Mία από τις μεγαλύτερες φωνές του γαλλικού τραγουδιού, ο Σαλβατόρε Ανταμό έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τραγουδάει στις 7 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για φιλανθρωπικό σκοπό. Πρέσβης της Unicef από το 1993, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία, όχι μόνο για τα τραγούδια του, αλλά και για την κοινωνική του προσφορά. Αυτός είναι και ο λόγος που έρχεται στη χώρα μας, καθώς είναι καλεσμένος από την «ψυχή» του Ιδρύματος Δράσης Κατά του Καρκίνου του Μαστού, Ασπασία Λεβέντη. Τα έσοδα από τη μοναδική αυτή συναυλία του διάσημου καλλιτέχνη θα διατεθούν για τους σκοπούς του ιδρύματος.
Ο διεθνούς φήμης συνθέτης, στιχουργός, συγγραφέας και τραγουδιστής, που σφράγισε με τα τραγούδια του τις δεκαετίες 1960-70, αλλά εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να λατρεύεται από το κοινό, έχοντας στο ενεργητικό του 100.000.000 πωλήσεις δίσκων παγκοσμίως, θα μας ταξιδέψει στη μαγευτική εποχή των πάρτι με τα γαλλικά και ιταλικά τραγούδια που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη γενιά. Άλλωστε, ο Σαλβατόρε Ανταμό ή απλώς Ανταμό, όπως τον ξέρουν οι παλαιότεροι, συγκινεί ακόμα και τoυς νεότερους που αναζητούν μια νοσταλγική τρυφερότητα στη μουσική, σε τραγούδια-ορόσημο, όπως τα «La Nouit», «O’ Monde» και «Ιnch Allah». Άλλωστε, όπως λέει ο ίδιος, «η ζωή μου είναι η σκηνή» και το επιβεβαιώνει στο τραγούδι του «Quand je Chante».
Ζωντανός μύθος
O Σαλβατόρε Ανταμό γεννήθηκε στη Σικελία την 1η Νοεμβρίου 1943 στη μικρή κοινότητα Comiso. O πατέρας του, Αντόνιο, ήταν ανθρακωρύχος και η μητέρα του, Κοντσίτα, νοικοκυρά. Το 1947 η οικογένεια μετανάστευσε στο Βέλγιο. Το πάθος του για τη μουσική το ανακάλυψε κατά την εφηβεία. Έλαβε μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς χωρίς επιτυχία μέχρι το Δεκέμβριο του 1959, όπου το ραδιόφωνο του Λουξεμβούργου διοργάνωσε ένα μεγάλο διαγωνισμό στο βασιλικό θέατρο. Τραγούδησε ένα από τα τραγούδια του, «Si j’ osais», αλλά δεν πέρασε από τα προκριματικά. Ένα μέλος της κριτικής επιτροπής του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία και σύντομα ο Σαλβατόρε κυκλοφόρησε το πρώτο του single, αλλά χωρίς επιτυχία. Αποθαρρυμένος έφυγε μαζί με τον πατέρα του για το Παρίσι, όπου άρχισε να πηγαίνει από εταιρεία σε εταιρεία.
Ύστερα από τέσσερα singles που πέρασαν απαρατήρητα ήρθε η πρώτη του επιτυχία το 1963 με το τραγούδι «Sans toi Ma Mie». Από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα όλα άρχισαν να συμβαίνουν πολύ γρήγορα. Στα 20ά γενέθλιά του τραγούδησε ζωντανά στο «Ancienne Belgique» στις Βρυξέλλες και μετά άνοιξε τη συναυλία του Cliff Richards and the Shadows στο φημισμένο «Parisian Μusic Venue, L’ Olympia». Έπειτα είχε μια σειρά από επιτυχίες: «La Tombe Neige» το 1963, «Vous Permettez Monsieur» το 1964, «Les Filles du Bord de Mer» και «Mes sur tes Hanches το 1965. Επίσης, οι μακρόχρονες περιοδείες του στο εξωτερικό σημείωσαν πρωτοφανή επιτυχία, ειδικά στην Ιαπωνία, όπου κατέχει μια θέση στα «είδωλα» της μουσικής σκηνής. Η δημοτικότητά του άρχισε εκεί να αυξάνεται θεαματικά με την απίστευτη επιτυχία «La Tombe Neige», που παρέμεινε στην κορυφή των charts για 72 εβδομάδες. O Ανταμό ταξίδεψε πάρα πολύ και ηχογράφησε τα τραγούδια του σε διάφορες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των αγγλικών, ισπανικών, ιταλικών, γερμανικών και ολλανδικών.
Ζωή σε έντονους ρυθμούς
Στο τέλος της δεκαετίας του 1960 παντρεύτηκε τη σύζυγό του, Νικόλ. Ο γιος τους, Άντονι, γεννήθηκε το 1969. Στην αρχή της δεκαετίας του ’80 απέκτησε ακόμα δύο παιδιά, τον Μπέντζαμιν και την Αμελί. Δυστυχώς, οι πυρετώδεις ρυθμοί με τους οποίους εργαζόταν του κόστισαν τελικά ακριβά...Το Μάιο του 1984 υπέστη καρδιακή προσβολή και αναγκάστηκε να σταματήσει τη δουλειά για αρκετούς μήνες. Το 1993 γιόρτασε 30 χρόνια σταδιοδρομίας τραγουδώντας στο «Olympia», ενώ ένα χρόνο αργότερα ηχογράφησε ένα ντουέτο με το Βέλγο Maurane, για την ενίσχυση του διεθνούς οργανισμού φιλανθρωπίας των παιδιών.
Στις 28 Μαΐου του 2004 στη διάρκεια πρόβας σε ένα στούντιο τηλεόρασης στο Παρίσι έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Με τη δύναμη της θέλησής του κατάφερε να το ξεπεράσει και να ξανανέβει στη σκηνή ένα χρόνο μετά, στο θέατρο της Mons. Γερός και με πολλή όρεξη συνεχίζει τις συναυλίες του σε όλο τον κόσμο, που τον αποθεώνει, ενώ το τελευταίο του άλμπουμ με ντουέτα, το «Le Bal des Gens Biens», που κυκλοφόρησε πέρυσι, έγινε διπλά χρυσό και πλατινένιο.