Προσωπική ανάσταση σε 48 ώρες

06.04.2007
Οι περισσότεροι άνθρωποι ζούμε σε μια γκρίζα ζώνη. Οι επιτυχημένοι σε μια εκτυφλωτικά λευκή. Μπορεί το πέρασμα από τη μια στην άλλη να γίνει σε 48 ώρες; Μην απαντήσετε αμέσως ΟΧΙ. Διαβάστε πρώτα για τη νέα μέθοδο, που ήδη εφαρμόζεται ευρέως σε Ευρώπη και Αμερική, κάνοντας το όνειρο πραγματικότητα.

Από τη Μαρία Ανδρέου

Αρκεί ένα Σαββατοκύριακο για να αλλάξουμε ζωή! Πολύ ωραίο! Αποκλείεται όμως να είναι αληθινό! Κι όμως 48 ώρες είναι αρκετές για να κάνετε το μεγάλο βήμα από το γκρίζο στο λευκό, για να θέσετε σε κίνηση το μηχανισμό της επιτυχίας, που δεν θα αργήσει να εμφανιστεί. Όχι, δεν πρόκειται για μια μέθοδο που σας εφοδιάζει με μαγικά μαντζούνια που τα ρίχνετε στον καφέ σας και μεταμορφώνεστε σε Ποπάι ούτε

τα ρίχνετε στον καφέ του αφεντικού σας και του συντρόφου σας και τους κάνει να προσκυνούν το μεγαλείο σας. Ο Νευρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός (ΝΓΠ), έτσι ονομάζεται η εν λόγω μέθοδος, έχει να κάνει αποκλειστικά μ εσάς, με τον ψυχισμό, τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σας, οι οποίες είναι και οι μόνες υπεύθυνες για το γκρίζο στη ζωή σας. Αλλάζοντάς τες, τα σύννεφα εξαφανίζονται ως διά μαγείας και ένα ζωογόνο φως μπαίνει στη ζωή σας. Αυτές οι άγιες μέρες είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για να θέσετε το στόχο σας και εκτός από τη θρησκευτική Ανάσταση, να βάλετε και τα θεμέλια για την προσωπική σας ανάσταση.

Με ποιόν τρόπο; Μαθαίνοντας απλώς τι κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι στη ζωή τους. Ανακαλύπτοντας απλώς τις λέξεις που χρησιμοποιούν και διαφέρουν πολύ από εκείνες που εσείς χρησιμοποιείτε, τον τρόπο που σκέφτονται, επίσης τελείως διαφορετικό από το δικό σας, τη στρατηγική που καταστρώνουν βάζουμε στοίχημα ότι εσείς δεν διαθέτετε καμιά για να πετύχουν τους στόχους τους.

Για παράδειγμα, οι επιτυχημένοι άνθρωποι, αυτοί που νιώθουν αυτοπεποίθηση δεν λένε ποτέ «προσπαθώ». Λένε «κάνω».

Δεν χρησιμοποιούν ποτέ τη λέξη «αλλά», γιατί είναι μια λέξη που ενέχει δικαιολογία και όσοι δικαιολογούνται νιώθουν ενοχές, ανασφάλεια, φόβο. Καταργώντας τη λοιπόν από το λεξιλόγιό μας, καταργούμε μαζί και την τάση μας να δικαιολογούμαστε στους άλλους, στον εαυτό μας, στο Θεό

Οι επιτυχημένοι δεν κάνουν ποτέ αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους. Αυτές είναι που δηλητηριάζουν την ψυχή μας και σαμποτάρουν την ενεργητικότητά μας. Οι αρνητικές σκέψεις είναι σαν μια πάπια που κάθεται στον ώμο ή στο κεφάλι μας και μας φωνάζει συνεχώς:

«Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό», «Ποια νομίζεις ότι είσαι;» κ.λπ. Μήπως είναι καιρός να της πούμε «Σκάσε βλαμμένη»;

