Βασίλης Πρεβελάκης: Ο νέος "Mr Καλλιστεία"!

12.04.2007
Ο χαμός του πατέρα του Γιώργου Πρεβελάκη ανέτρεψε τα μέχρι τότε δεδομένα της ζωής του χρίζοντάς τον επίσημα πλέον διάδοχο των δραστηριοτήτων του «Μr Καλλιστεία» εδώ και 30 χρόνια. Ο Βασίλης Πρεβελάκης σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση μας αποδεικνύει ότι είναι εδώ και η δυναμική που έχει ήδη αναπτύξει τους τελευταίους δύο μήνες προοιωνίζεται έναν άξιο συνεχιστή του έργου του πατέρα του.

Από την Αριάννα Δημητροπούλου

Τον συνάντησα στο γραφείο όπου μέχρι το καλοκαίρι επισκεπτόμουν τον πατέρα του και αξιότιμο συνεργάτη μου επί σειρά ετών στη διοργάνωση και την παρουσίαση των καλλιστείων και η συγκίνησή μου ήταν αρκετή για να αφήσω τα πρώτα λεπτά να κυλήσουν πάνω στις εκατοντάδες φωτογραφίες του προκατόχου του με Μις και Σταρ αλλοτινών εποχών. Η ευγένεια και η ζεστή υποδοχή του Βασίλη Πρεβελάκη με την ψηλή κοσμοστασιά που θυμίζει αρκετά τον πατέρα του ήταν αρκετή για να βρω το ρυθμό της συνέντευξης που ακολούθησε.

Πώς ήταν η επόμενη μέρα στη διαδοχή του πατέρα σου Γιώργου Πρεβελάκη στο γραφείο του;

«Επειδή, όπως γνωρίζεις, όλα συνέβησαν πολύ ξαφνικά, στην αρχή βρέθηκα λίγο απροετοίμαστος. Ήταν πολύ ξαφνικό για μένα. Το καλοκαίρι που ήμασταν μαζί στο Λος Άντζελες στο Miss Universe το είχαμε συζητήσει και είχαμε κανονίσει φέτος να επιστρέψω από την Αμερική και να έχουμε μια περίοδο που θα ήμασταν μαζί στο γραφείο και να αποσυρθεί κατά ένα μέρος παραδίδοντάς μου τις γνώσεις του και το αρχείο. Ο πατέρας μου ήταν πάντα προνοητικός. Λόγω της κατάστασης, ουσιαστικά επισπεύτηκε η όλη διαδικασία. Βέβαια, στην αρχή έκανα πολλά ταξίδια Αμερική-Αθήνα μέχρι να οργανώσω τη ζωή μου για τη μόνιμη διαμονή μου στην Ελλάδα. Τώρα έχω μπει πια στους κανονικούς ρυθμούς του γραφείου».

Αυτή η στιγμή που όχι επικουρικά, αλλά ως διάδοχος πια του πατέρα σου είσαι στα πράγματα πώς σου φαίνεται;

«Επειδή παρακολουθούσα τα καλλιστεία εδώ και πολλά χρόνια, από παιδί, και μου μιλούσε διαρκώς για τα καλλιστεία, τα οποία αγαπούσε πάρα πολύ, όπως γνωρίζεις κι εσύ, μου μετάγγισε την αγάπη και το ενδιαφέρον του, οπότε δεν αισθάνθηκα ότι είμαι απροετοίμαστος και το γραφείο έχει κανονικά τη συνέχειά του. Από την άλλη μεριά, ο χώρος των καλλιστείων μπορεί να έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει πάντα τα ίδια κύρια χαρακτηριστικά. Οπότε όλα μου φαίνονται γνώριμα».

Οι προσωπικές σου επαφές στα καλλιστεία ως νέος «Μr Καλλιστεία» πώς ήταν;

«Όλοι οι άνθρωποι μου στάθηκαν πάρα πολύ. Σε ένα χώρο όπου γενικά υπάρχει πάρα πολλή ίντριγκα και πολύ παρασκήνιο μπορώ να πω ότι μου φέρθηκαν άψογα, ως επί το πλείστον. Οι σχέσεις μου είναι πάρα πολύ στενές, πολύ ζεστές και νιώθω οικεία και άνετα. Εξάλλου, ειδικά στον ΑΝΤ1, τα άτομα ήταν γνωστά. Η σχέση μας βέβαια άλλαξε, αλλά όχι με ένα δύσκολο ή ανταγωνιστικό τρόπο».

Αυτό σημαίνει ότι σε έχουν αποδεχτεί; Γιατί δεν σ' το κρύβω ότι πολλοί αναρωτήθηκαν αν θα τα καταφέρεις στη θέση του πολύ επιτυχημένου επί σειρά ετών πατέρα σου.

