Άρωμα γυναίκας στη Βουλή

19.10.2009
Έντονη όσο ποτέ άλλοτε η γυναικεία παρουσία στη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση συμπεριέλαβε 9 γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο.

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Έντονη όσο ποτέ άλλοτε η γυναικεία παρουσία στη νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός τηρώντας την προεκλογική του δέσμευση συμπεριέλαβε 9 γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. Ακριβές τσάντες, διακριτικά κοσμήματα, μαλλί στην τρίχα, ψηλοτάκουνες γόβες αλλά και αθλητικά παπούτσια... έκλεψαν τα φλας των φωτογράφων και τα σχόλια των δημοσιογράφων στη διάρκεια της ορκωμοσίας στο Προεδρικό Μέγαρο. Μαζί με το γνωστό στυλίστα Νίκο Ευταξία προσπαθήσαμε να αποκρυπτογραφήσουμε το dress code των νέων «σιδηρών κυριών» του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Άννα Διαμαντοπούλου
Το πλέον κλασικό little black dress με διακριτικό κέντημα στο τελείωμα και ασορτί στενό σακάκι επέλεξε για την πρώτη της εμφάνιση ως υπουργός Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η Άννα Διαμαντοπούλου. Μαύρη τσάντα και ψηλές γόβες ήταν τα αξεσουάρ, ενώ ήταν ελαφρά μακιγιαρισμένη και το μήκος των μαλλιών της λίγο πιο κοντό από αυτό που την έχουμε συνηθίσει στις εμφανίσεις της στα τηλεοπτικά παράθυρα.

Η επαγγελματική ματιά: «Είναι η πιο καλοντυμένη, καλοβαμμένη και καλοχτενισμένη Ελληνίδα πολιτικός. Το σύνολο που επέλεξε νομίζω ότι ήταν το καλύτερο που είδα στη διάρκεια της τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο. Όσον αφορά τα χρώματα, της ταιριάζουν πάρα πολύ το λευκό, το μαύρο αλλά και το κόκκινο. Επίσης, νομίζω ότι το στυλ της είναι περισσότερο κοντά στα κοστούμια, παρά στα ταγέρ. Της πάνε πολύ οι ψηλές και μυτερές γόβες, ενώ από κοσμήματα νομίζω ότι δένουν ιδανικά με τις ενδυματολογικές της προτιμήσεις οι πέρλες και τα μαργαριτάρια. Ίσως βέβαια δεν είμαι απόλυτα αντικειμενικός, γιατί είναι η αγαπημένη μου», μας είπε ο Νίκος Ευταξίας.

Τι της ταιριάζει: Τα κοστούμια σε λευκό, μαύρο και κόκκινο χρώμα.

Θεοδώρα Τζάκρη
Γκρι ταγέρ σε μοντέρνα γραμμή επέλεξε η νέα υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η οποία θα έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη.

Η επαγγελματική ματιά: «Ήταν κάτι το διαφορετικό. Μου άρεσε το διαφορετικό κόψιμο στο σακάκι αλλά και η μεσάτη γραμμή του, που τονιζόταν με μια πολύ διακριτική ζώνη στη μέση. Το χρώμα ήταν συντηρητικό. Ταίριαζε μεν απόλυτα με την περίσταση, αλλά, όπως είπα και πιο πριν, η κ. Τζάκρη είναι και αυτή μια νέα πολιτικός και μπορεί να ?παίξει? με τα χρώματα. Τα κατάφερε βέβαια με το στυλ του ταγέρ, που ήταν πολύ πιο μοντέρνο σε σχέση με αυτά που έχουμε συνηθίσει».

Τι της ταιριάζει: Το μοντέρνο στυλ και τα χρώματα.

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Μαύρο παντελόνι, φούξια σακάκι, λευκό μπλουζάκι και ένα κολιέ με μαύρες πέτρες ήταν η ενδυματολογική επιλογή της νέας υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην τελετή ορκωμοσίας.

