Ό,τι θέλετε να μάθετε για τη νέα κόντρα

11.04.2007
Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που η Αλίκη Βουγιουκλάκη έφυγε από τη ζωή και το όνομά της εξακολουθεί να κάνει πρωτοσέλιδα και να ανεβάζει κατακόρυφα τους δείκτες της AGB.

Δέκα χρόνια πέρασαν από τότε που η Αλίκη Βουγιουκλάκη έφυγε από τη ζωή και το όνομά της εξακολουθεί να κάνει πρωτοσέλιδα και να ανεβάζει κατακόρυφα τους δείκτες της AGB. Η τελευταία κόντρα μεταξύ του γιου της Γιάννη Παπαμιχαήλ και των θείων του Τάκη και Αντώνη Βουγιουκλάκη μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μεσημεριανών εκπομπών και των νεανικών δελτίων. Εμείς στο ΛΟΙΠΟΝ, που πέρσι το καλοκαίρι πρώτοι δημοσιεύσαμε τη χαμένη αυτοβιογραφία της Αλίκης πάνω στην οποία θα στηριχτεί το βιβλίο που υπογράφει ο γιος της, κάναμε το ρεπορτάζ μας και σας παρουσιάζουμε ό,τι θέλετε να μάθετε για το σίριαλ και την υπόθεση Βουγιουκλάκη!

από την κατιανα ματζαριδου

Υπεύθυνος για τη συγγραφή της βιογραφίας της Αλίκης είναι ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, που συνεργάζεται στην έρευνα με τον έγκριτο δημοσιογράφο Νίκο Νικόλιζα, ο οποίος έχει υπογράψει τις βιογραφίες του Αλέκου Αλεξανδράκη και της Καίτης Γκρέι.

Ένα ολόκληρο δωμάτιο καταλαμβάνουν τα γραπτά και ηχητικά ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή του το δίδυμο Παπαμιχαήλ-Νικόλιζα και πάνω στα οποία θα στηριχτεί όλη η βιογραφία. Τα ντοκουμέντα αυτά, γραμμένα τα περισσότερα από την ίδια την Αλίκη, μπορούν να διασφαλίσουν την αυθεντικότητα και την πιστότητα με την οποία θα αποδοθεί η ζωή της σταρ.

Το βιβλίο πάνω στο οποίο δουλεύουν εδώ και περίπου έξι μήνες οι δύο άντρες θα εκδοθεί αμέσως μετά το καλοκαίρι.

Η εταιρεία που έχει αναλάβει την παραγωγή του σίριαλ είναι η Lumad και υπεύθυνη παραγωγός είναι η Έλενα Χατζηαλεξάνδρου. Η Lumad είναι θυγατρική της Safe Company, της εταιρείας που έκανε την ταινία και το σίριαλ «Safe sex». Αυτό σημαίνει ότι στο σίριαλ θα βάλουν το χεράκι τους οι σούπερ επιτυχημένοι σεναριογράφοι Μιχάλης Ρέππας και Θανάσης Παπαθανασίου.

Η εταιρεία παραγωγής έχει έρθει σε μια πρώτη επαφή με τον Τάκη Βουγιουκλάκη, συζητώντας μαζί του το ενδεχόμενο της συνεργασίας. Εκείνος, όπως μας είπαν οι εκπρόσωποι της Lumad, ήταν ευγενέστατος, αλλά επιφυλακτικός ως προς το timing της προβολής του σίριαλ. Επαφή με τον αδελφό του Αντώνη δεν έχουν ακόμη, γιατί έλειπε στο εξωτερικό.

Η ακριβής πρόταση της Lumad είναι να υποβάλλονται τα επεισόδια για έλεγχο στους αδελφούς Βουγιουκλάκη, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στην τηλεοπτική μεταφορά της ζωής της αδελφής τους. Όπως μας μετέφεραν οι υπεύθυνοι, τα αδέλφια της Αλίκης σε πρώτο επίπεδο έχουν δείξει ενδιαφέρον και αναμένουν τη συνέχεια των συζητήσεων.

Το οικονομικό έρεισμα της συνεργασίας των αδελφών Βουγιουκλάκη με τη Lumad καθορίζει ο ίδιος ο Γιάννης Παπαμιχαήλ, που έχει στην κατοχή του τα πνευματικά δικαιώματα της βιογραφίας.

Τι έγραψε η ίδια η Αλίκη για τη ζωή της
Είναι καλοκαίρι του 1960 όταν το «Έθνος» της ζητάει να γράφει σε συνέχειες τη ζωή της. Με ευχαρίστηση εκείνη δέχεται και όταν τελειώνει η ζωή της μέσα από τη δημοσίευση που της έκανε η εφημερίδα, ο εκδοτικός οίκος «Ίκαρος» της προτείνει να γράψει τη ζωή της σε βιβλίο. Κάθεται τρεις ολόκληρους μήνες και γράφει. Το 1961 η Αλίκη κυκλοφορεί την αυτοβιογραφία της. Γραμμένη σε πρώτο ενικό από τα χέρια της, το βιβλίο με τίτλο «Εδώ Αλίκη» βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων. Τι έγραψε σε ηλικία μόλις 27 ετών; Το ΛΟΙΠΟΝ μέσα από τις 100 σελίδες του σπάνιου αυτού βιβλίου επιλέγει απλά κάποια αποσπάσματα-ντοκουμέντο ως φόρο τιμής στη μεγαλύτερη σταρ της Ελλάδας.

«Τρεις μήνες μετά τη γέννησή μου αρρώστησα βαριά. Από βρογχοπνευμονία. Μια εβδομάδα πάλευα με το θάνατο. Ζήτημα ήταν αν θα ζούσα. Πρέπει να βαφτίσετε το παιδί, είπαν στον πατέρα μου. Έφεραν παπά, τη νονά, ακόμη και κουφέτα και γλυκά για να μην υποψιασθεί τίποτα η μητέρα μου. Ήμασταν στο εξοχικό μας που δεν είχε καλοριφέρ. Άπλωσαν λοιπόν πάνω από την κολυμπήθρα μια μεγάλη κουβέρτα και μπήκαν όλοι από κάτω να με βαφτίσουν. Έτσι, κάτω από αυτή την πρωτότυπη τέντα».

«Η οικογένειά μου, θρεμμένη με τις αυστηρές παραδόσεις της Κρήτης και της Μάνης, ούτε δεχόταν να ακούσει για το αμαρτωλό και κατηραμένο θέατρο. Κι όταν έμαθαν πως μπήκα στη Δραματική Σχολή, σείστηκε ο τόπος».

«Καθώς αγαπούσα ιδιαίτερα τα φυσικομαθηματικά, φρόντισα να ερωτευτώ τον καθηγητή μου αυτού του μαθήματος για να είμαι συνεπής με τις κλίσεις μου. Μόλις μου μιλούσε, μόλις με κοίταζε, τα πάντα σκοτείνιαζαν, το μυαλό μου άδειαζε».

«Βουγιουκλάκη; Να το αλλάξεις. Αυτό μου είπε ο διευθυντής μου στη Σχολή του Εθνικού, ο Δημήτρης Ροντήρης, και είχε δίκιο. Ούτε σ' εμένα άρεσε το επίθετό μου. Αλλά δεν πρόφθασα».

«Θέλετε να σας πω την ειλικρινή γνώμη μου; Πιστεύω ότι ο κινηματογράφος με έβλαψε, όπως όλους τους νέους ηθοποιούς».