«Νομίζω ότι για τον πατέρα μου τα καλλιστεία ήταν η ζωή του. Αλλά και για μένα τα καλλιστεία ήταν το ίδιο, γιατί τα έζησα από μικρό παιδί. Ήταν συνέχεια στη ζωή μου από τότε που θυμάμαι. Δεν ήρθα από το πουθενά μη ξέροντας τι συμβαίνει. Τα καλλιστεία είναι για μένα όπως ένας φίλος: γνωστά, οικεία, αγαπητά. Βέβαια, όπως γνωρίζεις, και για τον πατέρα μου τα καλλιστεία δεν ήταν ο μοναδικός σκοπός της ζωής του. Είχε πολλές άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες και ιδιότητες. Ο πατέρας μου είχε αποσυρθεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες μόλις τα τελευταία 10 χρόνια».

Τι έχεις να πεις λοιπόν στους βιαστικούς κριτές σου;

«Πιστεύω ότι ούτε και αυτοί είχαν την πλήρη εικόνα, ακριβώς επειδή εγώ είμαι χαμηλών τόνων άνθρωπος και δεν επεδίωκα τη δημοσιότητα όσο καιρό ήταν στα πράγματα ο πατέρας μου. Πολλοί μου είχαν πει ότι θα έπρεπε να είχα αναλάβει πιο πολλά πράγματα, αλλά, αφού ήταν κάτι που τον αναζωογονούσε και του άρεσε τόσο πολύ, εγώ δεν μπορούσα να ανακατευτώ. Ήταν το δικό του show. Αυτό δεν σημαίνει ότι εγώ ήμουν απών».

Τρέφεις την ίδια αγάπη για το θεσμό;

«Μα γι αυτόν το λόγο και παρακολουθούσα τους διαγωνισμούς και πήγαινα σε τόσες διεθνείς εκδηλώσεις, όπως στα Miss Universe, Miss World, Mrs Globe».

Πώς βλέπεις το φετινό διαγωνισμό που είναι σε εξέλιξη;

«Είναι αναμφισβήτητα πολύ καλή χρονιά. Συμμετέχουν πολύ ωραίες κοπέλες κι επειδή εγώ πιστεύω ότι καλές χρονιές είναι εκείνες που υπάρχει σασπένς και ανταγωνισμός, φέτος θα είναι από τις καλύτερες, γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή δεν θα ξέρουμε ποια θα είναι η Σταρ Ελλάς. Θέλω και επιδιώκω, κάτι που ήθελε και ο πατέρας μου και ήταν το παράπονό του, να υπάρχει αρκετός χρόνος προετοιμασίας των νικητριών πριν από τη συμμετοχή τους στους διεθνείς διαγωνισμούς».

Με τις φετινές συμμετοχές θα έχουμε πιστεύεις και διεθνείς διακρίσεις;

«Ναι, έχουμε πολύ μεγάλες πιθανότητες, επειδή πραγματικά είναι πολύ όμορφες οι κοπέλες».

Κάποιοι είπαν ότι ίσως δεν αποδειχθείς το ίδιο ικανός με τον πατέρα σου και μπορέσουν να πάρουν εκείνοι κάποιες αντιπροσωπείες διαγωνισμών ομορφιάς. Πώς θα το αντιμετωπίσεις;

«Υπάρχουν δύο όψεις σ' αυτό το νόμισμα. Πιστεύω ότι επειδή πολλοί βρέθηκαν προ απροόπτου, επειδή δεν περίμεναν ότι ο πατέρας μου θα έφευγε ξαφνικά, σκέφτηκαν ότι ίσως τους παρουσιάζεται μια ευκαιρία χωρίς να το σκεφτούν πολύ καλά. Αυτό και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εγώ διατηρούσα πάντα χαμηλούς τόνους ήταν εύλογα τα ερωτήματα: Πού είναι ο Βασίλης, Ποιος είναι ο Βασίλης, Γιατί να αναλάβει ο Βασίλης. Στο κάτω κάτω αυτός είναι στο εξωτερικό, θα σκέφτηκαν».