Τα 7 βήματα της αλλαγής
1. ΕΣΤΙΑΣΗ

2. ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ

3. ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4. FITNESS

5. ΕΥΕΛΙΞΙΑ

6. ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ

7. ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Ο ΝΓΠ, ή αλλιώς «η τέχνη της επιτυχίας», δεν είναι μια επιστημονική μέθοδος, αλλά μια μέθοδος που στηρίζεται στη μελέτη της ζωής των επιτυχημένων ανθρώπων του πλανήτη. Περιλαμβάνει αρχές και συμπεριφορές χαρακτηριστικές στους επιτυχημένους που

ο καθένας μπορεί να υιοθετήσει, αν το θέλει, και οι οποίες τον βοηθούν να πετύχει τους στόχους του. Απευθύνεται κυρίως σ' εκείνους που βρίσκονται στην «γκρίζα ζώνη», δηλαδή σε μια φάση ζωής όπου

δεν τους ικανοποιεί τίποτα, δεν έχουν μακροπρόθεσμους στόχους και δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ενέργεια για να περάσουν καλά τη μέρα τους.

Βήμα 1ο: Εστιάστε στο στόχο σας
Ξεκαθαρίστε τι είναι αυτό που θέλετε να κάνετε μέσα στους επόμενους 6 μήνες, 1 χρόνο, 2 χρόνια της ζωής σας. Γράψτε σε ένα χαρτί: «Θέλω να». Επιλέγετε ένα στόχο κάθε φορά. Συγκεντρώστε όλη την προσοχή σας σ' αυτόν. Οραματιστείτε τον εαυτό σας να τον πετυχαίνει. Αφεθείτε στα συναισθήματα που σας προκαλεί αυτή η επιτυχία. Οραματιστείτε πώς θα είστε τότε. Πώς θα συμπεριφέρεστε. Τι θα φέρει στη ζωή σας αυτή η επιτυχία. Τι θα απολαμβάνετε.

Εφαρμόζετε καθημερινά αυτόν τον οραματισμό, όσο περισσότερες φορές μπορείτε, και οπωσδήποτε μόλις ξυπνήσετε το πρωί και πριν κοιμηθείτε το βράδυ.

Βήμα 2ο: Αποδεχτείτε ότι εσείς προκαλείτε αυτά που σας συμβαίνουν
Συνειδητοποιήστε τα συναισθήματα που συνήθως σας διακατέχουν και αντιληφθείτε ότι αυτό που νιώθουμε, όποιο συναίσθημα ή εμπειρία και αν βιώνουμε, θετικό ή αρνητικό, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα αυτού που προβάλλουμε εμείς προς τα έξω, προς τον κόσμο , προς οτιδήποτε μας περιβάλλει. Αν, για παράδειγμα, ένας άνθρωπος σας φέρεται με αδιαφορία ή αγένεια, δεν φταίει αυτός, αλλά εσείς, δηλαδή αυτό που άθελά σας προβάλλετε πάνω του. Μπορεί εσείς να είστε ευγενικοί και καλοπροαίρετοι, όμως από μέσα σας μπορεί να εκπέμπετε κάτι άλλο, που δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά επηρεάζει τον άλλο, και του βγάζει αυτή την αντίδραση απέναντί σας. Δηλαδή, θα αναρωτηθείτε: Εγώ φταίω για ό,τι μου συμβαίνει; Πιστέψτε το, είτε είναι αλήθεια είτε όχι, και θα διαπιστώσετε ότι αυτό θα αλλάξει τη ζωή σας.

