Κάτι να τους φυλάει

11.04.2007
Η σόουμπιζ πιστεύει στο Θεό και μάλιστα πολύ. Έτσι, όλο και κάποιο φυλαχτό κουβαλάνε μαζί τους οι άνθρωποί της, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ξορκίσουν το κακό μάτι, τη γλωσσοφαγιά και την ατυχία.

Από τη Χρύσα Αντωνίου

Είναι γνωστό ότι στο χώρο της σόουμπιζ τα πισώπλατα «μαχαιρώματα» είναι πολλά, όπως και οι κακές γλωσσίτσες, γι αυτό και ένα φυλαχτό ή ένα αντικείμενο που διώχνει την αρνητική ενέργεια είναι απαραίτητο σε όσους και όσες εκτίθενται στα φώτα της δημοσιότητας. Άλλωστε, οι περισσότεροι επώνυμοι το δηλώνουν ότι η πίστη τους τους έχει σώσει σε δύσκολες στιγμές και πως ό,τι έχουν καταφέρει το έκαναν με τη δύναμη και τη βοήθεια του Θεού. Δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, που οι περισσότεροι άνθρωποι της σόουμπιζ έχουν τον πνευματικό τους που συμβουλεύονται, ενώ αυτές τις άγιες μέρες πηγαίνουν σε μοναστήρια για να νιώσουν τη θεία χάρη του Κυρίου. Ας δούμε, λοιπόν, τι έχουν ως φυλαχτά γνωστά πρόσωπα της σόουμπιζ που τα βλέπουμε καθημερινά να λάμπουν, αλλά και αυτά έχουν πολλές φορές καταφύγει για βοήθεια και γαλήνη στο Θεό.

Η «εθνική μας μαγείρισσα», η Βέφα Αλεξιάδου, μιλάει με συγκίνηση για το δικό της φυλαχτό, που το φοράει και θυμάται τον άντρα της που έφυγε πριν από λίγο καιρό. Είναι ένα μαργαριταρένιο κολιέ, το τελευταίο δώρο που της έκανε εκείνος, και μάλιστα όπως μάθαμε το παρήγγειλε μέσα από τηλεπωλήσεις, καθώς δεν μπορούσε να σηκωθεί λόγω της αρρώστιας του από το κρεβάτι. Του άρεσε να δωρίζει στη γυναίκα του χρυσαφικά και να τη βλέπει πάντα όμορφη, γι αυτό της είπε πως όταν θα έφευγε, δεν ήθελε να φορέσει μαύρα και να θρηνήσει. Η κ. Βέφα, όταν φοράει το κόσμημα αυτό, με τις πέρλες από μαργαριτάρια, νιώθει σαν να τον βλέπει δίπλα της να της χαμογελάει και να χαίρεται που της άρεσε τόσο πολύ το δώρο που της αγόρασε. Πιστεύει ότι το κόσμημα αυτό κρύβει όλη την αγάπη και την προστασία αυτού του ανθρώπου που της στάθηκε μια ολόκληρη ζωή.

Όμως, και το φυλαχτό της Ελένης Φιλίνη έχει συναισθηματική αξία για εκείνη. Είναι ένα σταυρουδάκι που της χάρισε ο πατέρας της λίγο πριν πεθάνει. Δεν το αποχωρίζεται ποτέ και θεωρεί ότι όχι μόνο της φέρνει τύχη, αλλά την έχει προστατέψει σε πολύ δύσκολες στιγμές.

Η Δήμητρα Παπαδοπούλου έχει κι εκείνη ένα φυλαχτό καρδιάς.

«Φοράω ένα σταυρουδάκι της γιαγιάς μου από τα δεκατρία μου χρόνια. Αισθάνομαι ότι είναι ένα μ εμένα», τονίζει η ίδια.

Ο Παύλος Κοντογιαννίδης έχει πάντα στο καμαρίνι του ένα ασημένιο «ματάκι» για να τον φυλάει από το κακό μάτι και την κακογλωσσιά, ενώ, αν ψάξει κανείς τη Σοφία Φιλιππίδου, μπορεί να βρει μικρά φυλαχτά ραμμένα στη φόδρα των σακακιών της από τη μητέρα της.

Φυλαχτό από το Άγιο Όρος έχει πάντα στο τσαντάκι του ο Λευτέρης Πανταζής, ενώ δεν αποχωρίζεται και το κομποσκοίνι που φοράει στο χέρι του.

Κομποσκοίνι από το Άγιο Όρος για φυλαχτό έχουν και οι Μανόλης Μητσιάς, Νίκος Βέρτης, Γιώργος Μαζωνάκης και Νίκος Κουρκούλης. Επίσης, η Έλενα Ράπτη δεν αποχωρίζεται ποτέ το κομποσκοίνι που φοράει στο χέρι της, το οποίο της έφερε δώρο ένας αγαπημένος της φίλος από το Άγιο Όρος.

Η όμορφη πρωταθλήτριά μας Μιρέλα Μανιάνι έχει και αυτή το δικό της φυλαχτό. Είναι ένα μικρό εικόνισμα της Παναγίας, το οποίο της χάρισε πριν από μερικά χρόνια η γυναίκα του προπονητή της και δεν το αποχωρίζεται ποτέ. «Πιστεύω ότι χωρίς αυτό κάτι δεν μου πάει καλά», έχει πει στο παρελθόν.

