Για την ειρήνη

02.05.2007
Η χρυσή μας καλλιτέχνις Chryssa επέστρεψε από το Μαϊάμι για να τιμήσει τη γενέτειρά της, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τα έργα της που αποτελούν την έκθεση «Ηomage to Ρeace».

Η χρυσή μας καλλιτέχνις Chryssa επέστρεψε από το Μαϊάμι για να τιμήσει τη γενέτειρά της, παρουσιάζοντας για πρώτη φορά τα έργα της που αποτελούν την έκθεση «Ηomage to Ρeace». Για να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή, η Chryssa είναι από τους πιο σπουδαίους σύγχρονους εικαστικούς που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα. Τα γλυπτά της ξεφεύγουν από την έννοια του συμβατικού και προβάλλουν θεματικά μηνύματα. Προσπαθώντας να αναδείξει την ουσία των πραγμάτων, δημιουργεί γλυπτά που χαρακτηρίζονται από μια τεχνοτροπία και την ανάγκη να βρει την ουσία τους εμμένοντας στη διαχρονική και όχι στην παροδική τους αξία. Η έκθεση «Ηomage to Ρeace» αποτελείται από έργα κυρίως από πλάκες αλουμινίου (συν τρία εξαίσια από χοντρό λάστιχο).

Η ανατρεπτική γλύπτρια έχει σμιλέψει λέξεις που παραπέμπουν στην ειρήνη, όπως «Βιετνάμ», «Χιροσίμα» και «Ηomage to Ρeace», με τρόπο που, αν και τα έργα είναι βαριά και σταθερά, σου δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι κινούμενα, ότι είναι ρευστά (κάπως έτσι δεν είναι και η έννοια της ειρήνης τελικά;). Το νεοκλασικό κτίριο του Mihalarias Art στην Κηφισιά ήταν ο ιδανικός χώρος για να φιλοξενήσει μια τόσο σπουδαία έκθεση. Φυσικά, η γλύπτρια χαίρει ιδιαίτερης αναγνώρισης τόσο από το ελληνικό όσο και από το διεθνές jet set, οπότε αρκετοί ήταν οι φιλότεχνοι αλλά και οι κοσμικές προσωπικότητες που έδωσαν το «παρών».