Η επαγγελματική ματιά: «Νομίζω ότι στην κυρία Ξενογιαννακοπούλου ταιριάζουν οι έντονες αποχρώσεις. Γενικότερα θα έλεγα στις νέες πολιτικούς ότι είναι καλό να επιλέγουν χρώματα, δείχνοντας έτσι πως αποτινάσσουν το συντηρητισμό που τους καταλογίζουν. Βρήκα το συγκεκριμένο outfit εξαιρετικά κομψό. Επίσης, θεωρώ πολύ σωστή την επιλογή της να ανοίξει κάποιους τόνους το μαλλί της σε σχέση με παλαιότερα. Όσον αφορά το μακιγιάζ της, θα της πρότεινα μια πιο σκούρα βάση και προσεκτική επιλογή στο μεϊκάπ».

Τι της ταιριάζει: Τα ρούχα σε έντονα χρώματα.

Άντζελα Γκερέκου
Μαύρο κοστούμι σε pencil γραμμή και σατέν πουκάμισο σε έντονη ροζ απόχρωση με φιόγκο ήταν η ενδυματολογική επιλογή της νέας υφυπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού.

Η επαγγελματική ματιά: «Η κ. Γκερέκου θεωρούνταν μία από τις πλέον καλοντυμένες Ελληνίδες και πριν μπει στην πολιτική. Δεν με εκπλήσσει η συγκεκριμένη εμφάνισή της, με την έννοια ότι σε μια τόσο επίσημη εμφάνιση δεν υπήρχε περίπτωση να υποπέσει σε κάποιο στυλιστικό ατόπημα. Τα μαλλιά της ήταν άψογα χτενισμένα και το μακιγιάζ της σωστά επιμελημένο. Το μόνο που θα μπορούσα να πω ως συμβουλή ήταν να επιλέγει πιο συχνά σύνολα σε μπλε ή πράσινες αποχρώσεις, που τονίζουν τα υπέροχα μάτια της».

Τι της ταιριάζει: Σύνολα σε μπλε και πράσινες αποχρώσεις.

Λούκα Κατσέλη
Γκρι κοστούμι με λευκό μπλουζάκι ήταν η επιλογή της νέας υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Το στυλ της ήταν λίγο διαφορετικό σε σχέση με τις εμφανίσεις της στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Την είδαμε πολλές φορές με αέρινα σύνολα σε έντονα χρώματα και ασορτί κοσμήματα, ενώ στην ορκωμοσία επέλεξε κάτι πιο αυστηρό.

Η επαγγελματική ματιά: «Και στις δύο περιπτώσεις μου άρεσε πολύ και πιστεύω ότι σωστά επέλεξε το formal γκρι κοστούμι για την εν λόγω εμφάνιση. Ήταν ένα business look που ταιριάζει με το κυβερνητικό πόστο που ανέλαβε. Έξυπνη ήταν η επιλογή της να ?σπάσει? το γκρι με ένα λευκό μπλουζάκι αλλά και η χρήση της καρφίτσας στο σακάκι. Αποτελεί ιδανικό αξεσουάρ για μια επίσημη εμφάνιση. Όσον αφορά τα μαλλιά, θεωρώ πως έπειτα από πολλούς πειραματισμούς στο παρελθόν έχει βρει πλέον το χρώμα και το στυλ που της ταιριάζουν απόλυτα».

Τι της ταιριάζει: Τα αέρινα σύνολα σε πιο loose γραμμές και τα αυστηρά κοστούμια.

Φώφη Γεννηματά
Η νέα υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εμφανίστηκε στην Ηρώδου Αττικού με μαύρο μπλουζάκι και παντελόνι και λευκό σακάκι.

Η επαγγελματική ματιά: «Η κυρία Γεννηματά έπαιξε με την all time classic αντίθεση μαύρου λευκού και πολύ σωστά έκανε. Το συγκεκριμένο στυλ άρμοζε απόλυτα σε μια πρωινή επίσημη εμφάνιση όπως αυτή της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Γενικότερα, θεωρώ ότι συγκαταλέγεται στις καλοντυμένες Ελληνίδες πολιτικούς. Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ όταν εμφανίζεται με ταγέρ ή κοστούμια σε γήινα χρώματα. Το ξανθό της πάει πολύ, θα μπορούσε όμως να πειραματιστεί με το μήκος των μαλλιών της».

