

Πού θα κολυμπήσετε
Όλες οι παραλίες του νησιού είναι μια και μια! Τα καθαρά νερά, η ηρεμία και η εναλλαγή των εικόνων τις κάνουν ακόμη πιο ελκυστικές. Η παραλία του Ρούκουνα βρίσκεται στις λίστες με τις καλύτερες παραλίες της Ελλάδας, ενώ το Μοναστήρι προσφέρεται για πιο ήσυχες καταστάσεις. Στο Κλεισίδι μπορεί κανείς να βρει τους γυμνιστές και εκείνους που αρέσκονται στο ελεύθερο κάμπινγκ, ενώ 15 λεπτά πιο μακριά διασχίζοντας ένα μονοπάτι προσεγγίζεις το Κατσούνι.

Επώνυμοι φίλοι
Η απόσταση που χωρίζει την Ανάφη από τον Πειραιά δεν εμποδίζει τους λάτρεις του καλού να βρεθούν εκεί. Έτσι, λοιπόν, υπάρχουν κάποιοι επώνυμοι που φροντίζουν να επισκέπτονται το νησί συχνά. Όπως ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, που τιμά τις παραλίες της Ανάφης, αλλά και ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Από τους πλέον τακτικούς επισκέπτες της Ανάφης είναι ο πρώην υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Σπύρος Βούγιας.

Πώς θα πάτε, πού θα μείνετε, τι θα φάτε
Στην Ανάφη θα πάτε με πλοίο από τον Πειραιά. Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια που συνδέουν το νησί με το κεντρικό λιμάνι της πρωτεύουσας αλλά και με άλλα νησιά των Κυκλάδων. Μην περιμένετε να βρείτε εκεί ξενοδοχεία 5 αστέρων με πισίνες και jacuzzi. Αλλά ποιος χρειάζεται περιττές πολυτέλειες, μπροστά σε τέτοιες εικόνες φυσικής ομορφιάς; Υπάρχουν, όμως, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, με μοναδική θέα στη θάλασσα, όμορφη διακόσμηση και όλες τις απαραίτητες παροχές. Για το φαγητό, τι άλλο από φρέσκο ψάρι... Θαλασσινές νοστιμιές, εξαιρετικούς ρεβιθοκεφτέδες, αλλά και εκπληκτικές αστακομακαρονάδες.