Βήμα 3ο: Είστε αυτό που τρώτε
Ο τρόπος που διατρεφόμαστε έχει άμεση σχέση με τη συμπεριφορά μας, γιατί απλούστατα το σώμα μας είναι άλλο ένα μέσο για να προβάλλουμε την ταυτότητά μας προς τον έξω κόσμο. Κάθε είδους τροφή που δίνουμε στο σώμα μας συμβάλλει σ' αυτό που εκπέμπεται από το σώμα μας. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό τι επιλέγουμε να βάζουμε στο πιάτο μας. Νομίζετε ότι είναι τυχαίο το γεγονός ότι, όταν νιώθουμε καλά, έχουμε καλή διάθεση, θέλουμε να φάμε ένα φρεσκομαγειρεμένο φαγητό και να το απολαύσουμε σε ένα καλοστρωμένο τραπέζι, ενώ αντίθετα σε περιόδους άγχους και απογοήτευσης τρώμε ό,τι βρίσκουμε μπροστά μας, αδιαφορούμε για το φαγητό που θα βάλουμε στο πιάτο μας, δεν φροντίζουμε να το επιλέξουμε με κριτήρια ποιότητας. Η φροντίδα του σώματός μας μέσα από μια καλή διατροφή συνυπάρχει με την αγάπη προς τον εαυτό μας και η αγάπη προς τον εαυτό μας συνυπάρχει με την εμπιστοσύνη που του δείχνουμε, με το πόσο μας εκτιμάμε.

Βήμα 4ο: Διατηρηθείτε σε φόρμα
Η ευεξία μας, η ενεργητικότητά μας είναι κινητήρια δύναμη.

Όσο περισσότερη ενέργεια νιώθουμε, τόσο πιο θετικά ανταποκρινόμαστε σε ό,τι μας συμβαίνει. Ο καλός ύπνος, η χαλάρωση, η σωματική άσκηση, σε συνδυασμό με την καλή διατροφή αποτελούν τους ακρογωνιαίους παράγοντες της ευεξίας. Κι εσείς τι κάνετε για όλα αυτά;

Βήμα 5ο: Εσείς και ο εαυτός σας
Τι πιστεύετε για τον εαυτό σας; Ποια είναι τα ελαττώματα και ποια τα προτερήματά σας; Ποια γνώμη έχετε γι αυτόν; Κι αυτή η γνώμη είστε σίγουροι ότι είναι δική σας ή μήπως είναι η γνώμη των γονιών σας ή των στενών φίλων σας; Πάρτε χαρτί και μολύβι και καταγράψτε σε μια στήλη κάθε αρνητική σκέψη που κάνετε για τον εαυτό σας και σε μια δεύτερη στήλη κάθε θετική σκέψη που κάνετε για τον εαυτό σας. Γράφετε αυθόρμητα ό,τι σας έρχεται στο μυαλό, χωρίς να αυτολογοκρίνεστε ή να αυτοσαρκάζεστε. Διαβάζοντας αυτά που γράψατε, θα διαπιστώσετε πόσο λίγες από τις ικανότητές σας τελικά χρησιμοποιείτε στη ζωή σας, πόσο μεγάλο είναι το δυναμικό που αφήνετε ανεκμετάλλευτο. Βάλτε ένα Χ στη στήλη με τις αρνητικές για τον εαυτό σας πεποιθήσεις. Συγκεντρωθείτε στις θετικές. Καθημερινά από δω κι εμπρός φροντίστε να εμπλουτίζετε αυτή τη στήλη, καθώς θα ανακαλύπτετε όλο και καινούργια θετικά πράγματα για τον εαυτό σας.

Βήμα 6ο: Διδαχθείτε από τα λάθη σας
Διαγράψτε τη λέξη αποτυχία από το λεξιλόγιό σας και αντικαταστήστε τη με τη λέξη λάθος. Γιατί οι άνθρωποι δεν αποτυγχάνουν. Απλώς κάνουν λάθη και από τον τρόπο που διαχειρίζονται αυτά τα λάθη εξαρτάται αν θα πετύχουν ή όχι το στόχο τους.