Τι της ταιριάζει: Τα ταγέρ ή τα κοστούμια σε γήινα χρώματα.

Εύη Χριστοφιλοπούλου
Η νέα υφυπουργός Παιδείας, Διά βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας φορώντας μαύρο παντελόνι, μπλουζάκι ίδιου χρώματος και κόκκινο σακάκι με κεντημένο τελείωμα.

Η επαγγελματική ματιά: «Ήταν έξυπνη η επιλογή της να ?σπάσει? τη μονοτονία ενός κλασικού και ασφαλούς ενδυματολογικά συνόλου με ένα έντονο χρώμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα κόκκινο σακάκι. Θα το προτιμούσα να ήταν λίγο πιο μακρύ και γενικότερα είναι καλύτερα η κυρία υφυπουργός, λόγω του σωματότυπού της, να προτιμά μακρύτερες γραμμές στα πανωφόρια. Γενικότερα και απ’ όσο την έχω παρακολουθήσει στα παράθυρα δεν έχω εντοπίσει κάποια σοβαρά λάθη στο ντύσιμό της».

Τι της ταιριάζει: Oι μακρύτερες γραμμές στα πανωφόρια.

Τίνα Μπιρμπίλη
Η νέα υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ήταν σίγουρα αυτή που ξεχώρισε, καθώς εμφανίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με διαφορετικό look: λευκό τζιν παντελόνι, αθλητικά παπούτσια, μπεζ λινό σακάκι και σακίδιο στον ώμο...

Η επαγγελματική ματιά: «Εδώ θα είμαι πολύ πιο αυστηρός. Νομίζω ότι το όλο casual look ήταν τελείως λάθος και εν πάση περιπτώσει δεν συνάδει με μια τόσο επίσημη περίσταση. Δεν θα σχολιάσω ούτε το τζιν παντελόνι ούτε τα αθλητικά ούτε και το σακίδιο, που δεν αποχωρίστηκε ούτε καν την ώρα που υπέγραφε τα προεδρικά διατάγματα. Το μόνο που θα πω είναι πως ένα ελαφρύ μακιγιάζ ?ας είναι τελείως natural? επιβάλλεται όταν υπάρχουν κάμερες και φωτογράφοι και πως ανεξαρτήτως περίστασης η χρήση του λινού απαγορεύεται τον Οκτώβριο! Τέλος, ας θυμόμαστε πως υπάρχει ένα άτυπο ενδυματολογικό πρωτόκολλο για συγκεκριμένες περιστάσεις».

Τι της ταιριάζει: Τζιν παντελόνια και αθλητικά παπούτσια.

Κατερίνα Μπατζελή
Με μίντι φόρεμα σε ίσια γραμμή και ασορτί σακάκι είδαμε τη νέα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η επαγγελματική ματιά: «Ήταν ενδιαφέρον από την άποψη ότι το ?ψαροκόκαλο? είναι πάντα μια ασφαλής και διαχρονική επιλογή για επίσημες περιστάσεις όπως η συγκεκριμένη. Αν θυμάμαι καλά, το ίδιο βράδυ η κυρία υπουργός εμφανίστηκε σε παράθυρο δελτίου ειδήσεων με λευκό πουκάμισο και γκρι ριγέ σακάκι. Σωστές οι ενδυματολογικές της απόψεις, αλλά θα μπορούσε να τολμήσει λίγο περισσότερο βάζοντας χρώμα στην ντουλάπα της, καθώς είναι μια πολύ νέα πολιτικός. Γενικότερα, οι νέες πολιτικοί έχουν την ευκαιρία για πιο νεωτεριστικές επιλογές, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει υπερβολές, όπως φλοράλ ή animal prints. Επίσης τα κοσμήματα θα πρέπει πάντα να είναι διακριτικά».

Τι της ταιριάζει: Τα ρούχα σε έντονα χρώματα.