Το δικαιολογείς δηλαδή και το δεύτερο κομμάτι ποιο είναι;

«Επειδή η επιτυχία του πατέρα μου οφειλόταν στο γεγονός ότι είχε συγκεντρώσει πολλούς διαγωνισμούς και ουσιαστικά εκείνος λειτουργούσε σαν το κέντρο των ελληνικών καλλιστείων ό,τι γινόταν στα καλλιστεία ουσιαστικά περνούσε μέσα απ αυτό το γραφείο. Αν κάποιοι άλλοι έπαιρναν κομματάκια, θα αποδυνάμωναν το θεσμό και δεν θα μπορούσαν να έχουν την επιτυχία στην οποία θα ήλπιζαν. Διότι το να παίζουν πολλοί άνθρωποι σε μια πολύ μικρή αγορά αποδυναμώνει το προϊόν που είναι πολύ ευαίσθητο. Έπειτα οι σχέσεις του γραφείου μας με τους διεθνείς διαγωνισμούς έχουν χτιστεί με τα χρόνια και είναι σχέσεις στενές, εξαιρετικής εμπιστοσύνης και εκτίμησης».

Πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί ο καθένας να πάει και να πάρει ένα διεθνή διαγωνισμό ως αντιπρόσωπος;

«Καταρχήν πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Αυτή δεν αγοράζεται και υπάρχει και αρκετή συντηρητισμός σ' αυτόν το χώρο. Μια κοπέλα που εκλέγεται και πρέπει να πάει στην άκρη της γης για να συμμετάσχει σε ένα διεθνή διαγωνισμό πρέπει να έχει εμπιστοσύνη στο θεσμό, άρα και σ' εκείνον που τη στέλνει. Αυτός της εγγυάται ουσιαστικά ότι είναι ένας σοβαρός διαγωνισμός και ότι δεν θα έχει προβλήματα. Κάθε μέρα παίρνω εκατοντάδες e-mails από διάφορους ανθρώπους που λένε ότι έχουν κάποιο διαγωνισμό. Όμως υπάρχει το θέμα της αναγνωρισιμότητας του ονόματος του διαγωνισμού. Αν πάνε στο διαγωνισμό για Μις Ουγκάντα, θα γυρίσουν ύστερα από όλη αυτή την ταλαιπωρία και τι θα έχουν να πουν;».

Εκτός από «Μr Καλλιστεία», είσαι και ένας νέος γοητευτικός άντρας, που αγαπά το ωραίο φύλο και θαυμάζει το ωραίο. Ως άντρας με προσόντα λοιπόν και με κουλτούρα υψηλού επιπέδου πώς βλέπεις εκείνους που σνομπάρουν ή επιτίθενται στο θεσμό;

«Κάθε άποψη είναι σεβαστή. Αυτό που μπορώ να πω έχει να κάνει με τη δική μου οπτική στο θέμα. Θα πω λοιπόν ότι ένας τενίστας πρέπει να παίζει καλά τένις. Ένας συγγραφέας να έχει μόρφωση και καλή πένα. Κάθε χώρος λοιπόν έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τις δικές του απαιτήσεις. Να είσαι τενίστας που γράφει και ωραία είναι καλό, αλλά δεν είναι απαραίτητο. Και τα καλλιστεία έχουν κάποια χαρακτηριστικά. Οι συμμετέχουσες πρέπει να είναι όμορφες για να μας εκπροσωπήσουν στο εξωτερικό και για να κάνουν καριέρα σε χώρους στους οποίους η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο».

Τελικά, έρχονται στα καλλιστεία οι ωραιότερες κοπέλες;

«Εξαρτόμαστε από το πόσο όμορφες κοπέλες έρχονται κάθε φορά. Όσο η άποψη του κόσμου για το διαγωνισμό είναι ότι είναι αξιόπιστος, δίκαιος, αξιοκρατικός κ.λπ., τόσο πιο όμορφες κοπέλες θα έρχονται».

Το δίκαιος όμως κάποιες φορές έχει αμφισβητηθεί

«Η επιλογή της επιτροπής γίνεται από το κανάλι, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι καθοδηγούμενη από το κανάλι. Αυτή είναι η διαφορά. Διότι είναι άνθρωποι του χώρου και έχουν άποψη. Ποιος θα τολμούσε να πει σε ένα σχεδιαστή μόδας να ψηφίσει π.χ. το 5; ».

Πόσο συγκινημένος νιώθεις που φέτος θα είσαι εσύ στα ελληνικά καλλιστεία και όχι ο Γιώργος Πρεβελάκης;

«Είναι δύσκολο, διότι ακόμη αισθάνομαι ότι ο πατέρας μου κάποια στιγμή θα μπει στο γραφείο. Δεν έχω συνειδητοποιήσει πλήρως ότι έχει φύγει. Και ίσως συγκινηθώ και ίσως ποτέ δεν το συνειδητοποιήσω Τελικά, αυτή η χρονιά θα είναι διαφορετική στα καλλιστεία. Θα απουσιάζει εκείνος που πίστεψε και έδωσε όσο κανείς την ψυχή του στο διαγωνισμό που αναδεικνύει την ελληνική ομορφιά.