Τέλος στο θρίλερ με την πράσινη κάρτα

26.04.2007
Πριν από τέσσερις εβδομάδες πρώτοι γράψαμε για την απίστευτη γραφειοκρατική εμπλοκή με την Έμυ, μία εκ των τεσσάρων χορευτριών του Σαρμπέλ, με ορατό τον κίνδυνο η ελληνική αποστολή της Eurovision να διασπαστεί και να μην πάει ενωμένη στο Ελσίνκι.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες πρώτοι γράψαμε για την απίστευτη γραφειοκρατική εμπλοκή με την Έμυ, μία εκ των τεσσάρων χορευτριών του Σαρμπέλ, με ορατό τον κίνδυνο η ελληνική αποστολή της Eurovision να διασπαστεί και να μην πάει ενωμένη στο Ελσίνκι. Σήμερα, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το «θρίλερ» τελείωσε.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Όσοι παρακολουθούν από την ανακοίνωση κιόλας των υποψήφιων τραγουδιών που θα μας εκπροσωπούσαν όλες τις εξελίξεις της Eurovision γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι η μελαχρινή καλλονή με τα κοντά μαλλιά που συνόδευε χορευτικά τον Σαρμπέλ στον ελληνικό τελικό είναι αρμένικης καταγωγής. Πολλοί λίγοι όμως, πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ξέρουν για το απίστευτο «θρίλερ» και την ταλαιπωρία που έζησε όλο αυτό το διάστημα μέχρι σήμερα η Έμυ, με τους υπευθύνους να την προειδοποιούν ότι κινδυνεύει άμεσα η συμμετοχή της στο Ελσίνκι και πιθανόν να μην μπορεί να ακολουθήσει τον Σαρμπέλ στο μουσικό διαγωνισμό που θα γίνει στις 12 Μαϊου. Αιτία του κακού ήταν η άδεια παραμονής της ή η ευρέως γνωστή πράσινη κάρτα, που πολύ δύσκολα μπορούσε να βγει για τη νεαρή χορεύτρια.

Τότε άνθρωποι του δήμου Δραπετσώνας όσο και της Υπηρεσίας Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μεταναστών Πειραιά μας είχαν εμπιστευτεί: «Είναι σχεδόν ακατόρθωτο μέσα σε δύο μήνες να ξεπεραστούν όλες οι δυσκολίες που προκύπτουν από την έλλειψη των απαραίτητων δικαιολογητικών, αλλά και ενσήμων από το φάκελο της νεαρής». Η Έμυ, σύμφωνα με τις πρώτες αυτές μαρτυρίες, δεν κάλυπτε τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων προκειμένου να χορηγηθεί σε έναν οποιονδήποτε αλλοδαπό κάτοικο της χώρας η πράσινη κάρτα.

«Για να πάει στη Φινλανδία, όπου γίνεται ο διαγωνισμός της Eurovision, αλλά και να μπορέσει να ξαναγυρίσει, χρειάζεται οπωσδήποτε άδεια παραμονής». Το θέμα, όπως ήταν φυσικό, ευαισθητοποίησε και τον Σαρμπέλ, που τηλεφώνησε ο ίδιος στους υπευθύνους του δήμου Δραπετσώνας, έτσι ώστε να ζητήσει να γίνει μια μικρή εξαίρεση για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Κρατική πρωτοβουλία
Ο φάκελος της όμορφης χορεύτριας είχε «κολλήσει» από τότε στα γραφεία του δήμου. Σύμφωνα όμως με αποκλειστικές πληροφορίες, την προηγούμενη εβδομάδα «ταξίδεψε» μέχρι την αρμόδια υπηρεσία, όπου εκεί καθοριστικό ρόλο έπαιξε η πρωτοβουλία που ήρθε από την κρατική ραδιοτηλεόραση σαν μάννα εξ ουρανού. Με παρέμβαση λοιπόν του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΕΡΤ ενημερώθηκε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας: «Η συγκεκριμένη κοπέλα είναι ένα σημαντικό και απερίσπαστο κομμάτι της παρουσίασης του τραγουδιού που θα μας εκπροσωπήσει σε ένα μήνα στο Ελσίνκι. Παρακαλώ, να κατανοήσετε την ιδιαιτερότητα της κατάστασης, μιας και η νεαρή βοηθάει τον τραγουδιστή Σαρμπέλ τόσο στην αψεγάδιαστη σκηνική παρουσία, αλλά και στα δύσκολα φωνητικά του τραγουδιού».

Η παρέμβαση αυτή, όπως μαθαίνουμε από έγκυρες πηγές, ήταν καθοριστική και οδήγησε στο «κλείσιμο» του φακέλου, οπότε την προηγούμενη Πέμπτη και έπειτα από έγκριση της υπηρεσίας επιστράφηκε στο δήμο Δραπετσώνας μαζί με την πράσινη κάρτα και το δικαίωμα να ταξιδέψει. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν τα ένσημα που έλειπαν εξαγοράστηκαν προς όφελος της ελληνικής αποστολής, που ας ελπίσουμε τώρα κι έπειτα από τον τελευταίο αυτό «σκόπελο» να ταξιδέψει απερίσπαστη και πιο ενωμένη από ποτέ. Και γιατί όχι, να μας φέρει μια ακόμη πρωτιά!