Η Αθηνά Τσιλύρα φυλάει πάντα στην τσάντα της ένα κομποσκοίνι, που το χάρισε ένας μοναχός στη μητέρα της, ενώ η Νεφέλη Ορφανού δεν ξεχνάει ποτέ να φορέσει το βαφτιστικό της σταυρό.

Ένα σταυρό-φυλαχτό, τον οποίο κουβαλάει μαζί του εδώ και10 χρόνια, δώρο του πατέρα του, δεν αποχωρίζεται ποτέ και ο Γιώργος Τσαλίκης, ενώ και ο Πάνος Κιάμος έχει έναν ξύλινο σταυρό από το Άγιο Όρος που τον φοράει συνεχώς για να παίρνει δύναμη. και η Ζωή Λάσκαρη δεν αποχωρίζεται το χρυσό σταυρό της, ενώ πολύ συχνά επισκέπτεται τη Μονή του Αγίου Αθανασίου, λίγο έξω από την Αθήνα.

Μια φωτογραφία του αγνοούμενου πατέρα της φυλάει ευλαβικά σαν πολύτιμο φυλαχτό στην τσάντα της η Κωνσταντίνα.

Ο Σαρμπέλ πάντα έχει στην τσέπη του το σταυρό που του έδωσε ο παππούς του λίγο πριν πεθάνει, ένα οικογενειακό κειμήλιο που του φέρνει τύχη και τον έχει βοηθήσει σε όλες τις δύσκολες φάσεις της ζωής του.

Το φυλαχτό της Δούκισσας και ταυτόχρονα το γούρι της είναι ένα δαχτυλίδι που της αγόρασε ο μεγάλος της γιος όταν ήταν παιδί.

«Το αγόρασε με τα λεφτά που μάζευε για να πάρει ποδήλατο και είπα ότι δεν θα το βγάλω από το χέρι μου», λέει η δημοφιλής τραγουδίστρια.

Ένα ασημένιο δαχτυλιδάκι στο αριστερό χέρι του Μιχάλη Ρέππα είναι το φυλαχτό του και το γούρι του ταυτόχρονα, το οποίο στριφογυρίζει όταν αισθάνεται νευρικότητα.

Η Σοφία Αρβανίτη θεωρεί ότι είναι το τυχερό της φυλαχτό- γούρι ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που φοράει πάντα στην πάνω τρύπα του δεξιού της αφτιού. Το ίδιο όμως γούρι έχει και ο Σάκης Μπουλάς, καθώς δεν αποχωρίζεται από έφηβος το σκουλαρίκι που φοράει στο αφτί του.

Η γλυκιά Ελεονώρα Μελέτη έχει τα δικά της φυλαχτά, που λειτουργούν και ως τα αγαπημένα της γούρια, και τα οποία δεν αποχωρίζεται ποτέ.

«Είναι το λατρεμένο δαχτυλίδι του παππού μου, που λίγο πριν βγω στον αέρα το στριφογυρίζω και παίρνω δύναμη», μας λέει η παρουσιάστρια. «Η χρυσή πεταλουδίτσα στο λαιμό μου, που μου την έκανε δώρο η μητέρα μου, και το αστεράκι, που μου το χάρισε ένα πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο. Επίσης, το βραχιολάκι που μου έχει κάνει δώρο η γιαγιά μου με το ματάκι, το σταυρό και το Νο 3, που είναι ο αγαπημένος μου αριθμός».

Όμως, και η σικάτη Ελένη Μενεγάκη φοράει πάντα σταυρό για φυλαχτό αλλά και το χρυσό κόσμημα που γράφει «Άγγελος» και της το αγόρασε ο σύζυγός της όταν γέννησε το γιο τους.

Το πιο εκκεντρικό παιδί της μόδας, ο Λάκης Γαβαλάς, δεν ήταν δυνατόν να μην έχει εξίσου εκκεντρικό γούρι-φυλαχτό. «Είναι ένα κέρατο ζώου από το βόρειο ημισφαίριο». Το ίδιο φυλαχτό, αλλά σε ασημένιο προτιμάει ο Γιώργος Αλκαίος από τότε που μια θαυμάστρια του έκλεψε την μπαντάνα που φορούσε στο χέρι του, ενώ ο Σάκης Ρουβάς προτιμάει να ξορκίζει το κακό μάτι και την κακοτυχία με ένα χρυσό μπρελόκ, που παριστάνει έναν αετό σε κίνηση

Η Άντζυ Σαμίου δεν αποχωρίζεται ποτέ ένα χαϊμαλί που της έδωσε μια καλόγρια από μοναστήρι της Φθιώτιδας, ενώ η Καίτη Γαρμπή έχει εξασφαλίσει ένα κομμάτι από το Τίμιο Ξύλο.

Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει για φυλαχτό μια μικρή εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη σε μονή του Αγίου Όρους, και ο Αντώνης Ρέμος μια εικόνα του προστάτη του, του Αγίου Αντωνίου.

Ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έχει στο καμαρίνι του πάντα προσωπογραφίες αγίων, όπως και ο Τόλης Βοσκόπουλος, που έχει πολλές εικόνες αγίων σε μια γωνιά στο καμαρίνι του. Το ίδιο και η Πέγκυ Ζήνα αλλά και η Νάνσυ Αλεξιάδη, που το φυλαχτό της είναι μια εικόνα της Παναγίας.