Με άλλα λόγια, αναγνωρίστε τα λάθη που κάνετε και, αντί να υποβάλλετε τον εαυτό σας σε τιμωρία, υποβάλλετέ τον στην προσπάθεια να μην τα επαναλάβει την επόμενη φορά. Φροντίστε από δω κι εμπρός να κάνετε κάτι διαφορετικό από εκείνο που κάνατε στο παρελθόν και το κρίνατε λανθασμένο.

Βήμα 7ο: Κόψτε το στόχο σας σε κομματάκια
Θέλετε μέσα σε ένα χρόνο να πετύχετε ένα συγκεκριμένο στόχο. Ο.Κ. Το ξεκαθαρίσατε αυτό. Τώρα κόψτε αυτόν το στόχο σε κομματάκια, καταγράψτε δηλαδή ποιοι είναι οι μικρότεροι στόχοι που πρέπει να πετύχετε ώστε να φτάσετε στο μεγάλο. Μέσα σε δύο μήνες θα κάνω αυτό μέσα στους επόμενους τρεις θα κάνω το άλλο, και ούτω καθεξής. Ελέγχετε συχνά κατά πόσο είστε συνεπής με το πλάνο σας. Ολοκληρώσατε αυτό που θέλατε μέσα στους δύο μήνες;

Αν όχι, γιατί; Εντοπίστε πού κάνατε λάθος και ξαναπροσπαθήστε τώρα διαφορετικά. Με άλλα λόγια, αποφασίστε ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε ώστε να πετύχετε το στόχο σας.

Παράδειγμα
1. Ο στόχος σας είναι να χάσετε μέσα σε ένα χρόνο 20 κιλά.

Οραματιστείτε τον εαυτό σας να τον πετυχαίνει. Προσπαθήστε να νιώσετε το σώμα σας με 20 κιλά λιγότερα. Πώς θα ντυνόσαστε, πώς θα νιώθατε κοιτώντας τον εαυτό σας στον καθρέφτη, πώς θα νιώθατε όταν οι άλλοι σας κοιτούν ή σας κάνουν κομπλιμέντο για τη λεπτή σιλουέτα σας;

2. Τι χρειάζεται για να πετύχετε αυτόν το στόχο;

Να αλλάξετε διατροφή. Να πάτε στο γυμναστήριο. Να αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα. Να κόψετε το αλκοόλ. Να κόψετε τα γλυκά. Να μην τρώτε φαστ φουντ. Να ψωνίζετε και να μαγειρεύετε μόνη σας το φαγητό σας κ.λπ. Βάλτε τους μικρούς αυτούς στόχους σας σε σειρά προτεραιότητας και το χρόνο μέσα στον οποίο θέλετε να πετύχετε τον καθέναν απ αυτούς: να κόψετε το αλκοόλ μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες, να κόψετε τα γλυκά μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες και ούτω καθεξής.

Αν φτάσει η τρίτη εβδομάδα και διαπιστώσετε ότι δεν κόψατε αλλά απλώς μειώσατε το αλκοόλ που καταναλώνετε, αναρωτηθείτε: «Τι με εμποδίζει να το κόψω εντελώς;», «Κάτω από ποιες συνθήκες δεν μπορώ να αντισταθώ σε ένα ποτήρι κρασί;», «Ποιες στιγμές νιώθω ποιο δυνατή και αυτοπειθαρχώ;». Οι απαντήσεις που θα δώσετε σας λένε τι πρέπει να αναθεωρήσετε στις συνήθειές σας για να πετύχετε αυτόν το μικρό στόχο. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους επόμενους μέχρι να φτάσετε στον πολυπόθητο μεγάλο και τελευταίο. Καλή επιτυχία! Αν και εφαρμόζοντας τα 7 βήματα του ΝΓΠ, δεν χρειάζεστε τις ευχές μας για να πετύχετε. Δεν το πιστεύετε; Χάνετε τίποτα να δοκιμάσετε;